Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nyugaton árvíz, keleten belvíz

2005.08.24. 15:23
A szokatlanul heves esőzések miatt az országban jelenleg 53 kilométer hosszú folyószakaszon van a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség, közel 25 ezer hektár terület pedig víz alatt van, közölte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi főigazgatóság.

A főigazgatóság közleménye szerint az országban jelenleg 69 kilométeren van elsőfokú, 53 kilométeren pedig harmadfokú árvízvédelmi készültség a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Murán. Az elöntött területek becsült nagysága mintegy 24.890 hektár, melyből 15.601 hektár a vetés-szántó.

Ötszázötven riasztás

A tájékoztató szerint a Rába Szentgotthárdon hétfő éjszaka 397 cm-rel tetőzött, itt a készültséget megszüntették. Körmendnél viszont folytatódott az áradás ezért ott jelenleg harmadfokú készültség van érvényben. A várhatóan szerdán tetőző Murán Letenyénél a magas vízállás miatt szintén harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.


Tekintse meg képeinket!

A katasztrófavédelem szóvivőjének közlése szerint a Dunántúlon javult az esőzések utáni belvízhelyzet, utómunkálatok folynak; a Csongrád megyei Tápén az elmúlt huszonnégy órában ötszázötven alkalommal vetették be a tűzoltókat az esőzések okozta károk enyhítésére. Az elsődleges feladat továbbra is a szivattyúzás és a fertőtlenítés. Személyi sérülés sehol nem történt. Közlése szerint a károk felmérése várhatóan szerdán kezdődik.

Péntek hajnaltól újból eső

Kaposvár polgármesterének tájékoztatása szerint levonulóban van az ár a városban, a Kapos szerdára virradó éjszaka 60 centimétert apadt, hajnalban megkezdődött a korábban víz alatt állt utcák takarítása, ezt követően pedig a közterületek fertőtlenítése. A kár nagyságát a hét végére tudják felbecsülni.

Elkezdődtek a fertőtlenítési munkálatok szerda délben a Szegedhez tartozó Tápé belvíz sújtotta utcáiban is; a katasztrófavédelem szakemberei hipós oldatot és klórmeszet szórnak szét a területen, közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi főigazgatóság tájékoztatása szerint péntek hajnalban nyugat felől egy hidegfront éri el a Duna felső szakaszát, aminek hatására ismét nagy mennyiségű csapadék várható a Dráva, Mura vízgyűjtőjén. A jövő hét első felében viszont már sok lesz a napsütés, csapadék nem valószínű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?