Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kettészakította Böcs községet a Hernád

2004.08.01. 09:57
Kapcsolódó cikkek (1)
A Hernád felső szakaszain apad, az alsó szakaszain viszont még árad. Böcs községet valósággal kettészakította a folyó, Nagykinizsnél pedig átszakította a nyári gátat a hömpölygő ár. Öt útszakasz továbbra is járhatatlan az áradások miatt.
Átszakította a Hernád a nyúlgátat Nagykinizsnél vasárnap kora este, ám homokzsákokkal sikerült hamar megfékezni a település felé beömlő víztömeget - tájékoztatta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t. A folyó ezen alsóbb szakaszán azért problémásabb az áradás, mert nincsenek körtöltések. A szóvivő elmondta: a nyári gátnak is nevezett töltés átszakadásának következtében a település szélén négy lakóházat öntött el a víz úgy, hogy két épület össze is dőlt.

"Két házból már a délután folyamán kitelepítették a lakosokat. A másik kettőből kiköltöztetett négy ember ideiglenes elhelyezéséről még a gátszakadást megelőzően határoztak" - közölte Dobson Tibor. Hozzátette, hogy jelenleg négy település 9 lakóépületéből 32 embert telepítettek ki.

A Hernád átszakította a nyári gátat Nagykinizsnél, több ház veszélybe került, de a vízügyi szakemberek egyelőre urai a helyzetnek - hangzott el az árvízzel fenyegetett Bőcsön vasárnap este, sajtótájékoztatón. Csavajda István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott vezetője elmondta: bár a Hernád az országhatár térségében folyamatosan apad - Hidasnémetinél a vízmérce az esti órákban 388 centimétert mutatott, a folyó egy nappal korábban 415 centiméterrel tetőzött -, de az alsóbb szakaszon minden korábbinál magasabb vízállás várható.

Megnyitottak a védekezéshez egy homokbányát

Az igazgató a korábbi közléssel szemben azt állította, egyetlen épület sem dőlt össze az árvíz miatt az abaúji térségben, ugyanakkor Hernádvécséről, Hernádkércsről és Nagykinizsből 30 lakost kitelepítettek. Nagykinizsnél a nyári gát átszakadt, a töltés helyreállításán megfeszített erővel dolgoznak a vízügyi szakemberek, a katasztrófavédelmi igazgatóság dolgozói és a helybéliek - mondta az igazgató.

Varga Mihály, a megyei területvédelmi bizottság munkatársa arról szólt, hogy megnyitották a sajópetri homokbányát, zsákból, fóliából megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a védvonalakon dolgozóknak.

Kettévágott falu

A Hernád jószerivel kettévágta Bőcs községet, a víz a település mélyebben fekvő részén "vágott utat magának", itt további, legalább egy méteres vízszintemelkedésre számítanak - jegyezte meg Lippai Lajos polgármester, hozzátéve: felkészültek a legrosszabbra, az esetleges kitelepítésre is.

Hidasnémetinél szombat este tetőzött a folyó 415 centiméterrel - ez 5 centiméterrel haladta meg az eddigi legmagasabb, 1974-ben mért vízszintet. Azóta hat centimétert apadt a víz, a folyó alsóbb szakaszán ugyanakkor tovább árad.

Gesztelynél hétfőre várják a tetőzést

A gesztelyi vízmérce vasárnap délelőtt 330 centimétert mutatott, a vízügyi szakemberek számításai szerint itt várhatóan hétfőn mintegy 440 centiméterrel tetőzik majd a folyó.

Járhatatlan utak

A Hernád áradása miatt továbbra is öt útszakasz járhatatlan a térségben, nem lehet közlekedni az Ináncs-Fügöd, a Novajidrány-Vizsoly, a Hernádszentandrás-Pere, a Kiskinizs-Hernádkércs közötti út egy-egy szakaszán, és 200 méter hosszban a Sajólád-Bőcs közötti úton sem - tájékoztatta az MTI-t a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állami Közútkezelő KHT. ügyeletese. Dvorcsák Imre azt is közölte, hogy a víz elérte a 3-as számú főutat is, emiatt azt Garadna határában, a szemerei csomópontnál fél szélességben lezárták vasárnap reggel.