Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Erősen árad a Tisza a középső szakaszán

2006.04.09. 14:30
Emelkedik a Tisza vízszintje, a Körösök árhullámai az országhatár közelében járnak, a Duna fővárosi szakasza azonban már apad.

A Tisza középső szakaszán az elkövetkező napokban 30-40 centimétert emelkedik majd a vízszint 24 óránként, amit tovább emelhet a jövő hét közepéig várható csapadék. Varga László, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője vasárnap elmondta, hogy a Tisza vízállása vasárnap reggel Kiskörénél 889, Szolnoknál 839 centiméter volt. Az előre jelzett tetőzési értékek változatlanok, Kiskörénél április 14-én 970, Szolnoknál április 16-17-én 975 centiméterrel várható, az eltérés plusz-mínusz 15 centiméter lehet. A szolnoki rekordot 2000 áprilisában rögzítették 1 041 centiméterrel.

Újabb területek víz alatt

A Körösök rendszerében elindult árhullámok vasárnap reggelre az országhatárhoz közeli szelvényekben tetőznek, és kisebb vízszint-emelkedést okoznak a Hármas-Körösön. A folyó szarvasi vízmércéje 821 centimétert mutatott, az emelkedés napi üteme két centiméter.

Az igazgatóság területén 531 kilométer hosszon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, így a Tisza mindkét partján, a Hármas-Körös jobb partján és a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász között. Fakadóvíz több mint 110 ezer méteren, szivárgás több mint 10 ezer méteren jelentkezik, a csurgások száma ötvenhárom. Újabb mentetlen területek kerültek víz alá, nagyságuk 269 hektárra nőtt.

Az elmúlt 24 órában a védekezésben 3 339 ember dolgozott, 1 852 közúti járművel, 135 építőipari géppel és nyolc vízi járművel - mondta el vasárnap délelőtt a védelemvezető. A Tisza mentén főként Tószegen, Tiszavárkonyban, Vezsenyen, Tiszajenőn és Tiszabögön folyt intenzív munka, ahol a felkészülési szintre építik fel a védművet, erősítik a vízoldali töltéseket, a hullámveréssel érintett és a belterületi magas parti részeket. A munkák miatt lezárták a 442-es, Szolnok és Kunszentmárton közötti főút Martfűre bevezető szakaszán a fél útpályát, a forgalom váltakozó irányban halad. Az elmúlt 24 órában egyebek mellett 1 512 köbméter kavicsot, 11 000 négyzetméter fóliát és 153 000 darab földes zsákot használtak fel a vízügyesek.

Megnyitott utak Borsodban

Ismét lehet közlekedni vasárnap délelőttől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajólád és Bőcs közötti úton, amely a Hernád áradása miatt több napig járhatatlan volt, de a többi folyó áradása miatt több út járhatatlan, illetve korlátozzák rajtuk a forgalmat. A Sajón levonuló árhullám miatt még nem lehet közlekedni a sajóörösi bekötőúton, a település más irányból megközelíthető.

Továbbra is járhatatlan a Tiszához közeli Ároktő belterületén a komphoz vezető út, Révleányvárnál és Zemplénagárdnál pedig egy-egy út hosszabb-rövidebb szakasza. A Bodrog áradása miatt zárták le a közúti forgalom elöl a Szegilong-Olaszliszka közötti utat. Sárospatak térségében is több útszakaszon, valamint a 38-as számú főút Bodrogkeresztúr-Tokaj közötti szakaszán forgalomkorlátozást vezettek be, mondta Foczkó Tamás a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának munkatársa.

Bringával a Római-partra

Kerékpárral és gyalogosan is lehet közlekedni vasárnap reggeltől a Római-parton az eddig teljesen lezárt utakon. A Duna fővárosi szakasza lassan apad. A főváros III. kerületi Királyok útjánál és a Kossuth Lajos üdülőpark területén védműépítési munkálatokat már nem folytatnak, figyelőszolgálat ellenőrzi a Duna apadását. Török Tamás, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szakaszmérnöke elmondta, hogy tájékoztatása szerint a Királyok útján a gátak háttöltéseit legkorábban hétfőn reggel lehet megszüntetni, ezért az érintett útszakasz, valamint a Nánási út és a Kossuth Lajos üdülőpark még mindig teljesen le van zárva a gépjármű forgalom elől.

Közölte azt is, hogy az érintett útszakaszon vasárnaptól kerékpárral és gyalogosan lehet közlekedni. A Duna vízszintje a fővárosi szakaszon vasárnap 11 órakor 739 centiméter, de ez a vízszint még mindig közepes árvízi szintnek felel meg. A Fővárosi Csatornázási Művek szombaton - ahol a víz már biztonsággal visszahúzódott -, megnyitott néhány elzárt mellékutcát és árvízi kaput, és ezeken a részeken megkezdődött a takarítás, a fertőtlenítés.