Irén, Írisz
5 °C
15 °C

Elérte a várt vízszintet a Duna Budapestnél, de tovább árad

2006.04.04. 17:39
Elérte a Duna vízszintje Budapestnél a maximálisan várt értéket, azaz a 860 centimétert és a vízszint tovább emelkedik. A szakemberek szerda hajnalra várják a folyam tetőzését és vártnál 2-5 centivel magasabb vízállás nem okoz plusz gondokat. A magas vízállás miatt továbbra is csak a Margit hídtól jár a szentendrei HÉV, berogyott a Pala utca burkolata és kétirányúsították a Fő utcát.

Elérte az előre jelzett maximális magasságot, a 860 centimétert a Duna vízszintje Budapestnél kedden délután négy órakor, a vízszint azonban tovább emelkedik - közölte Grafjódi Gabriella, a Fővárosi Polgári Védelem sajtóreferense az MTI-vel.

A szakemberek szerint akár 865 centiméter is lehet a Duna vízmagassága a tetőzéskor. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, pontosan még nem lehet megmondani, mikor éri el a legmagasabb szintet a folyam vízállása a fővárosban. A becslések szerint valamikor szerdán hajnalban tetőzik a Duna.

Hozzátette, hogy a vártnál 2-5 centiméterrel magasabb vízszint várhatóan nem okoz nagyobb problémát a védekezésben, mint a korábban prognosztizált 860-as érték. Egy másik sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy a Budapestnél kedden éjszaka tetőző dunai árhullám becslések szerint öt-hat nap alatt apad az alsó rakpart szintje alá.

Közölte, pár napos apadás után csökkenhet a vízszint 800 centiméter alá, majd azt követően némileg gyorsabban süllyedhet a víz a rakpart 600 centiméteres szintjéig. Kedden délután Szentendrénél tetőzik a folyó, ahol a Budapesten vártnál hamarabb apadhat a folyó vízszintje a "veszélyesnek" tekintett szint alá - tette hozzá Reich Gyula.

"A dunai gátak 10 méteres vízmagasságig védik Budapestet a folyó mindkét oldalán - közölte ismét keddi tájékoztatón Demszky Gábor főpolgármester. Az elmúlt 24 óra rendkívüli eseményei között említette, hogy a Margit hídnál éjszaka beomlott az aszfaltburkolat egy nehezebb gépjármű alatt. A víz ezen a mélyen fekvő Bem rakparti szakaszon "megemeli" az aszfaltburkolatot.

A főpolgármester kitért arra is: a két budai, Duna-menti villamos, a 19-es és a 41-es "még jár", de szivattyúzni kell a vizet a Lánchíd budai hídfőjénél.

A Margitszigeten kedden 3.500 homokzsákot építettek be, 15 ezret pedig előkészítettek. A helyszínen összesen 240 szakember és önkéntes dolgozik. A Római-parton 35 ezer új homokzsákot kellett beépíteni kedden, több mint 170 ezren dolgoznak a területen. Grafjódi Gabriella tájékoztatása szerint a Római-parton elkezdték az úgynevezett ellennyomó medencék építését a gát oldalában. Ezzel a megoldással el lehet érni, hogy a gáton kersztülfolyó víz, összegyűjtve megakadályozza a további szivárgást.

Délelőtt a budai váraljában lévő Pala utcát alámosta a víz, így beszakadt a burkolata. Ezzel egy időben kétirányúsították a Fő utcát. A fokozódó árvízhelyzet miatt le kellett zárni a 2-es utat Pesten, a Váci út északi részén a Vízműveknél, a Szilas pataknál, mivel a Duna elöntötte az árterületet és a víz az úttestet is elborította.

A pesti parton közlekedő kettes villamos kedden még csak a Boráros térig jár a Közvágóhídtól, szerdától azonban egészen a Március 15. térig el tud majd jutni a járat. Továbbra is teljesen más útvonalon jár a 34-es busz, a 106-os busz részben elterelt úton viszi az utasokat, míg a 26-os buszok egyáltalán nem járnak a Római part, Csillaghegy, Pünkösdfürdő városrészekben. A magas vízállás miatt a Margitszigeten sem járművel, sem gyalog nem lehet közlekedni, ezért a 26-os autóbusz sem jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!