Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhagyta Budapestet az árhullám

2002.08.18. 23:04
849 centiméterrel tetőzött a Duna Budapesten. A főváros feletti szakaszon már apad a folyó, Kisorosziban sem súlyosbodott a helyzet. Lezuhant a katasztrófavédelem egy helikoptere Sződliget közelében, de az utasok nem sérültek meg.

Hajnali tetőzés Budapesten

Az ivóvíz nincs veszélyben
Budapesten megfelelő az ivóvíz minősége - értesült a Havariapress. A fővárosban és az agglomerációs településeken szennyeződéstől, fertőzéstől nem kell tartani. A vízmű folyamatosan biztosítani tudja a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet. A szakemberek az ÁNTSZ-szel együttműködve, megnövelt számú vizmintavétel során különböző biológiai és mikrobiológiai vizsgálatokat végeznek. A víz alá került kutakból is folyamatosan vesznek mintát, ezek a vizsgálatok sem mutatnak rendellenességet.

Budapesten vasárnap este nyolc órától hétfő hajnali 6-ig 849 cm volt a vízállás. Ez az érték négy centiméterrel meghaladja az 1965-ben mért eddigi legnagyobb vízállást. A Római-parton még keményen védekeznek a gátakon, de rendkívüli esemény a fővárosban nem történt.

A tetőzést követő apadás - vízügyi szakemberek előrejelzése szerint - a víz emelkedési üteménél dinamikusabb lesz. A Szigetközben Nagybajcsnál a tetőzés óta már 180, Komáromnál 59, Esztergomnál 22, Nagymarosnál pedig 8 centimétert apadt a folyó vízszintje. A felső szakaszok lassan megkönnyebbülnek, s bár ez még mindig magas vízszint, a lényeg azonban az, hogy folyamatosan javul a helyzet a védvonalakon.

Vácon 760 centiméterrel tetőzött a Duna

Lezuhant egy helikopter
Lezuhant a katasztrófavédelem egyik Mi-2-es helikoptere a Pest megyei Sződliget és Felsőgöd között hétfő délelőtt - tájékoztatta az MTI-t a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Elmondta: a helikopterben utazó két ember és a pilóta nem sérült meg komolyabban. A Havariapress úgy tudja, a gépen hatan tartózkodtak.
Vácon vasárnap este 760 centiméterrel tetőzött a Duna, az 5 kilométeres védővonal jól vizsgázott, ellenállt a soha nem látott árnak - közölte Varga Katalin, az önkormányzat árvízi sajtóreferense az MTI-vel.

Elmondta: a sebtében elkészített gyorsmérleg szerint összesen 1500-an dolgoztak a gátakon az elmúlt napokban. A védműbe 64 ezer homokzsákot építettek be. A szivattyúk éjjel sem álltak le, megfeszített erővel igyekeznek a buzgároknál feltörő vizet visszajuttatni a Dunába.

Megszerveztek a figyelőszolgálatot is, sok helyen fáklyákkal járják a gátat. A Liszt Ferenc és az Ady Endre sétány húsz házában nincs villany, itt az estét gyertyafény mellett vészelik át a lakók.

A gátak mentén a kenu lett a leginkább használható közlekedési eszköz, egyrészt a csónakokból figyelik a gátak tartását, másrészt kenyeret fuvaroznak a vízen azoknak, akik száraz lábbal nem tudnának kievickélni házaikból.

Az elmúlt napokban már bevált az éttermek és vállalkozók segítőrendszere, amelynek révén gulyáslevessel, lecsóval, rántott húsos szendvicsekkel látják el a gátakon dolgozó embereket.

Egyelőre azonban még nem lehet lélegezhet fel Vác, hiszen a magas víz napokig fenyegetheti a várost, ám a Szent István napi ünnepet mégis megtartják.


