Ágnes
-1 °C
2 °C

Megtalálták Noé bárkáját?

2004.04.30. 09:39
Múlt ősszel készült műholdfelvételek alapján vág neki júliusban egy kutatócsoport a törökországi Ararat-hegynek a nyáron - adta hírül a National Geographic. Az expedíció vezetője biztos benne, hogy a felvételen Noé megrekedt bárkája látható.
McGivern üzletember és keresztény aktivista 1995-ben látott hozzá Noé bárkájának kereséshez, ekkor határozta el, hogy az Ararat-hegyről készített műholdfelvételekkel próbál közelebb kerülni a célhoz - írja a tudományos havilap.

Az olvadás hozhatta felszínre a bárkát

Tavaly nyáron az elmúlt ötszáz év legforróbb nyara volt, így a hegy nyári olvadása is a szokásosnál erőteljesebb volt. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy az új műholdképeken egy fából készült, bárkaszerű képződmény volt látható a hegyen. Kutatók szerint a műholdfelvételeken a vertikális és a horizontális gerendák is jól kivehetők.

Klikk a képre!
Július közepén archeológusokból, geológusokból és gleccserkutatókból álló csapat indul a műholdfelvételek által jelzett hely felderítésére. Az expedíció vezetője a török Ahmet Arslan professzor lesz, aki már ötvenszer mászta meg a hegyet.

Egy szemtanú korábban arról számolt be a török professzornak, hogy nagy valószínűséggel a bárkát látta a hegységben, de 200 méternél jobban nem tudta megközelíteni. Az Ararat északi oldalának meghódítása kemény vállalkozás lesz - véli a National Geopraphic.

Korábban már több utazó is látni vélte az Ararat csúcsa közelében a jégből és hóból kibukkanó fabárkát. Annak ellenére, hogy a bárkát régóta kutatják, - expedíciót indíttatott például az Araratra az orosz Miklós cár 1918-ban, és a CIA is vizsgálódott -, bizonyítékokra eddig nem bukkantak.

Feltételezések szerint az 1840-es földrengés nem kímélte a bárkát, valószínűleg több darabra törhetett.

Noé, a kiválasztott
A Teremtés könyve szerint Isten, megelégelvén az emberek gonoszságát, elhatározta, hogy özönvizet bocsát a Földre. Egyedül a 600 éves Noét kímélte meg háza népével, és két-két darab állattal a Föld minden fajából. Noé Isten útmutatásait követve egy 137 méter hosszú, 23 méter széles és 14 méter magas hajót épített, melyet kívül-belül szurokkal kent be. Ezután negyven nap és negyven éjjel esett az eső, a víz csak hét hónap után kezdett apadni, amikor is a bárka fennakadt az Ararat-hegyen. A tudományos lap emlékeztet, az iszlám vallás is ismeri Noé és az özönvíz történetét.