Aliz
6 °C
14 °C

Huszonötezer embert telepítettek ki a tűzvész miatt Arizonában

2002.06.24. 13:23
Már háromszázezer holdon tombol és akár egymillió holdat is lángba boríthat Arizona történetének legnagyobb tűzvésze. Az oltásra eddig közel egymillió dollárt költöttek, hatástalanul. Arizona kormányzója szerint a tűz az anyatermészet figyelmeztető jelzése: ki kell takarítani az erdőket.
Arizona történetének legborzalmasabb tűzvésze - jellemezte azt a háromszázezer holdas erdőtüzet Jane Hull arizonai kormányzó, mely miatt eddig huszonötezer embert kellett kitelepíteni. A tűzoltók egy nyolcvan kilométeres szakaszon küzdenek a száz méternél is magasabbra csapó lángokkal. A hatóságok véleménye szerint a tűzoltók képtelenek lesznek távol tartani a tüzet Show Low városától.

Az anyatermészet szólt

A természeti katasztrófában eddig kétszáz otthon semmisült meg. Nem tudom megmondani, milyen súlyos a tűzvész, teljesen kontrolálatlanul terjed - nyilatkozta Hull a CNN-nek. Véleménye szerint a tűzvész figyelmeztető jel a környezetvédők és a kormányzat számára. Ki kell takarítani az erdőinket, üzente az anyatermészet Arizonának, a Nyugatnak és remélhetőleg a Kongresszusnak is - nyilatkozta az arizonai kormányzó.

Tűzzel jelzett a hegyimentőknek

Ezt korábban a természet megtette, mielőtt az emberek idejöttek, így hát az erdők megtisztitása a feladatunk - tette hozzá. Nem kellene ilyen tüzekkel szembesülnünk - nyilatkozta Dale Bosworth, a Szövetségi Erdészet igazgatója, hozzátéve, hogy a papírmunka helyett a terepen kéne dolgozni. Jelenleg két tűz tombol egymástól egy kilométeres távolságban, a tűzoltók szerint ha összeérnek, akkor akár egymillió holdnyi területet is lángba boríthatnak.

Eddig egymillió dollárt költöttek a tüzek oltására. Az egyik tűzet egy megsérült hegymászó okozta, aki tűzzel kívánta felhívni magára a mentőhelikopter figyelmét. A másik tűz okát egyelőre még nem derítették ki a hatóságok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?