Ágnes
-1 °C
2 °C

Árvízvédelmi készültség több mint kétezer kilométeren

2005.03.22. 16:58
A hazai folyók összesen 2034 kilométer hosszú szakaszán van árvízvédelmi készültség. Kedd délután első fokúra mérséklték a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Nagy-Duna szigetközi szakaszán, a Lajta kedd délelőtt tetőzött. Másodfokúra növelték az árvízvédelmi készültséget Szeghalomnál a Berettyón.

A magyarországi folyók védvonalainak felén, összesen 2034 kilométer hosszú szakaszon árvízvédelmi készültség van érvényben, töltésátázást sehonnan sem jelentettek a vízügyi igazgatóságok, mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden Budapesten.

Az ár- és belvízi védekezés január 1-jétől számított költsége már több mint egymilliárd forint, ebből az árvízvédekezés 195 millió forintot, míg a belvízé 820 millió forintot emésztett fel, közölte a miniszter egy sajtótájékoztatón. Persányi Miklós hozzátette, az enyhe időjárás mind a Tisza, mind a Duna vízgyűjtőterületén a felhalmozódott hókészletet csökkentette, a télen összegyűlt hómennyiség egyharmada elolvadt.

A vízügyi igazgatóságok emberileg, szakmailag és műszakilag készen állnak a következő napokban, illetve hetekben egy esetlegesen bekövetkező komolyabb árhullám elleni védekezésre, mondta miniszter.

Apadás a Duna felső szakaszán, tetőzött a Lajta


Klikk a képre!

Kedd délután első fokúra mérsékelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Nagy-Duna szigetközi szakaszán. Kedden megindult a lassú apadás a folyó felső szakaszán a hétfő délutáni tetőzést követően, amikor Nagybajcsnál 573 centiméteres vízállást mértek. A folyó kilépett medréből, elárasztotta a hullámteret és elérte a szigetközi töltéseket, ez indokolta korábban a készültség elrendelését. A Nagybajcsnál a folyó tetőzésekor mért csaknem 600 centiméteres vízállás hozzávetőleg kétszerese a szokványosnak.

A Lajta kedd délelőtt tetőzött Mosonmagyaróvárnál 222 centiméteres vízállással, majd megindult a lassú apadás. A másodfokú készültség azonban továbbra is érvényben van a folyó teljes magyarországi szakaszán. A Mosoni-Dunán Győr térségében továbbra is első fokú a készültség. Budapesten a Budai alsó rakpart egy szakaszát még hétfő este lezárták, a Mozaik utca és a Margit híd között elöntötte a folyó az út mindkét sávját. A budai alsó rakpart további szakaszai, valamint a pesti rakpart magasabban fekszenek, így egyelőre azokat nem kellett lezárni a forgalom elől.

Folytatódik az apadás a szabolcsi folyókon

Folytatódik az apadás a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, miután az éjszakai fagy miatt lelassult a hóolvadás a folyók határon túli hegyvidéki vízgyűjtő területein. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt megemelkedett a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna vízszintje, ezért Kótaj és Gávavencsellő között elrendelték kedden reggel az első fokú készültséget.

A szabolcsi belvízhelyzet változatlan, kedden délután továbbra is nyolcezer hektárt borított víz. Az érintett területeken első- és másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, folyamatosan működnek a stabil és hordozható szivattyúk, amelyek műszakonként 800 köbméternyi vizet emelnek át a csatornákba és a folyókba az elöntött határrészekről.

Másodfokú árvízvédelmi készültség a Berettyón


Klikk a képre!

Másodfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget Szeghalomnál a Berettyó torkolati szakaszán a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Reggel hat órakor a szeghalmi vízmércén 429 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés az előrejelzések szerint kedden vagy szerdán következik be.

Kedden reggel első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza bal partján is Tiszafüred és Rakamaz között. Ugyancsak első fokú készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyó árvízvédelmi vonalain.

Lezártak egy utat Borsodban

A Hernád áradása miatt lezárták Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajólád-Bőcs közötti út egy rövid szakaszát kedden, vízátfolyás miatt mintegy kétszáz méter hosszúságban. A Hernádon amúgy gyorsan vonul le az ár, így vélhetően az útzár nem tart sokáig. A Hernád Gesztelynél hétfő este óta húsz centimétert áradt, a vízmérce 280 centimétert mutat, a tetőzés kedden, a délelőtti órákban várható. A folyón csupán itt van első fokú, tehát a legenyhébb árvízvédelmi készültség, az országhatár térségében, Hidasnémetinél jelentős az apadás, két nap alatt több mint másfél méterrel csökkent a vízszint.

A vízügyi igazgatóság jelenleg a Tiszán, Tiszakarád és Sarud között, valamint a Bodrog teljes magyarországi szakaszán, illetve a Taktán tart még fenn első fokú árvízvédelmi készültséget.