Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harminckétezer embert veszélyeztet az árvíz

2006.04.04. 21:49
Több mint tizenegyezer épületet és harminckét ezer embert veszélyeztet a Dunán levonuló árhullám. Országszerte számos út járhatatlan, Pest megyében 22 településen rendkívüli a védekezés. A fővárosban szerdán hajnalban tetőzhet a Duna.

A Dunán Komáromtól Tassig jelenleg 158 folyamkilométeren van rendkívüli veszélyhelyzet, a belvízzel elöntött területek nagysága 172 ezer hektár, és 516 főt kellett kitelepíteni az árvíz és belvíz. Több mint 11 ezer épületet és 32.600 főt veszélyeztet az ár- és belvíz.

Komáromnál nagy munkát kell végezni

A Dunán elrendelték a hajózási tilalmat, a folyó áradó szakasza fölött pedig légtérkorlátozást vezettek be. Győr-Moson-Sopron megyében a gátak állapota jó, Komárom-Esztergomban "nagy munkát kell végezni", hiszen a védművek nem magasak, valamint a vasúti töltések is veszélyben vannak. Ezen a területen öt kilométeres nyúlgátat kellett építeni, valamint korlátozni kellett a vasúti és közúti forgalmat. Pest megyében 22 településen rendkívüli a védekezés.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Késő délután tetőzött a folyam a Dunakanyarban, buzgárok továbbra is vannak, gátszakadás nem történt. Visegrádon továbbra is a buzgárok elleni védekezés a legfontosabb, a Dunakanyarban azonban nincs több homokzsákra szükség. Visegrádon az útburkolat megrepedt, itt egy buzgár tört fel, de megakadályozták a nagyobb bajt, egy szállodát, egy éttermet és egy élelmiszerüzletet veszélyeztetett a víz. Nagymaroson szesztilalmat rendeltek el. Kövesse az Árvízi helyzetet percről-percre>>>

Szentendrénél reggel buzgárok okoztak riadalmat, de délután már bizakodtak a gátakon lévők, akik közt már egyre több budapesti volt. A város főutcáján éjfélre kiépítik a második védelmi vonalat, ami akkor tartja meg a vizet, ha a gát átszakadna.

Vácon a börtön lakói is segítenek az árvízi védekezésben, sőt egy elárasztott stadionba beszöktek a focisták és edzeni kezdtek.

Olvassa el helyszíni riportunkat>>>/


Hajnalban tetőzhet a Duna (galéria)

Az országban számos út egyáltalán nem járható az árvíz miatt, Borsodban és Pest jmegyében is vannak korlátozások, Kisoroszi viszont már egyáltalán nem közelíthető meg közúton.

Bővebben az útzárakról>>>

Beszakadt utak Budapesten

Budapesten a Duna vízszintje délután négyre elérte a maximálisan várt értéket, azaz a 860 centimétert és a vízszint ugyan lassabb ütemben, de tovább emelkedik. A szakemberek szerda hajnalra várják a folyó budapesti tetőzését. Az alsó rakpartok szintje alá a tetőzés után 5-6 nappal vonulhat vissza a Duna.


Kritikus pontok Budapesten - klikk a képre!
A budapesti közlekedésben jelentős fennakadások voltak, a Bem rakpartot ugyanis lezárták Margit híd és a Lánchíd között a forgalom elől, a Margit híd budai oldala alatt pedig mindössze egy sávot használhatnak a járművek. Kora reggel itt be is szakadt az útburkolat a Fő utcát kétirányúsították, de ez sem segített a folyamatos zsúfoltságon.

Bővebben a budapesti helyzetről>>>

A Margitsziget bejáratánál több helyen alakultak ki buzgárok, a feltörő vizet katonák homokzsákokkal, a kisebb szivárgásokat ellennyomó medencével vették körbe. A szigeten öt kilométernyi homokzsák védi a kutyasétáltatók és frizbisek jelenleg néptelen paradicsomát, amely egyes helyeken már közel egy méterrel van a Duna vízszintje alatt. Bővebben a margitszigeti helyzetről>>>

A Tisza is árad, Borosdban például két nap múlva várják a tetőzését, erre harmadfokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál egy nap alatt 40 centimétert növekedett a Tisza vízállása. Tovább árad a Berettyó is, ezért a torkolatnál Szeghalom térségébe ugyancsak harmadfokú az árvízvédelmi készültség. Tovább árad a Berettyó is, ezért a torkolatnál Szeghalom térségébe ugyancsak harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A Sió dunai árvíz-kapuját és a Tiszába tokolló Hortobágy-Berettyó ágotai árvíz-kapuját kedden lezárták, elkerülendő a visszaduzzasztást.

A szakemberek esőt jósolnak a Duna vízgyűjtő területére, ami újabb árhullámot eredményezhet. Csütörtökre vízszintemelkedés várható, ekkorra 13 mm-es csapadékot jeleznek előre.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a nap folyamán ismertette, hogy a kormány eddig mintegy 3,5 milliárd forintot költött árvízi- és belvízi védekezésre. Az önkormányzatok, a honvédség és a belügyi szervek ráfordításaival együtt 4,5-5 milliárd forintba kerültek a munkálatok.


Orbán Viktor Szentendrén hétfőn
(Fotó: Fidesz)
A miniszterelnök 12 pontos árvízi cselekvési programot jelentett be a kabinet keddi ülését követően. Ennek lényege, hogy pénz nem lehet akadálya a védekezésnek, a rászorulók árvízi segélyben részesülnek, a gazdáknak pedig kedvezményes hitelt ígértek. Orbán Viktor Fidesz-elnök újjáépítési garanciát vállalt a megrongálódott ingatlanok tulajdonosaira arra az esetre, ha a Fidesz alakíthat kormányt. A volt miniszterelnök ezután óva intett attól, hogy a politikusok kampányoljanak az árvízzel.

Bővebben a kormány árvízi 12 pontjáról>>>