Bernadett
0 °C
4 °C

Két falut is elmosott a víz Bánátban

2005.04.25. 19:17
Két falut is elmosott Szerbiában a megáradt Temes. A normál esetben csak tíz méter széles patak ötszáz méter szélesen hömpölyög Módosnál, ahol kétszáz házat már el is öntött. A faluból kétezerháromszáz embert telepítettek ki.

Csaknem háromezer embert telepítettek ki a Vajdaságban fekvő közép-bánáti falvakból a Temes, az Óbega és a Berzava áradása miatt. A víz több településre is betört, a becslések szerint csaknem száz ház összedőlt.

Gátszakadás Romániában?

A helyzet a Temes menti, a román határtól hét kilométerre fekvő, Módos (Jasa Tomic) községben a legsúlyosabb, itt a máskor tíz méter széles patak ötszáz méter szélességben öntött ki, kétszáz házat elárasztva. A faluból a hivatalos adatok alapján 2300 embert telepítettek ki, de többen - főleg az idősebbek - nem akarják elhagyni a víz által körbevett házukat. Sok jószág is elpusztult, a faluban működő sertéstelepről az 1600 állat közül mindössze kétszázat sikerült kimenteni.

A Temes szerdán délelőtt öntött ki a román oldalon, az áradás délutánra érte el a települést. A víz nem a mederben érkezett, valószínűleg a határ túloldalán átszakadt a gát, mondta a mentésben részt vevő Bora Cickovics. A legkomolyabb problémát az jelenti, hogy a két ország között lényegében nincsen információáramlás, az itt lakók nem tudják, mire számítsanak.

A Kárpátokban eredő három patak, a Temes, az Óbega és a Berzava a legszeszélyesebb vízjárású folyóvizek közé tartoznak, szintjük néhány óra alatt két-háromszorosára növekedhet, közölte Cickovics.

Katonák is mentenek

A módosiak csónakokkal és traktorokkal igyekszenek menteni értékeiket és a jószágokat azokból a házakból, melyeket most ért el a víz. A kitelepítésben teherautókkal és helikopterekkel részt vesz a katonaság is. A falut elhagyni kényszerülteket ismerősöknél, rokonoknál és a szomszéd járási székhely, Szécsány (Szecsanj) iskolájában szállásolják el.

Fertőzésveszély jelenleg még nincs, de az idő melegebbre fordultával komoly gondot okozhatnak az elhullott állatok, amelyek összegyűjtését szerdán kezdték meg.

Két ház maradt Káptalanfalván

Rendkívül komoly a helyzet a szintén a Temes mellett fekvő, csaknem tisztán magyarok lakta, százfős Káptalanfalván (Busenje), melyet két ház kivételéve elöntött az ár. A faluban nincs sem ivóvíz, sem áram, sem telefonösszeköttetés, és jelenleg csak csónakkal lehet megközelíteni.

A Temes Párdányban két utcát lepett el, az Óbega Tamásfalvát és még két települést, a Berzava pedig Kanakot fenyegeti. A szerb kormány tízmillió dináros (közel 30 millió forintos) gyorssegélyt különített el a bajbajutottaknak, és szerdán már megérkeztek az első segélyszállítmányok a térségbe.