Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Budapestnél rekord alatt tetőzött a Duna

2002.03.27. 08:51
A vártnál 13 centiméterrel alacsonyabban, 767 centiméteres vízszinttel tetőzött Budapesten az áradó Duna. Sok helyen a magas vízállás miatt szünetel a komp közlekedés, a Dunakanyarban például csak Vácnál lehet átkelni, Visegrádnál viszont csak kishajóval. Budapesttől délre a Százhalombattától Dunaújvárosig terjedő folyószakaszon valamennyi kompot le kellett állítani a magas vízállás miatt. A Budapest térségében lévő vízügyi létesítményekben komoly károk keletkeztek
Szerdán a fővárosban megkezdődött a Duna tetőzése 767 centiméteren. - Hosszú tetőzési szakasszal kell számolni, fél napig, 10-12 órán keresztül is maradhat a magas vízszint - mondta az Indexnek Göncz Benedek, az Országos Vízügyi Igazgatóság főosztályvezetője. - Ezután az apadás is lassú lesz. A rakpartok szintmagassága különböző, de előre láthatólag a hétvégére az összes rakpartról levonul a víz.

Súlyos vízügyi károk

A Duna a felső szakaszokon már 30 centit apadt a legmagasabb vízszinthez képest. - Folyamatosan figyeljük az osztrák és a német szakaszok változásait - mondta a szakember -, ott egyes részeken négy métert apadt a folyó, és csak egy csekély mértékű utánfolyásra kell számítani, ami jórészt a hóolvadásból ered.

A déli határon Mohácsnál várhatóan hétfőn tetőzik a folyó. Itt nem várható komoly gond, ellenben a Budapest térségében lévő vízügyi létesítményekben, berendezésekben komoly károk keletkeztek.

A korábban jelzettnél 13 centiméterrel alacsonyabban, 767 centiméterrel tetőzött a Duna árhulláma Budapestnél, szerdára virradóra - tájékoztatták az MTI-t a vízügyi szakemberek. Hajnali 4 órakor érte el a 767 centiméteres szintet a fővárosnál a Duna, s a szakemberek szerint várhatóan délelőtt 10 óráig megtartja ezt a magasságot, s ezt követően megkezdődhet a lassú apadás.

Lassú apadás várható

Erre a feltételezésre enged következtetni, hogy Nagymarosnál a kedd esti tetőzés óta szerda reggelig mindössze 3 centimétert apadt a víz, így tehát a fővárosnál is ilyen lassú mérséklődés várható. A budai és a pesti alsó rakpartot továbbra is víz borítja, s amint Szilágyi Mihály, a Budapesti Árvízvédelmi Operatív Törzs vezetője elmondta, legalább a 6 méteres szint alá kell süllyednie a folyónak, hogy meg lehessen kezdeni a rakpartok megtisztítását, fertőtlenítését, hogy ezek után ismét átadhassák a forgalomnak.

Az eddigi rekord 850 centis vízállás volt

Az országban 1876 óta regisztrálják a Duna vízszintjének alakulását, s e statisztikai adatok szerint a jelenlegi 767 centiméteres tetőzés a 8. legmagasabb - nem jeges - árhullám Budapestnél. A legmagasabbat, a 850 centiméteres szintet 1965. június 18-án mérték Budapestnél.

Mind több kompjárat szünetel

A Duna árhulláma miatt mind több kompjáratot állítanak le. A Dunakanyarban már csak a váci komp jár, Kisoroszinál és Visegrádnál csak kishajóval kelhetnek át az utasok. Budapesttől délre a Százhalombattától Dunaújvárosig terjedő folyószakaszon valamennyi kompot le kellett állítani a magas vízállás miatt. A Csepel-szigeten, Szigetújfalunál ugyancsak a magas vízállás miatt lezárták a forgalom elől a Duna-partra vezető utat. Tát és Esztergom között továbbra sem közlekedhetnek a járművek a 11-es főúton.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!