Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Jelentős vízszintemelkedés várható a Tiszán

2002.01.30. 14:54
A Túr mentén másodfokú készültséget kellett elrendelni. A Kraszna Szabolcsban tetőzött, de az elsőfokú készültséget fenntartják. Jelentős vízszintemelkedés várható a Tiszán is a mellékfolyókról érkező vízhozam miatt. Szabolcsban nagy területeket öntött el a belvíz.
Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Túr mentén szerdán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, miután a vízmagasság az áradó kis folyón Garbolcnál meghaladta a 400 centimétert.

Fazekas László, a szervezet igazgatója azt is közölte az MTI-vel, hogy a Szamos vízszintje kedd déltől szerda délig mintegy másfél méterrel emelkedett, ezért ott szintén szükségessé vált az egyelőre elsőfokú árvízvédelmi készenlét elrendelése.

Tetőzés, belvíz

A Kraszna Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszának gátjainál a pénteken elrendelt elsőfokú készültséget továbbra is fenntartják, bár a folyón már mindenütt bekövetkezett az árhullám tetőzése.

A Tisza szerdán a Túr, a Borzsa és a Szamos folyókon érkező nagyobb vízhozam miatt jelentős áradásnak indult, Vásárosnaménynál a vízállás csütörtökön már megközelítheti az első fokú készültséget indokoló magasságot.

- Az áradó folyók mellett az olvadás hatására kialakult belvíz is munkát ad a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság dolgozóinak - mondta el Fazekas László.

Felső-Szabolcs jó részén szerdán másodfokú készültséget rendeltek el; a földekről a vizet a tiszaberceli szivattyútelepre vezetik, s ott átemelik a Tiszába.

A fagyott talajon kisebb elöntések alakultak ki a Tisza-Szamosközben és Beregben is, de ott még nem volt szükség készültség elrendelésére.