Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Árvízvédelmi készültség országszerte

2005.04.22. 11:38
A Túron másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a nagy esőzések miatt keletkezett árhullám miatt. A folyó vízszintje az elmúlt napokban három métert nőtt, a Tisza pedig két métert emelkedett és szombatra várhatóan kilép a medréből és elönti Vásárosnamény és Tokaj között a hullámteret.

A sok eső miatt áradó Túr gátjainál másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken, közölte a szervezet vezetője az MTI-vel. A Tisza is várhatóan kilép a medréből és elönti a töltések közötti hullámteret, mondta Bodnár Gáspár. Az igazgató tájékoztatása szerint a Felső-Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtő területén 30-60 milliméter közötti csapadék hullott az utóbbi 72 órában, amely árhullámot indított el.

Bodnár Gáspár elmondta, a Túr vízszintje több mint három métert emelkedett, ezért csütörtökön késő este előbb első fokú, majd péntek reggeltől másodfokú védelmi készültség elrendelése vált szükségessé a gátaknál. Az áradás jelenleg is tart a kis folyón, a számítások szerint harmadfokú készenléti szint közelében tetőzik majd a víz. A Tisza két métert áradt péntek délelőttig Tiszabecsnél, s a vízszint emelkedése közelíti az első fokú árvízvédelmi készültség magasságát. A vízügyi szakemberek úgy számítják, hogy a folyó szombattól Vásárosnamény és Tokaj között fokozatosan kilép a medréből és a víz elborítja majd a hullámteret.

A nyíregyházi vízügyi hatóság vezetője megemlítette, hogy a Szamoson és a Krasznán is meghaladta már a vízszintemelkedés az egy métert, de ott a vízállás valószínűleg nem éri majd el a készültséget indokoló magasságot. Bodnár Gáspár beszámolt arról is, hogy Felső-Szabolcsban az ott lehullott 25-40 milliméter közötti eső belvizet okozott, ezért péntek reggeltől az öblözetben első fokú védelmi készültséget rendeltek el. Az elöntött területekről a tiszaberceli szivattyútelepre vezetik a vizet, s szivattyúval emelik át a Tiszába. Működtetik a rétközberencsi szivattyútelepet is, az ottani gépek a Rétközi-tavat töltik fel a belvízzel.