Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Árhullám vonul le a Tiszán

2008.03.05. 20:42
Áard a Tisza és hamarosan egy második árhullám is várható, március elseje óta ugyanis nagy esők voltak a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtő területén.

Árhullám vonul le a Tiszán, a folyó bal partján Nagyhalász, Buj és Gávavencsellő között, illetve a Tiszába torkolló Lónyay-főcsatorna baloldali töltései mentén; Kótaj és Gávavencsellő térségében szerdán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel. Készenlét elrendelésére számítanak a Tiszán Vásárosnamény és Tiszatelek között is, valamint a Túr mentén.

A Tiszán egy második árhullám érkezése is várható, amely utoléri az elsőt, így a folyó alsóbb szakaszain várható számottevőbb, elsőfokú készenléti szintnek megfelelő vízállás. Március elseje óta ugyanis jelentős esőzések voltak a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtő területén. A határon túl 85, egyes helyeken 150, míg a hazai körzetekben 10-20 milliméter esőt mértek. Szerencse, hogy a hegyvidéken már jelentéktelen a hó mennyisége. A sok eső a Tisza vízszintjét 6-7 méterrel növelte meg ukrajnai területen, sok helyen a hullámtér a töltésig víz alá került.

A második árhullám miatt a Tiszabecs és Vásárosnamény közötti Tisza-szakaszon is elsőfokú árvízvédelmi készenlét elrendelése várható a gátak mentén, a 300 és 600 centiméter közötti vízmagasság következtében. A szabolcsi vízügyi igazgatóság szakemberei jelenleg figyelemszolgálatot tartanak a töltéseknél, és szükség esetén zárják a töltések zsilipeit.

A Lónyay-főcsatorna torkolatánál épült árvízkaput már lezárták, hogy a Tiszán vonuló árhullám visszaduzzasztó hatása ne terhelje a csatorna gátjait. A Szamos is áradt, vízmagassága négy méterrel nőtt, a Krasznán és a Túron viszont csak kisebb emelkedést észleltek a vízügyi szakemberek. A Tisza és a Szamos árhullámából a vízhiánnyal küzdő Rétközi tóba és a szamossályi Holt-Szamosba eresztenek vizet, illetve a tiszaszalkai zsilip megnyitásával a Beregben ökológiai célú vízpótlás történik.

A nyírségi vízügyi igazgatóság szerint Vásárosnamény és Tiszatelek között is várhatóan szükség lesz az elsőfokú árvízvédelmi készenlét elrendelésére. A tiszai árhullám következtében ugyanis Tivadartól, Gávavencsellőig számítani kell arra, hogy a hullámtér az árvízvédelmi töltésekig víz alá kerül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!