Valér
-2 °C
0 °C

Elhagyta az országot a dunai árhullám

2002.03.30. 14:48
Apad a Duna a folyó teljes magyarországi szakaszán, ám a Szigetközben és az Ipoly-torkolattól délre még mindig elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn - jelentette az MTI.
A Duna a teljes magyarországi szakaszon apad, miután az árhullám csúcsa elhagyta az ország területét - jelentette az MTI az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatására hivatkozva. A mérések szerint az árhullám délelőtt Mohácsnál 816 centiméteren tetőzött és a csúcsa elhagyta az ország területét. A vízszint várhatóan április első hetében csökken a készültségi szint alá a teljes magyarországi Duna-szakaszon.

Még mindig elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak a dunai védvonalakon a Szigetközben és az Ipoly-torkolattól a déli országhatárig 460 kilométer hosszú töltésszakaszon. Ezeken a szakaszokon figyelőszolgálatot tartanak fenn az illetékes vízügyi hatóságok. A Szigetközben folyik a hullámtéri vízpótló-rendszerben keletkezett károk felmérése, a Kvassay zsilipi védvonalon pedig töltésfeltárást végeznek. A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Gemencnél lezárta a közlekedés elől az árvízvédelmi gátat annak érdekében, hogy segítse az állatok menekülését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!