Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Huszonötezer embert telepítettek ki a tűzvész miatt Arizonában

2002.06.24. 13:23
Már háromszázezer holdon tombol és akár egymillió holdat is lángba boríthat Arizona történetének legnagyobb tűzvésze. Az oltásra eddig közel egymillió dollárt költöttek, hatástalanul. Arizona kormányzója szerint a tűz az anyatermészet figyelmeztető jelzése: ki kell takarítani az erdőket.
Arizona történetének legborzalmasabb tűzvésze - jellemezte azt a háromszázezer holdas erdőtüzet Jane Hull arizonai kormányzó, mely miatt eddig huszonötezer embert kellett kitelepíteni. A tűzoltók egy nyolcvan kilométeres szakaszon küzdenek a száz méternél is magasabbra csapó lángokkal. A hatóságok véleménye szerint a tűzoltók képtelenek lesznek távol tartani a tüzet Show Low városától.

Az anyatermészet szólt

A természeti katasztrófában eddig kétszáz otthon semmisült meg. Nem tudom megmondani, milyen súlyos a tűzvész, teljesen kontrolálatlanul terjed - nyilatkozta Hull a CNN-nek. Véleménye szerint a tűzvész figyelmeztető jel a környezetvédők és a kormányzat számára. Ki kell takarítani az erdőinket, üzente az anyatermészet Arizonának, a Nyugatnak és remélhetőleg a Kongresszusnak is - nyilatkozta az arizonai kormányzó.

Tűzzel jelzett a hegyimentőknek

Ezt korábban a természet megtette, mielőtt az emberek idejöttek, így hát az erdők megtisztitása a feladatunk - tette hozzá. Nem kellene ilyen tüzekkel szembesülnünk - nyilatkozta Dale Bosworth, a Szövetségi Erdészet igazgatója, hozzátéve, hogy a papírmunka helyett a terepen kéne dolgozni. Jelenleg két tűz tombol egymástól egy kilométeres távolságban, a tűzoltók szerint ha összeérnek, akkor akár egymillió holdnyi területet is lángba boríthatnak.

Eddig egymillió dollárt költöttek a tüzek oltására. Az egyik tűzet egy megsérült hegymászó okozta, aki tűzzel kívánta felhívni magára a mentőhelikopter figyelmét. A másik tűz okát egyelőre még nem derítették ki a hatóságok.