Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gátrobbantás Bajánál

2002.08.25. 11:37
Az elmúlt órákban a Duna teljes magyarországi szakaszán folytatódott az árhullám levonulása; az árvíztől felszabadult területeken megkezdődött, illetve tovább folyt a károk felmérése, valamint a helyreállítás költségeinek felbecsülése - tájékoztatta a Kormányzati Koordinációs Bizottság közleményben az MTI-t vasárnap. Bajánál fel kellett robbantani egy gátat, hogy í víz visszafolyhasson a Dunába.
Az árvízi védekezésben, szombaton 1.409 személy vett részt, és a munkálatokat 244 technikai eszköz segítette. A kitelepített lakosok száma szombaton 233 volt, elhelyezésükről a katasztrófavédelmi igazgatóságok és az önkormányzatok gondoskodnak.

Pilismaróton és Dömösön még lajtoskocsiból osztják az ívóvízet

A tájékoztatás szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyékben az árvízi veszélyeztetettség megszűnt, folytatódott az ideiglenes védművek visszabontása, az árvíz levonulása utáni fertőtlenítés, s egyre többen költözhetnek vissza a kitelepített lakosok közül otthonukba. A Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton folytatták a víz szivattyúzását, Dömös és Pilismarót ívóvíz ellátását továbbra is lajtoskocsikból és zacskós vízzel biztosítják. Mint írják, ennek az az oka, hogy az ivóvízrendszer egésze fertőtlenítésre szorul.

Budapesten is folytatódik a szivattyúzás

A főváros területén a Népsziget XIII. kerületi részén, a III. kerületi Hajógyári-szigeten és a Római-part egyes részein tovább folytatódott a szivattyúzás, az árvíz által érintett területek fertőtlenítése és az árvízi kiköltözés miatt gazdátlanná vált ingatlanok őrzése a rendőrség és a lakosság együttműködésével.

Fejérben már folyik a kárfelmérés

Fejér megyében megkezdődhetett a kárfelmérés, az önkormányzatokhoz a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eljuttatta a vis maior-igénylő útmutatót Ercsibe, a megrepedt partfalnál az önkormányzat irányításával a 24 órás figyelőszolgálat működik, Dunaújvárosban pedig újra megindulhatott a vízi közlekedés.

Tolna: első fokú a készültség

Bács-Kiskun megyében, Uszodtól délre, első fokúra csökkentették az árvízvédelmi készültséget. Tolna megyében is tovább apadt a Duna, az első fokú árvízvédelmi készültség azonban még érvényben van a Báta-Sió-torok védelmi szakasztól lefelé. A lassú apadás miatt, a fertőtlenítés csak néhány nap múlva kezdődhet el.

Részleges útzár az 55-ösön

A Gemenci erdő vadállományának mentése miatt, részlegesen és időszakosan továbbra is zárva van a forgalom elől az 55. számú, Szeged-Baja-Bátaszék közötti főközlekedési út, bajai dunai-hídtól, Pörbölyig tartó szakasza. Baranya megyében megkezdődött a fertőtlenítés, az ideiglenes védművek visszabontása, Mohácson megindult a kompközlekedés.

Gátrobbantás Bajánál

Fölrobbantottak egy gátat Bajánál ma délután - értesült a HavariaPress. A hírügynökség úgy tudja, hogy így próbálják vízteleníteni a Duna által elöntött Nagy-Pandúr szigetet. A szigeten több száz ház, nyaraló és családi ház került víz alá. A helyi védelmi bizottság vezetője a polgármesterrel egyetértésben úgy döntött, fel kell robbantani a szigetet dél felől védő nyári gátat, hogy a felgyűlt víz lefolyhasson a Dunába.