1 - Komárom: 726
2 - Tát
3 - Esztergom
4 - Nagymaros: 689
5 - Dömös
6 - Visegrád
7 - Vác
8 - Sződ-Sződliget
9 - Szentendre
10 - Dunakeszi
11 - Újpesti dunapart: 842

Budapest felett jól vizsgáztak a gátak

A Budapest feletti szakaszon folytatott védekezés eddig szinte mindenütt eredményes volt, csak néhány helyen szakadtak át a nyári és a nyúlgátak. A medréből kilépett folyó eddig szinte csak ártéri területeket öntött el, ellepett még néhány védhetetlen mezőgazdasági területet és több üdülőövezetet. Ezeken a helyeken sok épületet elöntött az áradó Duna, és több útszakaszt is le kellett zárni a gátakon átbukó víz miatt.

A legveszélyeztetettebb területeken a gátak jól bírták a terhelést, egyedül Kisoroszinál okozott komolyabb meglepetést egy hirtelen átszakadó töltés. A víz itt több lakóházat is elárasztással fenyeget; a helyszínre helikopterrel sorkatonák érkeztek.

Budapesten 860 centiméteres tetőzést várnak a szakemberek, a gátak ennél a szintnél magasabbak. Győr-Moson-Sopron megyében már mindenhol apad a folyó, és Komárom-Esztergom megyében is megkezdődött a lassú vízszint-csökkenése.

Kisoroszi nehéz órák elé néz

Kisoroszi alatt egyesült a Duna két ága és összefüggő víztükör borítja a település alacsonyabb területeit. Vasárnap délután hirtelen áttörte az ideiglenes védelmet szolgáló nyúlgátat a megáradt Duna, azt követően pedig gyorsan eljutott a víz az új sportcsarnokig.

Az MTI információi szerint eddig csak egy házból kellett kilakoltatni az ott élőket, és az éjszaka folyamán nem romlott a helyzet az eddigihez képest. A polgármesteri hivatal ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t késő este, hogy elfogyott a homokzsákkészlet és a csatornákból is feltört már a víz.

Az ügyeletes elmondása szerint megrendelték az újabb homokzsákokat és útban vannak a fáklyák is a veszélyeztetett szentendrei-szigeti településre. A gátvédők fáradtak, ennek ellenére mindenki próbálja menteni a menthetőt.

A Szentendrei-sziget csúcsán fekvő hétszáz lakosú Kisoroszit némiképp váratlanul érte a gátszakadás. A falu lakosai arra felkészültek, hogy néhány napig el lesznek zárva a külvilágtól, mert tudták, az emelkedő Duna mindenképpen elönti a Tahitótfaluból a községbe vezető egyetlen utat.

A kisorosziak úgy vélekedtek, hogy a falut nem fenyegeti veszély, mert magasabban fekszik az útnál, csupán két-három ház kerül majd víz alá. A település polgármestere vasárnap reggel még bizakodóan nyilatkozott az MTI-nek, de a Duna délután váratlanul áttörte a nyúlgátat, és tíz ház került közvetlen veszélybe.

Újváry Pál, a szentendrei-szigeti település polgármestere az MTI-nek elmondta: nem számítottak arra, hogy az emelkedő víz "hátba támadja" a települést.

Este helikopterrel sorkatonák érkeztek Kisorosziba, hogy segítsenek a védekezési munkálatokban, amelyek során megpróbálják homokzsákokkal körbevenni a házakat. A dunabogdányi Kutya-hegyről vasárnap este úgy látszott, hogy több lakóházat is körbezárt a megáradt Duna.

Huszonhatezren a víz ellen
Magyarországon jelenleg 26 650 ember vesz részt az árvíz elleni védekezésben - tájékoztatta az MTI-t Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn reggel. Ez a szám folyamatosan növekszik, mivel a folyó déli szakasza mentén élok is bekapcsolódnak a védelmi munkákba.

Vasárnap éjfélig 1 980 embert telepítettek ki a veszélyeztetett területekről. Dobson Tibor jelezte, hogy a Cseh Köztársaság kérésére a magyar kormány hétfő délelőtt 10 millió forint értékű segélyszállítmányt indít útnak. Ebben fertőtlenítő szereket, takarókat, gumicsizmákat küldenek az árvíz sújtotta területekre.