Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

A negyedik legnagyobb árhullám jön a Tiszán

2008.07.28. 11:59
A Tiszán minden idők negyedik legnagyobb árhulláma várható. Tiszabecs és Vásárosnamény között már harmadfokú a készültség. Több településen lehet szükség a gátak magasítására, de szakemberek szerint lakott területek nincsenek veszélyben. A Hernádon közben lassan levonul az ár, de Borsodban hét útszakasz most is járhatatlan.
Fontosabb részletek
  • Összesen 18 különböző folyón és patakon kell árvíz ellen védekezni.
  • Áradás most leginkább a Tisza felső szakaszán és Szolnoknál fenyeget. A Hernád alsó szakaszán hétfő délután várható a tetőzés.
  • Az elhagyott és elöntött Tisza-part üdülőket a rendőrség és a polgárőrség védi.
  • Borsodban hét út egy-egy szakasza járhatatlan a Hernád, illetve a Sajó áradása miatt.
  • Az árvízi védekezés eddig több mint 120 millió forintba került.

A Tiszán a külföldi vízgyűjtő területen hullott jelentős, az átlagosnál másfélszer több eső miatt minden idők negyedik legnagyobb árhullámának kialakulása várható - mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság nyíregyházi ülésén Bodnár Gáspár a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője

A Tisza felső, Tiszabecs-Vásárosnamény közötti szakaszán már harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Elöntött üdülőtelep Gergelyiugornyán

A beregi térség Tisza-parti üdülőhelyeinek vendégei, csaknem 3500-an, még az árhullám érkezése előtt elhagyták a területet. Az azóta víz alá került tivadari, jándi és a vásárosnamény-gergelyiugornyai üdülőkben a vagyonvédelmet jelenleg a rendőrség, illetve a polgárőrségek tagjai látják el.

Hétfő reggel a Tisza tizenegy szakaszán harmadfokú, hét szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el. Tiszabecsnél 10 órakor 544 centiméter volt a vízállás, majd délután tetőzött a folyó, és megkezdődött az apadás, közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Bodnár Gáspár elmondta, hogy 570 centi volt a víz magassága. Az igazgató hozzátette, a hidrológus szakemberek a tetőzést ilyen mutatóval várták, és remélhetőleg előrejelzésük a folyó többi szakaszára vonatkozóan is hasonlóan pontos lesz.

Szolnoknál is erősen árad a Tisza

A Tisza középső szakaszán is áradás fenyeget. A folyó vízállása hétfő reggel Szolnoknál 487 centiméteres, vagyis erősen áradó volt. Az árhullám tetőzése Szolnoknál, 700 centiméter feletti vízállásnál várható jövő kedden és szerdán. A hét második felében elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a Tiszán Tiszafüred és Csongrád között, ami a töltésen való közlekedés korlátozásával is együtt jár majd.

A levonuló árhullám a jövő hét végéig várhatóan elönti a tiszai strandokat, a hullámtéri területeket és a szolnoki hullámtéri kerteket. Az árhullám levonulása alatt jelentős mennyiségű uszadék megjelenésére kell számítani.

Ugyancsak harmadfokú készenléti szintet meghaladó vízmagasság kialakulására számítanak a Krasznán is, ahol jelenleg még másodfokú a készültség. A Szamoson a Tisza visszaduzzasztó hatása okoz gondot. A folyó vásárosnaményi torkolati részén most elsőfokú a készenlét, egyelőre figyelőszolgálatot tartanak a vízügyi szakemberek.

Az árvízvédelmi rendszert biztonsággal védhető, veszély egyetlen lakott helyet sem fenyeget, mondta Bodnár Gáspár. A Tisza töltését Tiszabecs és Vásárosnamény között az utóbbi években biztonságossá tették.

Magasítják a gátakat

A gátak magasítására Vásárosnamény alatt Nyírmadánál, Kisvarsánynál, Tiszamogyorós, Zsurk, Mezőladány, Újkenéz, Balsa, Timár és Szabolcs községeknél lehet szükség. A vízügyi szervezet készenlétbe helyezte védelmi osztagát, amely riasztás esetén azonnal a veszélyes térségbe vonulhat.

