Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Sírrablók dúlják az erdélyi temetőket

2006.05.25. 13:50
Megoldhatatlan problémát jelentenek a sírrablók Romániában. Az erdélyi Dés városának temetőjét újra meg újra feldúlják, aranyfogakat, kincseket keresnek.

Sírrablók dúlják évek óta a dési temetőket, ahol aranyfogakat, eltemetett kincseket keresnek a holtak örök nyugalmát háborgató gonosztevők, derült ki a Kolozsváron megjelenő Krónika című magyar nyelvű erdélyi közéleti napilap csütörtöki számából.

A Kolozs megyei, magyarok által is lakott Dés város közigazgatási és rendfenntartó hatóságainak évek óta gondot okoz a város temetőinek őrzése. A sírrablók ugyanis az elmúlt években ismételten vandál módon feldúlták és kirabolták a város egykor köztiszteletben álló, nagy múltú családjai dúsgazdagnak hitt hozzátartozóinak sírjait.

A dési rendőrség bűnügyi illetékese szerint a sírgyalázásokkal kapcsolatos bejelentéseket mindig kivizsgálták. Példaként elmondta, hogy a négy évvel ezelőtti temetődúlás tetteseit elfogták, és az igazságszolgáltatás el is ítélte őket.

Ennek ellenére a temetődúlások visszatérő módon megismétlődnek. A dési temetőgondokság vezetője szerint a rendőrséggel karöltve fellépő fizetett temetőőrök, minden erőfeszítésük ellenére, képtelenek hatékonyan fellépni a gonosztevők ellen. Mert - mint a Krónika riporterének elmondta - a hatalmas temetőket nem lehet áttekinteni, a garázdák mindig megtalálják az alkalmat, hogy rongáljanak.