Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kezdeményezik Jozef Rohác kiadatását

2008.10.28. 14:33
Az Interpol magyar irodája megkezdte a Prágában elfogott, a magyarországi robbantásokkal kapcsolatba hozott Jozef Rohác kiadatásának előkészületeit. A férfit október 27-én fogták el a rendőrök a cseh fővárosban, egy szimpla igazoltatás során. Az Aranykéz utcain kívül az 52 éves férfi és a vele kapcsolatban álló bűnözői csoport számlájára írható a gyanú szerint számos, a '90-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekményben való közreműködés.

Az Interpol magyar irodája megkezdte a Prágában elfogott, a magyarországi robbantásokkal kapcsolatba hozott Jozef Rohác kiadatásával és Magyarországra szállításával kapcsolatos szervezési, előkészítési munkálatokat, mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a távirati irodának. Az 52 éves szlovák állampolgárságú férfit október 27-én a cseh fővárosban igazoltatták a rendőrök. Az igazoltatás során kiderült, hogy ellene a BRFK európai elfogatóparancsot bocsátott ki.

A rendőrség szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható, hogy 1997. június 3-án a főváros XIII. kerületében közreműködött benne, hogy megkíséreljenek felrobbantani egy Bentley típusú személygépkocsit. A merénylet Seres Zoltán vállalkozó ellen irányult volna, ám a rosszul rögzített, távirányítóval vezérelt bomba végül nem lépett működésbe. A budapesti rendőrségnek már az eset után nem sokkal sikerült beazonosítania a férfit, ám elfogására nem került sor, a férfi külföldre menekült és ott bújkált.

A szlovák férfi számlájára írható az 1998 nyarán történt Aranykéz utcai robbantás is. 1998. július 2-án Budapest belvárosában, az Aranykéz utca 2. számú ház előtt parkoló Polski Fiat 126-os gépkocsi alatt nagy erejű pokolgép robbant. A merényletben 4 ember halt meg, 25-en pedig megsérültek, köztük külföldiek is. A merénylet célpontja és egyik áldozata a Boros Tamás néven ismert vállalkozó volt, akit a rendőrség koronatanúként tartotta számon az olajmaffiaügyben.

A BRFK még 2000-ben tartott sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a rendőrség a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot és bandájának tagjait gyanúsítja több robbantásos bűncselekménnyel, így az Aranykéz utcai merénylettel és a Seres Zoltán ellen elkövetett - akkor sikertelen - merénylettel.

A nyomozások adatai szerint a bűnözői csoport számlájára írható legalább 10, 1998 tavaszán és nyarán elkövetett merénylet, többek között a Fidesz Lendvay utcai székházánál, valamint politikusok - Szájer József és Torgyán József - lakásánál elkövetett robbantások is.

Az Aranykéz utcai volt Magyarországon az első eset, hogy vétlen emberek is áldozatul estek alvilági leszámolásnak.