A Tisza magas vízállása miatt a Lónyay-főcsatorna Gávavencsellőnél 1,2 milliárd forintért épült árvízkapuját már lezárták. A rétközi településeket védő árvízkapunak a mostani lesz az első terhelése, így a vízügyi szakemberek fokozott figyelmet fordítanak a működésére.


Harmadfokú készültség

Összesen 18 különböző folyón és patakon, 754 kilométer hosszúságú folyószakaszon kell árvíz ellen védekezni - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A védekezésben eddig 100 ezer zsákot, 5 ezer köbméter homokot és 15 ezer négyzetméter fóliát használtak fel. Ennek költsége már meghaladta a 120 millió forintot.

Jelenleg 135 kilométer hosszan másodfokú, 158,5 kilométer hosszan pedig harmadfokú készültség van érvényben. Az árvíz országosan több mint négyezer hektár földterületet érint. Nyolc szakaszon rendeltek el belvízkészültséget. Az érintett területeken sehol sincs vészhelyzet az árhullám miatt. Összesen kétezer ember munkáját koordinálják a vízügyesek.

Járhatatlan utak

A környezetvédelmi miniszter szerint a Hernádon az árvízi munkák nehezén túl vannak, és különösebb károk és a lakóterületek elöntése nélkül sikerült megúszni az árhullámot. A Hernádon azonban az árhullám levonulása lassúbb a vártnál. A folyó alsó szakaszán a tetőzés csak hétfőn, a nap második felében várható.

Borsodban hét út egy-egy szakasza járhatatlan az árvíz miatt. A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni a Novajidrány és Vizsoly, a Pere és Hernádszentandrás, a Sajólád és Bőcs, a Fügöd és Ináncs, a Kiskinizs és Hernádkércs, valamint a Halmaj és Kiskinizs közötti út egy-egy szakaszán. A Sajó áradása miatt hétfőn délután egy órakor lezárták a Muhi és Köröm közötti út egy szakaszát a forgalom elől.

Bőcsöt hétfő délután kettészelte az ár. A Hernád áradása miatt körülbelül 30 kilométeres kerülővel lehet csak eljutni a település egyik végéből a másikba. A vízzel borított út miatt az autósoknak Sajólád, Alsózsolca, Felsozsolca, Gesztely, Hernádkak, Hernádnémeti felé kell kerülniük. A kerülőút kényelmetlen, de az ellátást nem zavarja - mondta a Független Hírügynökségnek Nagy László polgármestere.

Elmarad a Tisza-túra

Az áradás miatt lemondták a Tisza-túra hétfői indítását a szervezők, a rendőrség távozásra kéri a folyónál várakozó evezősöket - közölte Domokos János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Titkárság vezetője. A szervezők döntése ellenére több mint háromszázan reménykednek abban, hogy mégis elindulhatnak a folyón.

Őket a rendőrség figyelmezteti napközben a veszélyhelyzetre, hiszen a megáradt Tisza fákat, gallyakat és az árterületről illegálisan lerakott, nagy mennyiségű szemetet sodor magával. A szabolcsi rendőr-főkapitányság munkatársai helikopterrel járják végig a folyó felső szakaszát és hangosbemondón keresztül kérik meg a parton várakozókat, hogy halasszák el túrájukat, ne induljanak útnak.

A nyugat-ukrajnai árvíz halottjainak száma időközben huszonháromra növekedett. Ivano-Frankivszk megyében a legsúlyosabb a helyzet, ahol hétfőre már 488 település 23 ezer lakóháza és több mint 28 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá.

Nem veszélyezteti a környezetet Romániában a borsabányai zagytározóból a Csiszla-patakba került, nehézfémeket tartalmazó zagy (iszap). Az esőkkel lezúdult hatalmas vízmennyiség, akárcsak a folyók áradások miatt megnőtt vízhozama ugyanis rendkívül nagy mértékben hígítja a zagyot. A Csiszla-patak vize a Visó folyón keresztül a Tiszába folyik.