Csaknem teljes arcátültetés az Egyesült Államokban

2008.12.17. 21:16
A szemhéján és az állán kívül az egész arcán bőrűtültetést végeztek egy amerikai betegen. Ilyenre még nem volt példa.

Csaknem teljesen új arcot adtak amerikai orvosok egy súlyos arcsérülést szenvedett nőnek. A beteg arcának 80 százalékát idegen szövet fedi, csupán a felső szemhéjak, a homlok és az áll eredeti.

A világ első majdnem teljes arcátültetését nyolcfős orvoscsoport végezte az Ohio állambeli város kórházában. A beavatkozást az utóbbi két hét során hajtották végre. A műtét pontos időpontját, a páciens nevét és életkorát nem hozták nyilvánosságra. "Az operáció 22 óráig tartott, a felkészülés pedig több mint húsz évig" - mondta Maria Siemionow, a műtétet vezető orvos. A betegnek nem volt orra és szájpadlása, és mostanáig csak a légcsövébe operált nyíláson keresztül tudott lélegezni és táplálkozni.

"El sem lehet mondani, hogy mennyire boldog volt, amikor a műtét után először megérintette az arcát és érezte, hogy van állkapcsa és orra" - mondta Siemionow. A beteg jól van, a műtét során minden terv szerint alakult.

Az új arc nem a szerv- és szövetátültetés szokásos csatornáin érkezett, egy család ajánlotta fel kifejezetten a most megműtött betegnek. "Egy percig sem gondoltuk, hogy a trauma után a testvérünk valaha élhet még normális életet, de ennek a csodálatos embernek köszönhetően, aki felajánlotta a saját arcát, hogy segítsen egy másik embernek, a testvérünk újabb esélyt kapott a normális életre" - áll a beteg testvérének a kórház honlapján nyilvánosságra hozott közleményében.

A szervtranszplantációval ellentétben arctranszplantációt elsősorban szépészeti célból, a páciens közérzetének, életminőségének javítása érdekében szokás végezni, és nem sürgős egészségügyi okokból. A magas kockázat miatt az eljárás vitatott. Egyebek között fennáll a veszélye, hogy elhalnak a donorszövet sejtjei, és szövődmények keletkezhetnek a szervezet természetes védekező mechanizmusát, a kilökődét gátló gyógyszerektől, amelyek közül többet a páciens élethosszig kénytelen szedni.