Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bajánál tetőzik, a felső szakaszokon apad a Duna

2002.08.21. 13:39
Bajánál tetőzik, a város feletti folyószakasz egészén apad a Duna. Bár a fővárosban hatszáz kitelepített már szerdán visszatérhet otthonába, a főváros feletti Duna-szakasz mentén újabb tizenegy embert telepítettek ki. A Margitszigeten bontják a nyúlgátakat, a rakpart egyes szakaszait már csütörtökön megnyithatják a forgalom előtt. Komáromnál pedig már a rakpart fertőtlenítésével is végeztek, és megindulhatott a forgalom.
Megkezdődött a Duna tetőzése Bajánál. A folyó 942 centiméteres vízszintje nyolc centiméterrel alatta maradt az 1965. évi maximumtól. Baja felett a folyó teljes magyarországi szakaszán apad a Duna. A Szigetközben Nagybajcsnál már 4,5 méterrel csökkent a vízszint a tetőzés után, Komáromnál csaknem 3 méterrel, Budapesten pedig 112 centiméterrel apadt a folyó a 848 centiméteres tetőzéshez képest.

Bátán még küzdenek az árral

Továbbra is küzdenek az árral a Tolna megyei Bátán, ahol a Duna szerda délutánra várható tetőzése mintegy 100 házat fenyeget. A vízszint emelkedése miatt az éjszaka 2000 homokzsákból újabb nyúlgátat építettek - mondta el Vöő József, a legveszélyeztetettebb Tolna megyei település polgármestere. A vízmagasság jelenleg 741 centiméter, és óránként 2 centivel emelkedik. A faluban 250 ember dolgozik éjjel-nappal, hogy útját állja a megáradt folyónak. A munkába a helyi lakosokon kívül katasztrófavédők, vízügyi szakemberek, pécsi egyetemisták, valamint a korábban a gemenci erdőben segédkező állatvédők egy része is bekapcsolódott.

"A gátak építéséhez és a töltések megerősítéséhez eddig összesen 20 000 darab homokzsákot, valamint 1500 köbméter földet használtunk fel" - mondta el a polgármester. Vészhelyzet esetén a honvédségtől is kapnak segítséget, de megítélése szerint erre nem lesz szükség, mert a gátak elég magasak ahhoz, hogy megvédjék a települést. Bátán eddig 14 házból kellett kiköltöztetni a lakókat, őket a közeli tsz-irodában helyezték el. A dunai árhullám a vártnál lassabban halad a dél-magyarországi területeken, mondta el Horváth Emil, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatási felelőse. A szakember megemlítette, hogy az 1974-ben épült Sió árvízkapunál szerdán hajnalban az eddigi legmagasabb vízállást, 1222 centimétert mértek. Az eddigi rekord 40 centivel alacsonyabb volt.

A hét végéig még az országban az ár

Kedden Paksnál tetőzött az árhullám, szerda reggelig itt is 11 centiméteres apadást mértek. Mohácsnál szerda reggel még áradt a Duna, 916 centiméteres vízszintet mértek, és az előrejelzések szerint a hét végéig feltehetően 940 centiméter körüli vízszinttel tetőzik. Az apadó szakaszokon az árvédelmi töltések mentén szinte mindenütt megkezdődött az árvédelmi anyagok, a homokzsákból épített védművek lebontása, elszállítása.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzsének közleménye szerint a védekezésben szerda reggel még nyolcezer hétszázan vettek részt. A kitelepített 2010 személy elhelyezéséről a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és az önkormányzatok gondoskodtak.

Bontják a nyúlgátakat

Ötven rab is részt vesz a nyúlgátak bontásában Vácon - mondta el Csereklye Károly polgármester-helyettes. Vácon összesen 115 ezer homokzsákot kell eltávolítani. A fertőtlenítés során a városban hat mázsa klórmeszet és nagy mennyiségű folyékony hypót juttatnak ki azokra a helyekre, ahonnan az ár már visszavonult. A sétányon műszaki terhelési próbát tartanak, az útfelület ugyanis több helyen megroggyant. A kompközlekedés csak a helyreállítás után indulhat meg a Szentendrei-szigetre. A 2-es út egyelőre még le van zárva a forgalom elől, előreláthatóan csak néhány nap múlva indul itt meg a közlekedés.

