Auguszta
-3 °C
2 °C

Áramszünet Helsinkiben

2003.08.24. 08:53
Hatalmas áramszünet bénította meg szombat este Helsinkit és körzetének nagy részét. A rendszeres karbantartási munkálatok elvégzése után egy erőműtelepet akartak visszakapcsolni a hálózatra, amikor kábelszakadás történt, és sötétségbe borult a finn főváros és környéke.
A helyi idő szerint 20 óra 20 perckor kezdődött áramszünet mozdulatlanságra ítélte a metrót, a villamosokat és a vonatokat, a közlekedési jelzőlámpák fényének kialvása miatt pedig több helyen közlekedési dugók keletkeztek.

Nem maradtak sötétben

A város központjában 21 órára, a többi érintett térségben pedig fél tízre helyreállították az áramszolgáltatást. A kórházakat és az egyéb segélyszervezeteket nem érintette az áramszünet, és nem érkezett jelentés sebesülésekről sem, bár a vidámparkban egy körhintából mintegy húsz ember kimentéséhez segítséget kellett hívni.

Ilyen hosszú ideig tartó áramszünetet több évtizede nem tapasztalhatott meg a finn főváros lakossága. Az utolsó nagyobb, húszperces áramkimaradás 2001-ben volt Helsinkiben, akkor amiatt, hogy villám csapott az egyik legfontosabb magasfeszültségű távvezetékbe.