Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy lábujjsérült kálváriája az élményfürdőben

2004.07.28. 15:42
Biztonsági hiányosságok sorát tapasztalta a mogyoródi Aquarénában egy panaszos vendég, aki elmondása szerint sérült lábbal küzdötte keresztül magát a vízipark ellenséges személyzetén. A parkot üzemeltető cég vezetője furcsállja, hogy pont most hozakodnak elő ezzel a lassan egyéves történettel.
Barátaival látogatott a mogyoródi víziparkba körülbelül egy héttel a tavaly augusztusi nyitás után az az Indexet megkereső fiatalember, aki negatív élményei alapján úgy véli, a mielőbbi haszonszerzés érdekében úgy nyitották meg a "veszélyes üzemnek" minősíthető létesítményt, hogy fittyet hánytak egy sor biztonsági előírásra.

Nincs bőr a lábujjon

A rosszemlékű élményfürdőzésre a következőképp emlékszik vissza a panaszos. "Augusztus végén látogattunk ki hármasban a barátaimmal az aquaparkba, nem sokkal a hivatalos megnyitó után. Nem volt teltház, sehol sem kellett várni a csúszdáknál, vagy a játékoknál. Az egyik csúszdánál valahogy sikerült úgy elindulnom, hogy beakadt két lábujjam az illesztésnél. Szerencsémre sikerült kiszabadítanom, így "csak" a bőrt szedte le mindkét ujjamról. Amikor kijutottam a medencéből, láttam, hogy erősen vérzik a lábam, és magától nem fog elállni a vérzés. Kértem a medence szélén tartózkodó felügyelőket - akik mellesleg nem nagyon ügyeltek a vendégekre -, hogy lássák el a sebeimet, de náluk nem volt semmilyen elsősegély-felszerelés."

Tragédia az Aquarénában
A mogyoródi víziparkban július 24-én, szombaton életét veszítette egy helybéli fiú, akinek holttestét csak zárás után találták meg a park legmélyebb medencéjében. A boncolás megállapította, hogy a tüdőbe került víz idézte elő a fiú fulladásos halálát. Az orvosszakértői boncolás eredményének ismeretében államigazgatási eljárásban folytatódik annak megállapítása, hogy terhel-e valakit felelősség a baleset bekövetkeztéért. A fertőtlenítési munkák idejére lezártak több medencét, szerdától azonban már mindegyik látogatható.
"Továbbra is vérző lábbal kénytelen voltam megkeresni az orvosi szobát. A medencéktől mintegy ötszáz méternyi gyaloglásra található bejárati épület felé indultam. Az itt elrejtett ápolóhelyiséget hosszas bolyongás után találtam csak meg, sem a pénztárban, sem a zsúfolt információs irodában nem kaptam használható útbaigazítást. Az elsősegélyhely egy hosszú folyosó legvégén volt, a folyosón épp munkások bontották a falat, a padlón mindenütt kosz és törmelék. Meglepetésemre az ápolók azzal fogadtak, hogy elegük van az egészből, tömegével kell hasonló sérüléseket ellátniuk úgy, hogy nem áll rendelkezésükre a megfelelő eszköztár. Kötszer híján átmeneti módon, valami ragasztószalaggal kötötték be a sebemet, és egyúttal jegyzőkönyvet is vettek fel a sérülésről, javasolva, hogy menjek az igazgatóhoz panaszra."

Vita a kapuk előtt

"Az úr épp egy vendégcsoportot fogadott a kapunál, és némileg lekezelő módon fogadott, amikor kértem tőle, adja vissza a belépőjegy árát. Szóváltásunk hamarosan hangoskodássá fajult, aminek az igazgató azzal vetett véget, hogy nem ér rá, és intett két biztonsági őrnek, hogy dobjanak ki. A biztonságiakat azonban sikerült meggyőznöm, hogyha kidobnak, abból nagyobb balhé lesz, így elálltak szándékuktól. Némileg felfokozott idegállapotban visszamentem az irodába és kértem a panaszkönyvet. Egy spirálfüzetet hoztak, hogy abba jegyezzem fel a kifogásaimat, és mikor megemlítettem, miképp is néz ki egy valódi panaszkönyv, akkor került elő valahonnan a hárompéldányos tömb. Részletesen leírtam mindent, és még helyben választ is fogalmazott az igazgató, amit kézhez kaptam azonnal. Felvetésemre, ami szerint jócskán vannak hiányosságok, kidolgozatlanságok a parkban, több helyen csúszósak, életveszélyesek a járófelületek, nem kielégítőek a biztonsági feltételek, azt válaszolták, hogy műszakilag megfelelő a park állapota, és nem terveznek különösebb munkálatokat a helyzet megváltoztatására."

"Közel két órás huzavona után végül visszaadták volna a jegy árát, de erre nem tartottam igényt, mert barátaim miatt - ugyan csak a parton - de a fürdőben maradtam. Az igazgatói feljegyzésen kívül azóta sem kaptam semmiféle hivatalos választ, sem a parktól, sem az ilyen panaszos ügyekben illetékes önkormányzattól."

Felfújt horzsolás?

A Zsiráfcsúszdánál megsérült lábujjak történetére az élményfürdőt üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója is jól emlékszik, mivel állítása szerint azóta sem volt hasonlóan kirívó vitás ügyük, bár mindennaposak a kisebb sérülések a 2003. augusztus 22-én megnyitott fürdőkomplexumban. Akkor adott hivatalos válaszát felidézve Szűcs Gyula elmondta, hogy az ápolók megfelelően látták el a sebeket, amik a felvett jegyzőkönyv tanúsága szerint jóval kisebbek voltak, mint ahogy panaszban szerepel, és a személyzetnél egyébként is mindig van egészségügyi csomag.

A központi épület alig kétszázötven méterre van a medencéktől, és a panaszban szereplő folyosón épp villanyszerelők végeztek karbantartási munkát egy pár négyzetméteres területen, ami nem akadályozta a közlekedést. Amikor az igazgató épp egy nagyobb csoport beléptetésénél segített, csupán arra kérte a biztonságiakat, hogy kísérjék arrébb a végig "nehezen minősíthető, kioktató hangnemben" beszélő vendéget.

"Sehol sincsenek rossz illesztések"

A hiányosságokra vonatkozó felvetésre elmondták, hogy a hibák kiküszöbölése folyamatosan zajlik. A csúszdák bevezető szakaszán egyébként sincsenek sehol rossz illesztések, horzsolást az okozhat, hogy a kezdő méteren található csúszásgátló bevonat egy rosszabbul sikerült induláskor felsebezheti a víztől felázott bőrt. A panaszos vendég viselkedésére amúgy jellemzőnek tartotta az igazgató, hogy miután lezárták a vitás helyzetet és intézkedtek a jegy visszatérítéséről, továbbra is a parkban maradt a barátaival fürdőzni. Szűcs Gyula szerint némileg furcsa, hogy épp a mostani szerencsétlen haláleset után jutott eszébe a vendégnek a sajtóhoz fordulni.