Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Gátrobbantás Bajánál

2002.08.25. 11:37
Az elmúlt órákban a Duna teljes magyarországi szakaszán folytatódott az árhullám levonulása; az árvíztől felszabadult területeken megkezdődött, illetve tovább folyt a károk felmérése, valamint a helyreállítás költségeinek felbecsülése - tájékoztatta a Kormányzati Koordinációs Bizottság közleményben az MTI-t vasárnap. Bajánál fel kellett robbantani egy gátat, hogy í víz visszafolyhasson a Dunába.
Az árvízi védekezésben, szombaton 1.409 személy vett részt, és a munkálatokat 244 technikai eszköz segítette. A kitelepített lakosok száma szombaton 233 volt, elhelyezésükről a katasztrófavédelmi igazgatóságok és az önkormányzatok gondoskodnak.

Pilismaróton és Dömösön még lajtoskocsiból osztják az ívóvízet

A tájékoztatás szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyékben az árvízi veszélyeztetettség megszűnt, folytatódott az ideiglenes védművek visszabontása, az árvíz levonulása utáni fertőtlenítés, s egyre többen költözhetnek vissza a kitelepített lakosok közül otthonukba. A Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton folytatták a víz szivattyúzását, Dömös és Pilismarót ívóvíz ellátását továbbra is lajtoskocsikból és zacskós vízzel biztosítják. Mint írják, ennek az az oka, hogy az ivóvízrendszer egésze fertőtlenítésre szorul.

Budapesten is folytatódik a szivattyúzás

A főváros területén a Népsziget XIII. kerületi részén, a III. kerületi Hajógyári-szigeten és a Római-part egyes részein tovább folytatódott a szivattyúzás, az árvíz által érintett területek fertőtlenítése és az árvízi kiköltözés miatt gazdátlanná vált ingatlanok őrzése a rendőrség és a lakosság együttműködésével.

Fejérben már folyik a kárfelmérés

Fejér megyében megkezdődhetett a kárfelmérés, az önkormányzatokhoz a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eljuttatta a vis maior-igénylő útmutatót Ercsibe, a megrepedt partfalnál az önkormányzat irányításával a 24 órás figyelőszolgálat működik, Dunaújvárosban pedig újra megindulhatott a vízi közlekedés.

Tolna: első fokú a készültség

Bács-Kiskun megyében, Uszodtól délre, első fokúra csökkentették az árvízvédelmi készültséget. Tolna megyében is tovább apadt a Duna, az első fokú árvízvédelmi készültség azonban még érvényben van a Báta-Sió-torok védelmi szakasztól lefelé. A lassú apadás miatt, a fertőtlenítés csak néhány nap múlva kezdődhet el.

Részleges útzár az 55-ösön

A Gemenci erdő vadállományának mentése miatt, részlegesen és időszakosan továbbra is zárva van a forgalom elől az 55. számú, Szeged-Baja-Bátaszék közötti főközlekedési út, bajai dunai-hídtól, Pörbölyig tartó szakasza. Baranya megyében megkezdődött a fertőtlenítés, az ideiglenes védművek visszabontása, Mohácson megindult a kompközlekedés.

Gátrobbantás Bajánál

Fölrobbantottak egy gátat Bajánál ma délután - értesült a HavariaPress. A hírügynökség úgy tudja, hogy így próbálják vízteleníteni a Duna által elöntött Nagy-Pandúr szigetet. A szigeten több száz ház, nyaraló és családi ház került víz alá. A helyi védelmi bizottság vezetője a polgármesterrel egyetértésben úgy döntött, fel kell robbantani a szigetet dél felől védő nyári gátat, hogy a felgyűlt víz lefolyhasson a Dunába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!