Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Wittenberg víz alatt

2002.08.18. 22:17
Az Elbán észak felé vonul az ár. A folyó menti gátak nem képesek ellánállni az iszonyatos nyomásnak, számos helyről jelentettek gátszakadást. Torgau környékén két helyen omlott össze a védvonal. További gátszakadásokat jelentettek Wittenbergből, Mühlberg és Dessau környékéről.
Az Elba menti településeket védő gátak nem képesek ellenállni a víz nyomásának, egyre több helyen történik gátszakadás. Torgau környékén már két helyen tört át a megáradt folyó víze, közölte a védelmi központ. A víz Torgaut fenyegeti.

A beszámolók szerint a várost nem lehet megmenteni az elárasztástól, az utolsó evakuálások előkészületei folynak. Az Elba vízállása ugyan a legmagasabb 944 centiméteres értékről csökkenni kezdett, de a víztömegek nyomása továbbra is óriási.

"Csak azt remélhetjük, hogy a többi gát kitart. Minden szakaszon teljesen átáztak a töltések", idézte az n-tv a védelmi központ szóvivőjét.

Szász-Anhalt tartomány Wittenberg megyéjében időközben 40 ezer embert mentettek ki az Elba menti területekről. Ez város környékén összesen 35 települést érintett, közölte a katasztrófavédelem.

Átázott gátal Wittenbergben

Wittenberg Pratau városrészében 2 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét. Ott a víz átlépte a gát koronáját és elmosott egy homokzsákokból emelt töltést. "A kritikus helyzet erre nem kifejezés. A gátak fel vannak ázva, a minőségük percről percre romlik", mondta a szóvivő.

A brandenburgi Mühlberg városától északra délben szintén átszakadt a védvonal. A gátszakadás Stehla mellett, a várostól 5 kilométerre történt, közölte Klaus Richter tartományi tanácsos. A károk mértéke egyelőre nem volt ismeretes. Ezen a szakaszon már befejeződött a tetőzés, és a vízszint csökkenésének első jeleit regisztrálták.

Szász-Anhalt területére ér az ár

A védelmi központ vezetői szerint csodaszámba megy, hogy a gátak idáig bírták. Az Elba árhulláma ezalatt fokozatosan Szász-Anhalt tartomány területére húzódik.

A tartományban a Mulda áradása is komoly gondokat okoz. A folyó erejéből mit sem vesztve jutott el Dessau városáig. Vasárnap délben Waldersee városrészben átszakadt egy gát. De mostanáig a belvárost nem fenyegeti az ár, mondta a helyi védelmi bizottság szóvivője.

A 2800 lakosú városrész evakuálását már napokkal ezelőtt elrendelték. A Mulda folyó 5,37 méteres szintje Dessauban csaknem háromszorosa a normális értéknek, és folyamatosan emelkedik. A városban a helyzetet tovább súlyosbítja az Elba szintén emelkedő vízszintje. A két folyó Dessau felett torkollik egymásba.

Leállhat az A9 autópálya

A Mulda árja ezen kívül az A9 autópálya Dessau és Vockerode közötti szakaszát fenyegeti. Az autópálya gátját már homokzsákokkal kellett megerősíteni, hogy a víz általi elárasztását elkerüljék. Jelenleg az autópálya forgalma három helyett egy sávon haladhat. Nem kizárt hogy az A9-et teljes szélességében le kell zárni.

A folyó mentén kereken 30 kilométerrel feljebb található Bitterfeldben ezzel szemben valamelyest enyhült a helyzet. A vegyi üzemeiről híres nagyvárosban a Mulda vízszintje óránként egy centiméterrel csökken. De a város egyes részei még mindig víz alatt vannak, bár a belváros központját nem érte el az ár. A víz a vegyipari parkba sem tört be.

Magdeburgban a helyzet délután viszonylag nyugodt volt. A védelmi központ adatai szerint megkezdték Schiffshebewerk település mintegy 70 lakosának evakuálását. A nap folyamán egy közeli halászfalu lakóinak is el kellett hagyniuk a lakóhelyüket. Ezen a szakaszon jövő szerdára várják a tetőzést.

Drezda fellélegezhet

Jelentősen javult a helyzet az Elba mentén felfelé fekvő nagyvárosokban. Pirnában az első kiköltöztetettek már visszatérhettek házaikba. Az óvárosban annyira visszavonult a víz, hogy a katasztrófavédelmi mentőknek nincs szükségük csónakokra.

Drezdában a vízszint kilenc méter alá csökkent, vasárnap reggel 8,85 méteren állt a mérce. Időközben a folyó óránként négy centiméterrel apad, közölte a védelmi központ. Megkezdték a víz kipumpálását a város középületeiből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!