Szilvia
5 °C
16 °C

Jelentős vízszintemelkedés várható a Tiszán

2002.01.30. 14:54
A Túr mentén másodfokú készültséget kellett elrendelni. A Kraszna Szabolcsban tetőzött, de az elsőfokú készültséget fenntartják. Jelentős vízszintemelkedés várható a Tiszán is a mellékfolyókról érkező vízhozam miatt. Szabolcsban nagy területeket öntött el a belvíz.
Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Túr mentén szerdán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, miután a vízmagasság az áradó kis folyón Garbolcnál meghaladta a 400 centimétert.

Fazekas László, a szervezet igazgatója azt is közölte az MTI-vel, hogy a Szamos vízszintje kedd déltől szerda délig mintegy másfél méterrel emelkedett, ezért ott szintén szükségessé vált az egyelőre elsőfokú árvízvédelmi készenlét elrendelése.

Tetőzés, belvíz

A Kraszna Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszának gátjainál a pénteken elrendelt elsőfokú készültséget továbbra is fenntartják, bár a folyón már mindenütt bekövetkezett az árhullám tetőzése.

A Tisza szerdán a Túr, a Borzsa és a Szamos folyókon érkező nagyobb vízhozam miatt jelentős áradásnak indult, Vásárosnaménynál a vízállás csütörtökön már megközelítheti az első fokú készültséget indokoló magasságot.

- Az áradó folyók mellett az olvadás hatására kialakult belvíz is munkát ad a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság dolgozóinak - mondta el Fazekas László.

Felső-Szabolcs jó részén szerdán másodfokú készültséget rendeltek el; a földekről a vizet a tiszaberceli szivattyútelepre vezetik, s ott átemelik a Tiszába.

A fagyott talajon kisebb elöntések alakultak ki a Tisza-Szamosközben és Beregben is, de ott még nem volt szükség készültség elrendelésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?