Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elérte a várt vízszintet a Duna Budapestnél, de tovább árad

2006.04.04. 17:39
Elérte a Duna vízszintje Budapestnél a maximálisan várt értéket, azaz a 860 centimétert és a vízszint tovább emelkedik. A szakemberek szerda hajnalra várják a folyam tetőzését és vártnál 2-5 centivel magasabb vízállás nem okoz plusz gondokat. A magas vízállás miatt továbbra is csak a Margit hídtól jár a szentendrei HÉV, berogyott a Pala utca burkolata és kétirányúsították a Fő utcát.

Elérte az előre jelzett maximális magasságot, a 860 centimétert a Duna vízszintje Budapestnél kedden délután négy órakor, a vízszint azonban tovább emelkedik - közölte Grafjódi Gabriella, a Fővárosi Polgári Védelem sajtóreferense az MTI-vel.

A szakemberek szerint akár 865 centiméter is lehet a Duna vízmagassága a tetőzéskor. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, pontosan még nem lehet megmondani, mikor éri el a legmagasabb szintet a folyam vízállása a fővárosban. A becslések szerint valamikor szerdán hajnalban tetőzik a Duna.

Hozzátette, hogy a vártnál 2-5 centiméterrel magasabb vízszint várhatóan nem okoz nagyobb problémát a védekezésben, mint a korábban prognosztizált 860-as érték. Egy másik sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy a Budapestnél kedden éjszaka tetőző dunai árhullám becslések szerint öt-hat nap alatt apad az alsó rakpart szintje alá.

Közölte, pár napos apadás után csökkenhet a vízszint 800 centiméter alá, majd azt követően némileg gyorsabban süllyedhet a víz a rakpart 600 centiméteres szintjéig. Kedden délután Szentendrénél tetőzik a folyó, ahol a Budapesten vártnál hamarabb apadhat a folyó vízszintje a "veszélyesnek" tekintett szint alá - tette hozzá Reich Gyula.

"A dunai gátak 10 méteres vízmagasságig védik Budapestet a folyó mindkét oldalán - közölte ismét keddi tájékoztatón Demszky Gábor főpolgármester. Az elmúlt 24 óra rendkívüli eseményei között említette, hogy a Margit hídnál éjszaka beomlott az aszfaltburkolat egy nehezebb gépjármű alatt. A víz ezen a mélyen fekvő Bem rakparti szakaszon "megemeli" az aszfaltburkolatot.

A főpolgármester kitért arra is: a két budai, Duna-menti villamos, a 19-es és a 41-es "még jár", de szivattyúzni kell a vizet a Lánchíd budai hídfőjénél.

A Margitszigeten kedden 3.500 homokzsákot építettek be, 15 ezret pedig előkészítettek. A helyszínen összesen 240 szakember és önkéntes dolgozik. A Római-parton 35 ezer új homokzsákot kellett beépíteni kedden, több mint 170 ezren dolgoznak a területen. Grafjódi Gabriella tájékoztatása szerint a Római-parton elkezdték az úgynevezett ellennyomó medencék építését a gát oldalában. Ezzel a megoldással el lehet érni, hogy a gáton kersztülfolyó víz, összegyűjtve megakadályozza a további szivárgást.

Délelőtt a budai váraljában lévő Pala utcát alámosta a víz, így beszakadt a burkolata. Ezzel egy időben kétirányúsították a Fő utcát. A fokozódó árvízhelyzet miatt le kellett zárni a 2-es utat Pesten, a Váci út északi részén a Vízműveknél, a Szilas pataknál, mivel a Duna elöntötte az árterületet és a víz az úttestet is elborította.

A pesti parton közlekedő kettes villamos kedden még csak a Boráros térig jár a Közvágóhídtól, szerdától azonban egészen a Március 15. térig el tud majd jutni a járat. Továbbra is teljesen más útvonalon jár a 34-es busz, a 106-os busz részben elterelt úton viszi az utasokat, míg a 26-os buszok egyáltalán nem járnak a Római part, Csillaghegy, Pünkösdfürdő városrészekben. A magas vízállás miatt a Margitszigeten sem járművel, sem gyalog nem lehet közlekedni, ezért a 26-os autóbusz sem jár.