Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Veszélyhelyzet hirdettek az áradás miatt

2006.04.14. 15:05
Árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek ki péntek 13 órától a Tisza Kisköre és országhatár közötti területére, valamint több más érintett folyóra - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Budapesten. Közvetlenül 38-40 települést fenyeget a víz, a tetőzés Szolnokon április 17-18-án, Szegeden 17. és 19. között várható. A magyarországi folyókon összesen 2500 kilométeren van készültség.

Veszélyhelyzet lépett életbe a Tiszán kívül a Maros teljes szakaszán, a Hármas-Körösön Mezőtúrtól a torkolatig terjedő szakaszán, valamint a Zagyva torkolatánál - közölte a miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság rendkívüli ülése után. Ezeken a szakaszokon a harmadik fokozatú árvízvédelmi védekezést meghaladó, úgynevezett rendkívüli készültségbe helyezték az árvízvédelemben szolgálatot teljesítő egységeket. A tetőzés Szolnokon április 17-18-án, Szegeden 17. és 19. között várható. Szegeden a tetőzés várható vízszintje meghaladhatja a valaha mért legmagasabb értéket. A miniszterelnök hangsúlyozta: az árvízi védekezésben résztvevő vezető szakemberek szerint a gátszakadás valószínűsége "minimális, de nem kizárható".

Tizenegy nappal ezelőtt a Duna felső szakaszán és az Ipoly mentén hirdetett árvízvédekezési vészhelyzetet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kormányzati Koordinációs Bizottság javaslatára. Ilyen esetben elrendelhető a lakóhely elhagyása, a kitelepítés, a korlátozással érintett területeken vagy azok egy részén az ott tartózkodás tilalma vagy engedélyhez kötése. Elrendelhető közlekedési korlátozás, utazási, beutazási vagy kiutazási korlátozás, a folyamatos polgári védelmi szolgálat, az érintett területeken hátrahagyott különböző készletek - állatállomány, mezőgazdasági készletek - elszállítása, őrzése, az elhagyott lakóépületek, közingatlanok, magánvagyonok őrzése, azok biztosítása.

Esetleges gátszakadás

"Cudar, kemény kihívással nézünk szembe. (...) Minden bizonnyal tudjuk tartani a gátakat, felkészültünk arra is, hogyha nem" - mondta Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: a rendkívüli készültség azt jelenti, hogy ilyenkor már egy esetleges gátszakadás következményeinek csökkentésére szükséges technikai eszközöket is a helyszínre kell szállítani. Elsősorban Szolnok és Csongrád megyét érinti a veszélyhelyzet kihirdetése, ebben a két megyében hivatásszerűen közel háromezren vesznek részt a készültséghez szükséges feladatok ellátásában közülük ezerötszázötven kifejezetten Szolnok védelmében.

Közvetlen fenyegetettségben az említett folyók vonalán 38-40 település van, a lakosság esetleges kimenekítésére a katasztrófavédelem felkészült. Megkötötték a megállapodást mintegy 180 befogadó településsel, és készenlétben áll több mint ezer civil tulajdonban lévő gépjármű, 200 Volánbusz, és 200 vasúti kocsi is, amely a lakosságot el tudja szállítani. Az EU-együttműködés keretein belül az elmúlt napokban árvízi védekezéshez szükséges eszközöket kapott Magyarország Svédországtól, Ausztriától, Szlovéniától és Romániától.

Rendkívüli vízmennyiség

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter is hangsúlyozta, nem számolnak töltésszakadással, de fel kell készülni erre is. Mivel rendkívüli vízmennyiségről van szó, ennek a valószínűsége nem nulla. Példaként említette a Szeged alatti Tisza-sziget nyolc kilométeres töltésszakaszát, amelyen belül eddig három kilométeres részen készült el a töltés a Vásárhelyi terv keretében.

Persányi Miklós elmondta, hogy az esős idő súlyosbíthatja a helyzetet a következő napokban, vasárnap jelentősebb csapadékra számítanak a Kárpátokban, a Tisza déli mellékfolyóinak vízgyűjtő területén. A Tisza felső szakaszai ugyan apadni fognak, de a déli folyókon áradásokat várnak, amely hosszú, elhúzódó tetőzést fog eredményezni. A miniszter közölte, hogy Szolnoknál 990, Szegednél pedig 970 centiméteres várható árvízszintre számítanak, plusz-mínusz 10 centiméteres eltéréssel.


Aktuális árvízvédekezési fokozatok (térkép: www.vizugy.hu)

A magyarországi folyókon összesen 2500 kilométeren vannak készültségben, 1400 kilométeren pedig harmadfokú készültség van. Naponta 250-300 millió forintba kerül az árvízi védekezés a vízügyi szolgálatoknál, de ebbe nem számítanak bele a katasztrófavédelem, a honvédség, valamint a helyi önkormányzatoknál megjelenő költségek. A kormányzat a védekezéshez szükséges minden forrást biztosít, amelyet felülről nyitott előirányzatként kezel - hangsúlyozta Persányi Miklós. Mint mondta, az Európai Unió az agrártermelési támogatásokban tudja a károsultak kárait fedezni, ebben az ügyben a kormány már intézkedett. Lamperth Mónika belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Tisza és a mellékfolyók mentén az önkormányzatok kérhetnek a védekezési munkálatokhoz előleget.

Botka László szerint Szeged biztonságban van

Bár a Tisza vízszintje várhatóan meghaladja az eddig mért legmagasabb értéket, Szeged biztonságban van - jelentette ki Botka László polgármester pénteken a csongrádi megyeszékhelyen. A Tisza vízszintje Szegednél a hétvégén, s a jövő hét elején minden valószínűség szerint rekordot fog dönteni, a vízügyi szakemberek szerint azonban továbbra sem várható probléma, a gátak jó állapotban vannak - mondta a politikus sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt napok esőzése és a Maroson elindult új árhullám miatt azonban nagyon hosszan, akár május végéig rendkívül magas vízszintre kell készülni. Az árvízi védekezés legfontosabb feladata ezért a védművek és gátak állapotának folyamatos ellenőrzése, az esetleges nem várt jelenségeknél pedig a gyors beavatkozás - hangsúlyozta Botka László.

A polgári védelem kritikus esetben akár háromezer fővel is részt tudna venni a védekezésben Csongrád megyében - közölte Muhoray Árpád, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettese. Az OKF a védekezéshez szükséges bármilyen technikai igényt saját központi készleteiből kész teljesíteni vagy azonnal intézkedik a szükséges eszközök beszerzéséről - tette hozzá a dandártábornok.

A katasztrófavédelem pénteken Szegedről ezer gumicsizmából és ötszáz esőkabátból álló, 3,1 millió forint értékű segélyszállítmányt indított el a Vajdaságba, ahol a Duna és Tisza együttes áradása okoz komoly problémákat.