Gerzson
-3 °C
3 °C

Vasárnap leomlott az egyik apostol

2005.07.04. 16:23
Kilencről nyolc főre csökkent a Tizenkét apostol néven ismert ausztráliai sziklacsoport tagjainak száma. A rengeteg turistát vonzó természeti látványosság vasárnap délelőtt kilenckor adta meg magát a gravitációnak. A helyi nemzeti park vezetői bíznak abban, hogy a történtek miatt nem csökken a turizmus.

Leomlott a híres Tizenkét apostol néven ismert sziklacsoport egyik tagja Ausztrália dél-nyugati partjainál vasárnap, jelentette a theage.com.au. A rengeteg turistát vonzó mészkő sziklacsoport egyik nagyobb tagja helyi idő szerint kilenckor adta meg magát a hullámok ostromának. A Port Campbell közelében lévő tengerparti útról rengetegen látták a ritka természeti jelenséget, aminek következtében már csak nyolc "apostol" áztatja lábát az óceánban.


Előtte, utána (Fotó:EPA)

Az omlás szemtanúi hitetlenkedve nyilatkoztak a sajtónak a tájképet átrendező eseményről, volt aki örült, hogy földtörténeti mozzanatnak lehetett tanúja, míg mások inkább sajnálkozásuknak és csalódottságuknak adtak hangot. A Victoria park szóvivőjét saját bevallása szerint sokkolta az esemény, "még mindig nem tudom elhinni (...) az ember azt hinné, hogy ezek a képződmények olyan hosszú életűek, hogy ilyen esemény nem következik be az ember életében".

A nemzeti park vezetői bíznak abban, hogy a történtek miatt nem esik vissza a turizmus. A híres sziklacsoport korábban is sok látogatót vonzott, "most lehetőség van előtte-utána fotók készítésére", mondta Alex Green.

A Tizenkét apostol sziklacsoport legmagasabb tagja 45 méter magasra emelkedik ki az óceánból. A képződmény körülbelül húszmillió évvel ezelőtt kezdett kialakulni a partszakasz mészkőrétegenek eróziója következtében. A korábban Koca és malackái néven ismert sziklacsoport eredetileg nem tizenkét sziklából állt, de a hangzatosabb név kedvéért a keresztapák eltekintettek ettől az apró matematikai ellentmondástól.