Mátyás
-6 °C
1 °C

A Hernád délután tetőzik Gesztelynél

2004.08.02. 15:12
Még tart az áradás a Hernád alsóbb szakaszain, a számítások szerint körülbelül 440 centiméterrel délután tetőzik a folyó Gesztelynél. A folyó teljes magyarországi szakaszán egyébként továbbra is harmadfokú, tehát a legmagasabb az árvízvédelmi készültség.
A Hernád felső szakaszán hétfőn meggyorsult az apadás, Hidasnémetinél már egy méterrel csökkent a vízszint, az alsóbb szakaszokon viszont drámaian, óránként 4 centimétert emelkedik a víz.

Eddig negyvennégy embert telepítettek ki a Hernád-menti falvakból a folyó magas vízállása miatt, az áradás az alsóbb szakaszon tovább tart; a számítások szerint délután tetőzik a folyó Gesztelynél, várhatóan 440 centiméterrel - közölte az MTI-vel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn. Hernádvécséről, Nagykinicsből, és Hernádkércsről kellett kitelepíteni embereket - mondta Szabó Péter.

Az öregek emlékei

Hernádkércsen az öregek emlékei szerint utoljára 1952-ben volt hasonló nagy árvíz, de ez a mostani még annál is nagyobb volt - mondta el az Indexnek Kiss Zoltán polgármester. A faluban hét családot kellett otthonaikból kitelepíteni, így huszonöt fő eéhelyezéséről, ellátásáról kell jelenleg is gondoskodni az árvíztől fenyegetett faluban. A vízszint már csökken, de így is százmilliós kárt okozott az áradó folyó a településen, aminek vezetői a belügyminisztériumhoz ofrdulnak majd segítségért.

A belügyi tárca a központi vis major keretből megtéríti azokat a költségeket, amelyeket a Hernád-menti önkormányzatok az árhullám elleni védekezésre, kárelhárításra fordítottak - közölte Lamperth Mónika az árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bőcs községben hétfőn, sajtótájékoztatón.

A belügyminiszter elmondta: a belügyi tárca a központi vis major keretből megtéríti az önkormányzatok védekezésre fordított költségét. Az árvíz sújtotta Bőcs községben tartott sajtótájékoztatón garanciát vállalt arra, hogy az önkormányzati tulajdonban, kezelésben lévő utak, ingatlanok helyreállítását teljes egészében állja a költségvetés. Felsődobszai otthonaikba már visszatérhettek a korábban kitelepített lakók, mivel az áradás lejjebb vonult - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főparancsnokság szóvivője. Az ár miatt csaknem száz ház került veszélybe, tizenkilenc megrongálódott, de egyetlen épület sem dőlt össze.

Hidasnémetinél apad, Gesztelynél árad

A Hernád a felső szakaszon Hidasnémetinél apad, a vízmérce 326 centimétert mutat, a folyó a múlt hét végén, szombat este 415 centiméterrel tetőzött - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Az alsó szakaszon jelentősen árad a folyó, a víz két települést, Hernádszentandrást és Kiskinizst teljesen körbe zárt, a falvakba jószerivel csak csónakkal és légi úton lehet eljutni, az ellátással ugyanakkor nincs gond. A víz nem tört be a két településre, a körgátak jól bírják a nagy terhelést.

Gesztelynél a délutáni órákra várják a szakemberek a tetőzést, 440 centiméterrel, a Hernád ilyen magas itt még soha nem volt. Normális időszakban a Hernád vízhozama másodpercenként 30 köbméter, most azonban 517 köbméter. A folyó teljes magyarországi szakaszán egyébként továbbra is harmadfokú, tehát a legmagasabb az árvízvédelmi készültség. A gátakat 41 ezer homokzsákkal erősítették, illetve magasították meg, a településeket több százan védik, homokzsákban, fóliában nincs hiány. Eddig 80 ezer homokzsákot, 10 ezer fáklyát, 250 köbméter homokot, 90 köbméter követ használtak fel a védekezéshez.

Járhatatlan utak

A térségben továbbra is járhatatlan a Novajidrány-Vizsoly, a Hernádszentandrás-Pere, a Kiskinizs-Hernádkércs, az Ináncs-Fügöd közötti út, valamint a Bőcs-Sajólád közötti út Bőcs belterületén - közölte az MTI-vel Sajgó Tamás, a megyei közútkezelő kht. ügyeletese. Hétfőn újabb utat zártak le, a Gesztelyt Ongával összekötő úton délelőtt óta nem lehet közlekedni, így már hat útszakaszon szünetel a forgalom. A 3-as úton ugyanakkor már zavartalan a forgalom, a víz levonult onnan.

Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára Budapesten elmondta: a Hernádon szerdáig levonul az árhullám, amennyiben nem lesz további jelentős csapadék a folyó szlovákiai vízgyűjtőjén. A folyót befogadó Sajó és Tisza medrében szerencsére nagyon alacsony a vízállás, így az árhullám gond nélkül levezethető - tette hozzá az államtitkár.

A helyettes államtitkár a védekezés költségeiről szólva elmondta, hogy az nem összemérhető a tiszai és dunai árvizeknél szükséges pénzügyi forrásokkal, ugyanis nem a megszokott, klasszikus védekezés zajlik, hanem sokféle, egyedi módszert kell alkalmazni. Eddig 40-50 millió forintot emésztett fel a védekezés, s körülbelül még ennyire lesz szükség - mondta Varga Miklós, aki emlékeztetett: volt olyan tiszai árvízvédekezés, aminél a védelem költségei 16 milliárd forintot tettek ki. Varga Miklós a várható károkról nem tudott becslésekkel szolgálni. Annyit elmondott, hogy a legnagyobb veszteségek azon a 50 ezer hektárnyi, főként mezőgazdasági területen lehetnek, amelyet a folyó részben elönthet.