Budapesten szerda reggel a Margit-szigeten megkezdődött az áradás miatt 5,5 kilométer hosszúságban és 0,5-1,3 méter magasságban kiépített homokzsákos körgát megbontása, a mintegy 130 ezer homokzsák elszállítása és kiürítése.

Tizenegy embert kitelepítettek, hatszázan visszatérhetnek otthonaikba

"A III. kerületben a Királyok útján 3 ezer köbméternyi agyagot kell elvinni a fő védelmi vonalak mellől, ahol csaknem 1,5 kilométer hosszúságban támasztották meg a gátakat" - mondta el Szilágyi Mihály, a Budapesti Árvédelmi Operatív Törzs vezetője asz MTI-nek. A fővárosban az alsó rakpartokat még víz borítja, ám az apadás mértékétől függően a pesti oldalon csütörtökön feltehetően már egyes szakaszokról levonul a víz, és megkezdődhet a hordalék eltávolítása, az útburkolat fertőtlenítése.

A főváros XXII. kerületében szerda reggel 8 órakor megkezdődött a Duna-telepről az áradás miatt elköltöztetett 1200 lakos visszaköltözése. Előreláthatóan mintegy hatszázan szerdán visszatérhetnek otthonukba, és csütörtökön befejeződik a visszatelepítés. A Budapest feletti Duna-szakaszon kedd és szerda reggel között 11 fővel nőtt a kitelepített lakosok száma, Pest megyében is újabb 13 személyt kellett biztonságos helyre menekíteni, Győr-Moson-Sopron megyében viszont két személy visszatérhetett lakásába.

Tórlódások a bajai Duna-hídnál

Az Útinformtól kapott tájékoztatás szerint szerda reggel a 11-es főút az áradás miatt Dunabogdány és Visegrád között, továbbá Esztergom és Tát között le volt zárva. Tahitótfalunál és Dunabogdánynál már megindult a forgalom, de csak a személygépkocsik és a 3,5 tonnánál kisebb teherautók közlekedhetnek. A bajai hídon kétóránként engedik át a forgalmat, nagy a torlódást, ezért az árvízvédelmi szakemberek azt kérik, hogy aki teheti, a dunaföldvári híd felé kerüljön.

Kormáromban végeztek a fertőtlenítéssel

Fertőtlenítették a dunai árvíz miatt elöntött komáromi rakpartot, és a közutat megnyitották a forgalom előtt; Táton, az esztergomi Prímás-szigeten és a pilismaróti üdülőtelepen az érintett területek nagysága miatt az utómunkálatok napokat vesznek igénybe, tájékoztatta Gyurmánczi Éva, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense szerdán az MTI-t.

A Duna a Komárom-Esztergom megyei szakaszán tovább apadt: Komáromnál szerdán 14 órakor 452, Esztergomnál 516 centimétert mértek, szemben a vasárnapi tetőzés 802, illetve 771 centiméterével.

Újabb 1 milliárd kell a védekezésre
A Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) javasolja a kormánynak, hogy a védekezésre korábban jóváhagyott 3,2 milliárd forintos összeget további 1 milliárd forinttal emelje meg. A testület szerdai budapesti üléséről a Belügyminisztérium sajtóirodája tájékoztatta az MTI-t közleményben. A koordinációs bizottság javaslata szerint az újabb 1 milliárd forintot a honvédelmi és a belügyi tárcák között fele-fele arányban kellene elosztani.

A közlés szerint a KKB javasolta a kormánynak a veszélyhelyzet feloldását is, miután megállapította, hogy eredményes volt a védekezés a Duna Budapest feletti és alatti szakaszain, és a későbbiekben nem indokolt a fokozott védekezési szint fenntartása. A bizottság megtárgyalta és elfogadta az árvízi védekezéssel összefüggő költségek elszámolásának rendezőelveit, valamint a Dunán és mellékfolyóin kialakult árhullám okozta károk felmérésének és enyhítésének irányelveit. A javaslat tartalmazza a károk felmérésével kapcsolatos állami és önkormányzati feladatokat, valamint a lakóépületekben keletkezett károk felmérésének és enyhítésének rendszerét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!