Géza
-12 °C
-4 °C

Nem befolyásolja a választást az árvíz

2006.04.09. 10:46
Az árvíz elleni védekezésben részt vevő tizenötezer ember és az otthonukból kitelepítettek is leadhatják szavazataikat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint az árvíz elleni védekezési munkálatok nem befolyásolják az országgyűlési választásokon való részvételt, mindenki gyakorolhatja állampolgári jogait. A kitelepítettek száma nem változott, eddig 565-en kényszerültek elhagyni otthonukat az ár- és a belvíz miatt, jelenleg 182 települést, 9 500 épületet és 20 500 embert veszélyeztet az árvíz meg a belvíz. Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő szerint a védekezésben összesen 14 500 ember vesz részt, önkéntesek csak Tószegnél, Tiszaligetnél és Bátánál dolgoznak.

Lassú víz

A magyarországi folyókon összesen 2 878 kilométer hosszon folynak árvízvédelmi munkálatok, a legmagasabb, harmadfokú készültség 1 397 kilométeren van érvényben. Továbbra is rendkívüli védekezési fokozat van érvényben - a kormány rendelete szerint április 3-án 15 órától - a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán és az Ipoly torkolati szakaszán mintegy 158 kilométer hosszon, továbbá Budapesten 84 kilométeren. Másodfokú készültséget 745 kilométeren, elsőfokú készültséget 484 kilométer hosszon tartanak fenn. A Tiszán egy kisebb árhullám levonulása Tokaj fölött néhány órára megállította az apadást, de alig emelkedett a vízszint. A Tisza Tokajnál már több mint egy napja 892 centiméterrel tetőzik.

Bátánál szombaton éjfélkor befejeződött a 22 órán keresztül tartó tetőzés a Dunán, ekkor 742 centimétert mutatott a vízmérce. Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közlése szerint vasárnap reggel 6 órakor már 740 centiméterre apadt a folyó, ez a lassú apadás még két-három napig eltart. Csonki István igazgató elmondta, hogy a mostani tetőzés szintje alacsonyabb volt mint a 1965-ben, akkor 789 centiméter volt a legmagasabb vízállás. Az árvízvédelmi fővonalak jól bírják a víz terhelését, az önkormányzati ideiglenes védvonalakra azonban az elkövetkezendő napokban nagyon nagy figyelmet kell fordítani, hogy az átszivárgások, buzgárok ne okozzanak problémát. A meteorológiai előrejelzés szerint a térségben záporok várhatók.

Még a katonák is

Szabolcs megyében, Tiszadobnál hajnalra befejezték a gátak megerősítését, a védekezésre kivezényelt polgári védelmet és a katonaságot visszarendelték, itt már csak a vízügy szakemberei és az önkormányzat dolgozói figyelik az árvízi jelenségeket. Borsod megyében lassú az apadás, a Tiszán harmadfokú készültség van érvényben. Tiszalúcon, Tiszatardoson folyik a védekezés, Taktaharkányban a szennyvíztisztító telepet homokzsákokkal kellett körbe venni. A Magyar Honvédség közlése szerint az éjszakai órákban szolgálatot teljesítő katonák - két, még a gátakon maradt csoport kivételével - a reggeli órákban visszaindultak Debrecenbe a laktanyába, onnan pedig mindenki eltávozhat a lakóhelyére, hogy leadhassa szavazatát. A váltás délelőtt 10 órakor indult el Debrecenből, ők addig az időpontig, amennyiben szavazni kívántak, leadhatták szavazatukat. Gyakorlatilag mind a 230 katona szavazhat, ugyanis a váltást követően annak a két csoportnak a tagjai is hazatérhetnek, akik addig erősítették a gátat.