Valér
2 °C
8 °C

Az időjárás kedvez az árvízi védekezésnek

2005.03.23. 15:09
A Duna apad Budapestnél, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók vízszintje is csökken, ugyanakkor lezártak négy útat az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A vízügyi hatóságok 3 millió homokzsákot tartalékolnak árvíz esetére az ország folyói mentén.

A jelenlegi és várható magyarországi árvízhelyzetről hallgatja meg szerdai ülésén a kormány az illetékes tárcák beszámolóját. Elhangzik a honvédség tájékoztatója is az árvízvédelmi felkészülésről. A kabinet áttekinti a katasztrófavédelemmel kapcsolatos teendőket, a védekezés során igénybe vehető közmunka lehetőségeit, és meghozza a kapcsolódó szükséges intézkedéseket.

Délutánra megszűnt a harmadfokú árvízvédelmi készültség a Fehér- és a Kettős-Körösnél, ahol jelenleg ennél alacsonyabb, másodfokozatú védelmet tartanak fenn, ugyanúgy, mint a Hármas- és Sebes-Körösön, a Berettyón, valamint a Duna felső szakaszán. A magyarországi folyókon összesen 2155 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 1823 kilométeren elsőfokú, 328 kilométeren másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Apad a Duna Budapestnél

A Duna komáromi szakaszán a tetőzést követően lassú apadás indult meg. Esztergomnál kedden tetőzött a folyó 546 centiméterrel, szerda reggel 531 centimétert regisztráltak a vízmércén. Komáromnál és Esztergomnál csütörtök reggelre az első fokú árvízkészültség alatti vízszint várható.

Már apad a Duna Budapestnél is, ám az időjárástól függően jövő héten újra megkezdődhet az áradás a jelenleginél magasabb vízállással. A folyó kedden hat órán keresztül este tíz óráig tetőzött 663 centiméteren, ami csaknem két méterrel alacsonyabb a 2002 nyarán mért szintnél. A Duna vízszintje várhatóan 24-30 órán belül az első fokú készültség 620 centiméteres szintje, illetve a budai alsó rakpart lezárt részének megnyitásához szükséges minimum 605 centiméteres szintje alá süllyed Budapestnél.


Klikk a képre!

A meteorológusok viszonylag kedvező időjárást jeleznek, még a hét végére sem várható csapadék és a felmelegedés üteme sem lesz jelentősebb az évszaknak megfelelőnél. Azonban ha az időjárás-jelentés ellenére mégis esne az eső, és az előre jelzettnél jobban felmelegedne az idő, akkor akár már jövő héten a keddi tetőzésnél magasabb vízállású újabb árhullám vonulhat le.

Hárommillió homokzsákot tartalékol a vízügy

A vízügyi hatóságok hárommillió homokzsákot tartalékolnak árvíz esetére az ország folyói mentén, közölte Horkai Miklós, az Országos Műszaki Irányító Törzs műszaki ügyeletese szerdán az MTI-vel. A polietilén- és jutazsákokat a hatóságok raktáraiban, illetve a zsákok gyártóinál tárolják; szükség esetén a homoklerakatokból feltöltve gátak magasítására lehet azokat használni.

"Árvízvédekezéseknél eddig még sosem volt baj abból, hogy ne lett volna elég a homokzsák" - hangsúlyozta a szakember, hozzáfűzve, hogy bármikor beszerezhetők további zsákok. A 2000-es nagy tiszai árvíznél összesen 9 millió homokzsák fogyott. A rosszabb minőségű polietilén homokzsák 60-100 forintba, a jutából készült pedig 160-200 forintba kerül. A tapasztalatok szerint a zsákok 20 százalékát hasznosítják újra.

Apadnak a szabolcsi folyók

Tovább apadnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók, a Szamos, a Kraszna, valamint Túr gátjainál már a készültséget is megszűntethette a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Tisza Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszán is folytatódik a vízszint csökkenése, így ott sincs már szükség figyelőszolgálatra, a folyó Záhony és Rakamaz közötti részén azonban még érvényben van az első fokú árvízvédelmi készültség. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna Kótaj és Gávavencsellő közötti szakaszán is fenntartják még az első fokú készenlétet.


Klikk a képre!

A hegyvidéki vízgyűjtő területen jelenleg még 2 milliárd köbméter a hó víztartalma, egymilliárd köbméterrel kevesebb az 1999-es rekordnál. Egy nagyobb árhullám kialakulásának veszélye még fennáll, ha gyors felmelegedés következne be a hegyekben, vagy ha az olvadás jelentős esővel párosulna.

A napos, csapadékmentes időjárás és a védekezés hatására az utóbbi 24 órában 8000-ről 7300 hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület a régióban. Jelenleg öt öblözetben még másodfokú, egyben pedig első fokú belvízvédelmi készültséget tartanak és szivattyúkkal emelik le a vizet a földekről.

Lezártak négy utat az árvíz miatt Borsodban

Lezárták négy út egy-egy hosszabb-rövidebb szakaszát az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Nem lehet közlekedni a Muhi-Köröm, a Tiszaújváros-Kesznyéten, a Sajóecseg-Boldva közötti út egy-egy szakaszán, valamint az ároktői úton.

Valamennyi észak-magyarországi folyón, tehát a Tisza borsodi szakaszán, a Bodrogon, a Hernádon, a Sajón, a Taktán és a Tarnán első fokú készültséget tartanak fenn, összesen 605 kilométer hosszban. A Tisza és a Bodrog lassan árad, a többi folyó apad, az enyhébbre fordult időjárás miatt újabb árhullámok kialakulására lehet számítani.

Borsodban tovább csökkent a belvizes területek nagysága az enyhe, csapadékmentes időjárásnak köszönhetően. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén egy kivételével valamennyi belvízvédelmi szakaszon első fokú a készültségi fokozat, a Tiszakarád-ricsei szakasz pedig másodfokú. A megyében összességében 5360 hektár mezőgazdasági területet borít belvíz, miközben egy héttel ezelőtt majdnem kétszer ennyi terület állt víz alatt.

Apadnak a Körösök

Tovább apadnak a Körösök, egyik folyón sincs már harmadfokú árvízvédelmi készültség. A Fekete-Körösön szerdán csökkentették első fokúra az árvízvédelmi készültséget, és várhatóan az esti órákban a Fehér-Körösön is erre a szintre mérséklik a készültséget. Szerdán harmadfokról másodfokra minősítették vissza a Kettős-Körösön is az árvízvédelmi készültséget. A Sebes-Körös kedden éjszaka, a Berettyó pedig szerdán reggel tetőzött, a következő napokban ezeknél a folyóknál is csökkenthetik a másodfokú készültséget. A Hármas-Körös másodfokú készültségi szint mellett 726 centiméterrel várhatóan szerdán tetőzik Gyomaendrődnél, az alsó szakaszán viszont továbbra is árad.


Aktuális árvízvédekezési fokozatok (Forrás: vizugy.hu)