Szilárda
-4 °C
3 °C

Megnyitották a fővárosi rakpartokat

2002.08.22. 06:45
Budapesten csütörtökre megtisztították a korábban víz alá került rakpartok nagy részét, és a pesti teljes valamint a budai oldal belvárosi szakaszát átadták a forgalomnak. A Duna más részein is levonult az ár, felszabadultak a közutak.
A fővárosban csütörtök reggel hat órakor megnyitották a pesti alsó rakpartot teljes hosszában és a budai rakpart Lágymányosi híd és Margit híd közötti szakaszát - tájékoztatott a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője.

Nyolcszáz köbméter iszap

Szegedi Péter elmondta, hogy egész éjszaka dolgoztak a rakpartok megtisztításán, 200 ember 40 gép segítségével mosta és fertőtlenítette az úttestet. Az ár levonulását követően több mint 800 köbméter iszapot és uszadékot távolítottak el közterület-fenntartó dolgozói a rakpartokról. Szegedi Péter közlése szerint a budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utcai szakaszának takarításán még dolgoznak, azt várhatóan egy nap múlva nyitják meg a forgalom előtt.

Árvíz utáni útmutatás az önkormányzatoknak

Szintén fertőtlenítették a dunai árvíz miatt elöntött komáromi rakpartot, és a közutat megnyitották a forgalom előtt; Táton, az esztergomi Prímás-szigeten és a pilismaróti üdülőtelepen, az érintett területek nagysága miatt az utómunkálatok napokat vesznek igénybe - jelentette ki Gyurmánczi Éva, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense. Elmondta: a Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakmai útmutatását figyelembe véve írásban és mindenre kiterjedően tájékoztatta a megye érintett településeinek önkormányzatát az árhullám levonulását követő lakossági magatartási szabályokról, illetve a lakosság által elvégezhető fertőtlenítési feladatok szakszerű végrehajtásáról.

A rekord alatt Mohácsnál

A Duna csütörtök reggel 925 centiméteres vízszinttel Mohácsnál tetőzött, ez az érték 59 centiméterrel maradt el az 1965-ben mért 984 centiméteres maximumtól. A tetőzést követően Mohácsnál feltehetően még délelőtt megkezdődik az apadás, ugyanakkor a Mohács fölötti teljes magyar Duna-szakaszon is folytatódott a vízszint csökkenése.

A Dunán jelenleg összesen 600 kilométer hosszú szakaszon van érvényben első, másod- és harmadfokú árvízvédelmi készültség. A vízügyi előrejelzések szerint Mohácsnál az árhullám tetőzése még csütörtökön átlépi az országhatárt, s vasárnapra hagyja el teljes mértékében a Duna magyar szakaszát. Ekkor lényegében mindenhol megszűnik az árvédelmi készültség. Kivétel Győr térsége, ahol néhány sérült zsilipnél harmadfokú marad a készültség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!