Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Helikopterrel segítik az árvízvédelmet

2004.08.02. 23:07
Hetven ember kényszerült eddig otthagyni otthonát a Hernád áradása miatt. Az árhullám, amely ellen ezernégyszáz ember védekezik, Onga felé tart. A felázott talaj miatt lehetetlenné vált a szállítás a térségben. A védekezést a honvédség két helikoptere segíti.
Kritikussá vált a helyzet a Hernád áradása miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsalánosnál, ahol a lakosság a települést védve önhatalmúlag megbontotta a Hernád töltését hétfő este, a víz pedig a közeli Onga felé árad. A vízügyi szakemberek a rendőrség segítségét kérték az atrocitások megelőzése érdekében és hozzáláttak a gát helyreállításához. A 400 lakosú település valamennyi állampolgára talpon van és bízik abban, hogy a soha nem látott áradat nem önti el a falut.

Kritikus órák előtt

Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt tapasztalta, hogy feszült a hangulat, többen a vízügyi hatóság tehetetlenségét emlegetik fel, mondván, már a délelőtti órákban meg kellett volna nyitni a gátat és ezáltal a falu megmenekülhetett volna. Jelenleg mintegy féltucatnyi házat vesz körbe a víz, homokzsákok százaival, ezreivel próbálnak gátat vetni az átadatnak.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyszínen lévő szakemberei arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a Hernád áradása valamelyest mérséklődött az alsóbb szakaszon, óránként két centimétert emelkedik a víz, a gesztelyi vízmércén jelenleg 448 centimétert mérnek, ami már 28 centiméterrel haladja meg a valaha mért legmagasabb vízszintet.

Kovács György Zoltán, az Országos Vízügyi Műszaki Törzs vezetője elmondta: kritikus órák előtt állnak a Hernád menti települések, soha nem látott mennyiségű víz jön a folyón, de a vízügyi szakemberek, a polgári védelmi, a katasztrófavédelmi dolgozók, a helyi dolgozók vélhetően tartani tudják az áradatot.

Hetvenre emelkedett

A Hernád áradása miatt a délutáni órákban újabb kitelepítésekről intézkedett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az otthonukat elhagyni kényszerülők száma 71-re emelkedett, nőtt a veszélyeztetett házak száma is, közölte a főigazgatóság szóvivője hétfőn este az MTI-vel.

Az árvíz sújtotta Hernádkércsen 25-en, Nagykinizsen 19-en kényszerültek házuk elhagyására, Hernádvécsen három, Szentivánbaksán kettő, Bőcsőn egy lakosnak kellett otthonából kiköltöznie - tájékoztatott Dobson Tibor ezredes. Az áradás miatt 128 ház van veszélyben, 20 sérült meg, kettő Nagykinizsen összedőlt. További két ház van igen rossz állapotban, s húsz van veszélyben, tette hozzá. Gesztelyen három ház összedőlt.

Az árvíz ellen összesen mintegy 1.400-an védekeznek, közülük 630 a szervezett erők száma, a 420 közmunkás mellett 350 önkéntes vesz részt a mentésben. A Hernád vízállása este hat órakor Hidasnémetinél 264 centiméter volt, ami 13 centiméterrel volt alacsonyabb mint délután négy órakor. A folyó vízszintje Gesztelynél emelkedett, 437 centiméterről 444 centiméterre, tájékoztatott Dobson Tibor.

Helikoptert kértek

A Hernád térségében a felázott talajon lehetetlenné vált a szállítás, ezért helikoptereken kell a homokzsákokat a térségbe, Gesztely település térségébe szállítani - közölte a Honvédelmi Minisztérium médiaosztályának vezetője hétfőn késő este. A helikopterek Szolnokról, a harcászati helikopter ezredtől indulnak az árvíz sújtotta területre.

Az országos műszaki irányító törzs kérésére a Magyar Honvédség kedden hajnalban két darab Mi-8-as típusú szállítóhelikopterrel kapcsolódik be a Hernád folyó térségében zajló árvízvédelmi munkálatokba - hangsúlyozta Taligás Antal.