Valér
2 °C
8 °C

Gondatlan munkás okozta a Los Angeles-i áramszünetet

2005.09.13. 09:57
Közel két órán át szünetelt helyi idő szerint hétfő délután az áramszolgáltatás Los Angelesben és az agglomerációban, a mintegy kétmillió embert érintő áramkimaradást a villamos művek szerelőinek tévedése okozta. Az érintett övezetek nagy részében sikerült pár óra alatt helyreállítani az áramszolgáltatást.

Az áramszünet egy nappal azután történt, hogy az ABC televízió egy videofelvételt sugárzott, amelyen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egy feltételezett tagja terrorcselekményekkel fenyegette meg Los Angelest és az ausztráliai Melbourne-t a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások negyedik évfordulóján.

Nem terror

Klikk a képre!
Klikk a képre!

"Mint minden városban, Los Angelesben is előfordulnak időről időre áramszünetek. Az azonban, hogy ez ma (hétfőn), szeptember 11. és a tegnap közzétett homályos fenyegetés másnapján történt, növekvő nyugtalanságok keltett" - közölte Antonio Villaraigosa, a város polgármestere. Korábban a Los Angeles-i rendőrség szóvivője azt közölte, nincs okuk feltételezni, hogy terrorcselekmény állna az óriási áramszünet mögött. A rendőrséget ugyanakkor készültségbe helyezték.

Az áramszünet helyi idő szerint nem sokkal délután egy óra után történt (közép-európai idő szerint este nyolckor) és többek között Hollywoodot, Los Angeles belvárosát, Burbank és Glendale településeket érintette. Az elsötétülő közlekedési lámpák jelentős fennakadásokat okoztak a közlekedésben. Los Angeles nemzetközi repülőterén fél órán át nem volt áram, a repülőtéren áramfejlesztőkkel biztosították az áramszolgáltatást - közölte Tom Winfrew szóvivő. Az áramszünet a járatok indítását és fogadását nem érintette. A belvárosi felhőkarcolók egy részében szintén megszűnt az áramszolgáltatás, a liftek leálltak, sokan a felvonókban rekedtek. Az áramszünet mintegy kétmillió embert, összesen hétszázezer fogyasztót érintett, jelentette a CNN. Az érintett övezetek nagy részében sikerült pár óra alatt helyreállítani az áramszolgáltatást.

Gondatlansáég

Az áramszünet okáról több verziót is hallani, a Washington Post és a CNN arról számolt be, hogy egy gondatlan karbantartó munkás nagyvonalúan átvágott egy egész köteg elektromos vezetéket, ahelyett, hogy egyenként megvizsgálta volna azokat. A Reuters úgy tudja, hogy az elektromos szakember túl nagy erősségű áramot bocsátott egy áramkörre és ezzel okozott rövidzárlatot. Az AP értesülései szerint viszont az automata áramtovábbító rendszert szerelő munkások felcserélték a kábeleket, és a biztonsági berendezés állította le a rendszert.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években számos nagy áramkimaradás volt, a legsúlyosabb 2003. augusztusában történt, amikor ötvenmillió háztartás maradt áram nélkül New Yorkban és az ország északkeleti részén.