Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

'A hívők imádkoztak, az ateisták pártot szidtak'

2005.08.25. 14:51
A németországi és az ausztriai árvizek után a Duna most kezd áradni Magyarországon is. Az özönvízserű esőzések után elöntött falvakban a kárfelmérést végzik, a kedden még Velencére emlékeztető Deszken tízmilliós nagyságrendű a kár. Székelykeresztúron és környékén tizenhárom, főleg idős ember halt meg, sokan fákon, tetőkön várták be a mentőosztagok érkezését. Európa többi részét sem kíméli az esőzés és áradás, Moldovától Svájcig szenvednek az emberek a víztől.

Nyugaton már levonulóban van a dunai árhullám, Budapesten viszont várhatóan a hétvégén tetőzik a folyó. A vízügyi szakemberek szerint a folyó mindenhol a medrében marad, azt viszont nem tudni, hogy a következő napokra várható záporok, zivatarok hoznak-e újabb özönvizet egy-egy településre.


A jelenlegi árvízi helyzet (Forrás: vizugy.hu)

"Az Alföldön általában nyugat felől borul be az ég, esik egy kis zápor, aztán mindenki boldog, mert nagyobb lesz a kukoricacső. Most viszont hirtelen itt egy felhő, és vízben áll az egész falu, olyan, mint Velence" - mondta Simicz József, az egyik elárasztott falu, a Csongrád megyei Deszk polgármestere. Az országban tizenhat ember van kitelepítve a víz miatt.
Olvasson a magyarországi helyzetről, itt>>>

"Ezt látniuk kellene, el sem tudják képzelni, hogy mi van itt" - mondta az Indexnek egy árvíz sújtotta székelyföldi Farkaslaka plébánosa. A székelykeresztúri árvízben tizenhárom ember vesztette életét, Románia más részein tizenketten haltak meg. A Székelykeresztúr környéki utcákat mindenhol iszap, szenny, és törmelék borítja, döglött állatok vannak felcsavarodva a még épen maradt villanyoszlopokra, a nincs áram, tiszta víz, hallgat a telefon.
Fákra, tetőkre menekültek az emberek Székelyföldön>>>


Három-négy nap múlva tetőzhet a Duna Budapestnél

Svájcban, Ausztriában, Németországban, Bulgáriában és Romániában ötvenhat ember halt meg a napok óta tartó árvizekben, sok ember eltűnt. Bern óvárosa víz alá került, de akadálytalanul hömpölyög a víz német városok part menti utcáiban is. Bulgáriában hónapok óta tartanak az esőzések, Szlovéniában utakat mosott alá a víz.
Itt olvashat bővebben az európai helyzetről>>>