Friderika
13 °C
29 °C

Nyugaton árvíz, keleten belvíz

2005.08.24. 15:23
A szokatlanul heves esőzések miatt az országban jelenleg 53 kilométer hosszú folyószakaszon van a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség, közel 25 ezer hektár terület pedig víz alatt van, közölte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi főigazgatóság.

A főigazgatóság közleménye szerint az országban jelenleg 69 kilométeren van elsőfokú, 53 kilométeren pedig harmadfokú árvízvédelmi készültség a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Murán. Az elöntött területek becsült nagysága mintegy 24.890 hektár, melyből 15.601 hektár a vetés-szántó.

Ötszázötven riasztás

A tájékoztató szerint a Rába Szentgotthárdon hétfő éjszaka 397 cm-rel tetőzött, itt a készültséget megszüntették. Körmendnél viszont folytatódott az áradás ezért ott jelenleg harmadfokú készültség van érvényben. A várhatóan szerdán tetőző Murán Letenyénél a magas vízállás miatt szintén harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.


Tekintse meg képeinket!

A katasztrófavédelem szóvivőjének közlése szerint a Dunántúlon javult az esőzések utáni belvízhelyzet, utómunkálatok folynak; a Csongrád megyei Tápén az elmúlt huszonnégy órában ötszázötven alkalommal vetették be a tűzoltókat az esőzések okozta károk enyhítésére. Az elsődleges feladat továbbra is a szivattyúzás és a fertőtlenítés. Személyi sérülés sehol nem történt. Közlése szerint a károk felmérése várhatóan szerdán kezdődik.

Péntek hajnaltól újból eső

Kaposvár polgármesterének tájékoztatása szerint levonulóban van az ár a városban, a Kapos szerdára virradó éjszaka 60 centimétert apadt, hajnalban megkezdődött a korábban víz alatt állt utcák takarítása, ezt követően pedig a közterületek fertőtlenítése. A kár nagyságát a hét végére tudják felbecsülni.

Elkezdődtek a fertőtlenítési munkálatok szerda délben a Szegedhez tartozó Tápé belvíz sújtotta utcáiban is; a katasztrófavédelem szakemberei hipós oldatot és klórmeszet szórnak szét a területen, közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi főigazgatóság tájékoztatása szerint péntek hajnalban nyugat felől egy hidegfront éri el a Duna felső szakaszát, aminek hatására ismét nagy mennyiségű csapadék várható a Dráva, Mura vízgyűjtőjén. A jövő hét első felében viszont már sok lesz a napsütés, csapadék nem valószínű.