Gusztáv
-4 °C
1 °C

Gyorsan apad a Hernád

2004.08.04. 16:43
A Hernád áradása 27 települést érintett, négy faluban jelenleg nincs ivóvízellátás, a veszélyeztetett épületek száma 261-re emelkedett. A Hernád felső szakaszán, ahol már levonult az ár, elkezdődött a fertőtlenítés, a védekezők azonban még folyamatosan figyelik az átázott gátak állapotát.
Még mindig harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Hernádon, bár a folyó vízszintje folyamatosan csökken- tájékoztatta az MTI-t az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője. A folyó felső szakaszán már megkezdték a homokzsákok visszahordását és a védművek helyreállítását; az alsó szakaszon, Gesztelynél is mintegy hetven centiméterrel alacsonyabb a Hernád szintje, mint tetőzéskor, de még mindig több ingatlan és utca van víz alatt.

A szivárgás, az átfolyások, valamint a csurgások ellen továbbra is védekeznek, eddig összesen százhatvanezer homokzsákot használtak fel, kilencvennégyezret közülük az önkormányzati töltéseken. A Sajón elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az inérháti és kesznyéteni gátőrjárásnál, ahol folyamatosan figyelik az árhullám vonulását. Jelentősebb kárra nem számítanak, ugyanis a Sajó és a Tisza medre az előrejelzések szerint elnyeli a Hernádból érkező vízmennyiséget.

Nyugodt éjszaka

Jelentősen apadt a Hernád Gesztelynél, a rekord 450 centiméterről 395 centiméterre csökkent a víz szintje - tájékoztatta az MTI-t szerdán kora délelőtt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője; a közútkezelő közlése szerint a térségben több út ismét járható.

#alt#
Fotó: EPA
Gesztelynél, ahol minden idők legmagasabb vízállásával, 450 centiméterrel tetőzött a Hernád, szerda délelőtt 395 centimétert mértek. Ez az apadás azt jelenti, hogy óránként átlagban 2-3 centiméterrel csökken a víz szintje. A gyors apadás következtében megnyitották a forgalom előtt a Novajidrány és Vizsoly, a Fügöd és Ináncs, a Pere és Hernádszentandrás, valamint a Halmaj és Kiskinizs közötti szakaszt.

Viszonylag nyugodtan telt a szerdára virradó éjszaka a gátak menti falvakban, de a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédelmi dolgozók folyamatosan figyelik az átázott gátak állapotát. Az éjszaka már senkit nem kellett kitelepíteni, azonban a veszélyeztetett épületek száma a korábbi 212-ről 261-re emelkedett.

"A Hernád felső szakaszán, ahol már levonult az ár, elkezdődött a fertőtlenítés, az önkormányzatok a tisztiorvosi szolgálat szakembereinek koordinációjával végzik a munkát" - közölte Szabó Márta, az Encsi Városi Tisztiorvosi Szolgálat főorvosa.

Az árvízi védekezést szerdán megtekintette Gombos András, a vízügyi tárca újonnan kinevezett politikai államtitkára. "Ez a nem mindennapi árhullám rendkívüli igénybevételt jelentett úgy a védő töltéseknek, mint a gátakon dolgozóknak" - mondta az államtitkár sajtótájékoztatón, a Borsod megyei Bőcsön.

Megkezdték a károk felmérését

Fotó: EPA
Nagy segítséget jelent a két honvédségi helikopter, amelyek még ma kétezer homokzsákot szállítanak Ócsanálos térségébe - mondta az államtitkár. "A településeken megnyugodott a hangulat, a Hernád felső szakaszán, ahol már levonult az ár - az önkormányzatokkal és a katasztrófavédelmi szervezetekkel együttműködve - megkezdődött a fertőtlenítési és kárfelmérési munka előkészítése, valamint a gátak helyreállítása".

A vízügyi igazgatóság és az önkormányzatok megkezdték a károk felmérését, pontos adatokat azonban csak az ár levonulása után lehet tudni. A Hernád mentén négy településen - Hernádkércs, Szentistvánbaksa, Felsődobsza, Nagykinizs - nincs ivóvízellátás, itt a katasztrófavédelem szakembereinek segítségével, lajtos kocsikkal biztosítják a szükséges mennyiséget - tájékoztatott. "A Hernád áradása 27 települést érintett, az ár levonulása után a vízügyi szolgálat rendszere elindul egy új irányba, amely a tervek szerint közvetlenül a lakosságot is felkészíti a veszélyhelyzetre" - mondta Gombos András.

A már beérkezett és becsült adatok szerint az önkormányzatok védekezési költségei elérik a nyolcvanmillió forintot. Lehel László, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat vezetője az MTI-nek elmondta: egymillió forintot gyűjtöttek össze az árvíz sújtotta térség megsegítésére, ahol tegnap húszkilós élelmiszer- és tízkilós higiéniai segélycsomagokat vittek valamennyi kiköltöztetett családnak.

Lamperth Mónika személyes garanciát vállalt a költségekre
A Hernád folyó áradása miatt és az esőzések miatt, különösen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében súlyos a helyzet, állapítja meg a Belügyminisztérium közleménye. Ott az önkormányzatoknál felmerült költségek finanszírozása az alábbiak szerint történik: A finanszírozás a vis maior keretből történhet. Mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei keret elfogyott, a költségeket teljes egészében a Belügyminisztérium a központi vis maior keretből fedezi. A támogatási igények felmérése folyamatban van, a megyei védelmi bizottság várhatóan e hét végén jelzi az önkormányzatoknál felmerült költségeket. Lamperth Mónika belügyminiszter személyesen vállalt garanciát arra, hogy a kárt szenvedett települések az igénybejelentést követő egy héten belül, soron kívül megkapják a védekezés költségeit a Belügyminisztérium vis maior keretéből. Az önkormányzatok a helyreállításhoz szükséges pénzhez is rövid időn belül hozzájutnak, a költségek pontosítását követően. A Kormány a mai ülésén elfogadta a belügyminiszter tájékoztatóját a magántulajdonban lévő ingatlanokat ért károkról is. E kérdésről részleteiben – a belügyminiszter előterjesztésében – a jövő héten tárgyal.