Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Árvíz fenyegeti a Tisza mentét

2005.03.17. 13:01
Jövő hét közepén enyhülés és csapadék is várható, ezért a Tiszán jelentős árhullámra készülnek a szakemberek. A belvíz a lakosságot sehol sem fenyegeti, bár Gyömrőn az utat kellett átvágni, hogy megmentsenek hatvan házat.

Százezer hektárnyi a belvízzel elöntött terület nagysága, hangzott el a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A környezetvédelmi minisztérium támogatja a belvíz elleni, negyvenkét szakaszon folyó védekezést, a belvízvédekezés napi becsült költsége körülbelül 31 millió forintba kerül, az összeg január elsejétől számítva 620 millió forintra rúg, tudtuk meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóirodájától.

A belvíz a lakosságot nem fenyegeti

Csak a Pest megyei Gyömrőn harmincmillió forintba került a belvíz elleni védekezés, értesült a Magyar Televízió Híradója. Hatvan veszélyeztetett házat a főút átvágásával mentettek meg. Gyenes Levente polgármester szerint a víz legalább háromszázmillió forintos kárt okozott.

A legtöbb belvízzel elöntött terület Jász-Nagykon-Szolnok, Heves és Pest megyében van. A Híradónak nyilatkozó katasztrófavédelmi főigazgató szerint a lakosságot sehol sem fenyegeti veszély, kitelepíteni senkit sem kellett.

Tolna megyében is belvízvédelmi készültség

Tolna megye három térségében rendeltek el első fokú belvízvédelmi készültséget, a Kapos völgyében, a Sió-Nádor-völgyben, valamint a Szekszárd-Bátai öblözetben - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Sok termőföld van víz alatt, néhány település mélyebben fekvő részeit is fenyegeti a belvíz, de itt sem kritikus a helyzet - mondta el Kling Béla, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szekszárdi szakaszmérnöke.

Egyetlen ponton tapasztalható emelkedés, ez a Szekszárd-Bátai öblözet, ahol egy dunai árhullám esővel párosulva okozhat problémát. Általában azonban kedvező az időjárás, a hó zömében elolvadt, a szakemberek előrejelzése szerint a belvízhelyzetben javulás várható.

Csongrád megyében elsőfokú készültség

Csongrád megyében 32 ezer hektárt borít belvíz, nyolc település környékén rendeltek el elsőfokú készültséget. "Csongrád megyében 32 ezer hektárt borít belvíz, ez 3 ezer hektárral több, mint egy nappal korábban, a növekedés üteme azonban lassul" - mondta Tripolszky Imre, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVÍZIG) osztályvezetője az MTI-nek.

A talajfagy megszűnt, így jelentős mennyiségű víz szivárog a földbe, az egyre erősebb napsütés pedig fokozza a vízfelületek párolgását - közölte a szakember. Ha az elkövetkező napokban nem lesz jelentősebb csapadék, a belvizes területek növekedése hamarosan megáll. A vízügyi igazgatóság 24 szivattyútelepén naponta 1,9 millió köbméter vizet emelnek át a Tiszába és a Marosba. A gravitációs úton és az önkormányzati társulások által elvezetett csapadékkal együtt mintegy 3 millió köbméter víz jut a földekről a folyókba - közölte az osztályvezető. A szakember véleménye szerint, ha marad a napos idő, és nem esik jelentős mennyiségű eső, akkor idén nem kell akkora belvízre számítani, mint 1999-2000 fordulóján.

Jelentős árvíz várható

Az időjárás ugyan kedvez a hóolvadásnak, a Tisza és a Duna vízgyűjtőiben azonban rekordmennyiségű csapadék gyűlt össze. A Tisza Tokaj feletti vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet elérte az 1999-es maximumot, adta hírül az MTI. A kormányszóvivői tájékoztatón Batiz András elmondta, hogy a Duna felső szakaszán a hó formájában tárolt víz ötven százalékkal haladja meg a sokéves átlagot. A március 16-i hójelentés szerint a vízgyűjtőkön felhalmozódott hó mennyisége a Duna vízgyűjtőjén Nagymaros felett 17,7 köbkilométer. A Tisza vízgyűjtőjén Szeged felett 8,9 köbkilométer,ez viszont már több mint négyszerese az ilyenkor szokásosnak.

A Fekete-Körös harminchat kilométeres szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el, a Fehér-Körösön, a Kettős-Körösön, a Berettyón és a Sebes-Körösön valamint a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán összesen 190 kilométeres szakaszon tartanak fenn elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

Meteorológusok szerint a jövő hét közepén enyhülés és csapadék is várható, ezért a Tiszán és mellékvizein akár jelentős árvízre számíthatunk.