Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Négymilliárdot vitt el az árvíz

2006.04.08. 15:04
Kapcsolódók (1)
Csak a víz levonulása után kezdődhet meg az árvíz által okozott károk felmérése, ezért most még csak annyit lehet tudni, hogy védelemre mennyi pénz ment el.

Eddig körülbelül 3,9 milliárd forintot fordítottak az árvízvédelmi munkálatokra, míg a védművekben, az épületekben és az egyéb infrastruktúrában keletkezett károk felmérése csak a víz levonulása után kezdődhet meg. Az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza az állami védműveken 2 838 kilométer, Budapesten 84 kilométer töltésen van készültség. Ezek az adatok érdemben nem változtak az előző napiakhoz viszonyítva, csupán a Hernádon lehetett megszüntetni a készültséget. Csak az elmúlt 24 órában 318 millió forint volt az árvízvédekezés becsült költsége, a védekezésben 7 892 ember dolgozott 1 448 géppel és szállítóeszközzel.

A Duna vízállása Budapestnél szombat reggel 783 centiméter volt, a tetőzés jelenleg Bajánál tart, míg a Tiszán most Tokaj térségében tetőzik az árhullám. A Közép-Tiszán, ahol 970 centiméteres árhullámot jeleznek előre, 990 centiméteres vízálláshoz erősítik meg a kiegészítő védműveket. A Duna vízgyűjtő területén még két köbkilométernyi hó van, a Tisza vízgyűjtőjén pedig 1,3 köbkilométernyi hó halmozódott fel. A hegyekben melegszik az idő, így mind magasabb területeken kezdődik meg az olvadás. Az Alpokban és a Kárpátokban a jövő hét elején az északnyugati területek kivételével mindenhol már 2 000-2 500 méter között elkezd olvadni a hó, ezt követően hidegebb időjárás várható, valószínűleg 1 500 méter alatt lesz csak nulla fokot meghaladó hőmérséklet. A hó jelentősebb olvadása május végén várható újra, akkor lesz újra érezhető hatása, ami a folyók vízszintemelkedésével jár.

Az elmúlt 24 órában Magyarország területén nem volt jelentős csapadék, mindössze a keleti vízgyűjtőterületeken, a Maros völgyében mértek 2-7 millimétert, ami újabb árhullámot indíthat el a Tiszán. A Duna völgyében viszont  nem kell újabb árhullámra számítani. Az ismertetett adatok szerint Szolnoknál 808 centimétert mértek szombat reggel a Tiszán, ami 8 centiméterrel meghaladta a harmadfokú készültségi szintet. A Bodrog vízszintje az alsó szakaszon stagnál, a határszelvényben már apad, igaz nagyon lassan. A Felső-Tiszán és a Szamoson ismét egy kisebb árhullám vonul le, ami lényeges vízszintemelkedést nem okoz, de lassítja az apadás ütemét.

A Duna Komárom és Tass közötti szakaszán, illetve az Ipoly torkolati szakaszán, mintegy 158 kilométer hosszon, továbbá Budapestnél 84 kilométeren továbbra is rendkívüli védekezési fokozat van érvényben. Harmadfokú a készültség a Dunán a szigetközi alsó szakaszán, Tass alatt a bal parton az országhatárig, a Tiszán Tokaj és Csongrád között, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Berettyó és Sebes-Körös alsó szakaszán van, ez összesen 1.423 kilométernyi védvonalat érint. Másodfokú készültséget tartanak 748 kilométer védvonalon, míg elsőfokú van érvényben 509 kilométer hosszon.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint belvízvédelmi készültség 69 szakaszon van érvényben, ebből 19 szakaszon elsőfokon, 46 szakaszon másodfokon és négy szakaszon harmadfokú a védekezés. Az elöntött terület nagysága péntekhez képest nem változott, továbbra is 175 ezer hektár, ebből 86 ezer hektár a bevetett szántó. A elmúlt 24 órában 168 szivattyútelep és 11 szállítható szivattyú üzemelt másodpercenként 297 köbméteres kapacitással. A szivattyúk összesen 18,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadó vizfolyásokba. A természetes lejtést kihasználva 3 millió köbméter belvizet vezettek el. A belvízi védekezésben 774 fő vett részt, a munkálatokhoz 308 gépkocsit és 44 munkagépet vettek igénybe. A 93 tározóban 152 millió köbméter belvizet fogtak fel, a tározókban még 61 millió köbméter szabad kapacitás van.