Aliz
6 °C
14 °C

'A hívők imádkoztak, az ateisták pártot szidtak'

2005.08.25. 14:51
A németországi és az ausztriai árvizek után a Duna most kezd áradni Magyarországon is. Az özönvízserű esőzések után elöntött falvakban a kárfelmérést végzik, a kedden még Velencére emlékeztető Deszken tízmilliós nagyságrendű a kár. Székelykeresztúron és környékén tizenhárom, főleg idős ember halt meg, sokan fákon, tetőkön várták be a mentőosztagok érkezését. Európa többi részét sem kíméli az esőzés és áradás, Moldovától Svájcig szenvednek az emberek a víztől.

Nyugaton már levonulóban van a dunai árhullám, Budapesten viszont várhatóan a hétvégén tetőzik a folyó. A vízügyi szakemberek szerint a folyó mindenhol a medrében marad, azt viszont nem tudni, hogy a következő napokra várható záporok, zivatarok hoznak-e újabb özönvizet egy-egy településre.


A jelenlegi árvízi helyzet (Forrás: vizugy.hu)

"Az Alföldön általában nyugat felől borul be az ég, esik egy kis zápor, aztán mindenki boldog, mert nagyobb lesz a kukoricacső. Most viszont hirtelen itt egy felhő, és vízben áll az egész falu, olyan, mint Velence" - mondta Simicz József, az egyik elárasztott falu, a Csongrád megyei Deszk polgármestere. Az országban tizenhat ember van kitelepítve a víz miatt.
Olvasson a magyarországi helyzetről, itt>>>

"Ezt látniuk kellene, el sem tudják képzelni, hogy mi van itt" - mondta az Indexnek egy árvíz sújtotta székelyföldi Farkaslaka plébánosa. A székelykeresztúri árvízben tizenhárom ember vesztette életét, Románia más részein tizenketten haltak meg. A Székelykeresztúr környéki utcákat mindenhol iszap, szenny, és törmelék borítja, döglött állatok vannak felcsavarodva a még épen maradt villanyoszlopokra, a nincs áram, tiszta víz, hallgat a telefon.
Fákra, tetőkre menekültek az emberek Székelyföldön>>>


Három-négy nap múlva tetőzhet a Duna Budapestnél

Svájcban, Ausztriában, Németországban, Bulgáriában és Romániában ötvenhat ember halt meg a napok óta tartó árvizekben, sok ember eltűnt. Bern óvárosa víz alá került, de akadálytalanul hömpölyög a víz német városok part menti utcáiban is. Bulgáriában hónapok óta tartanak az esőzések, Szlovéniában utakat mosott alá a víz.
Itt olvashat bővebben az európai helyzetről>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?