Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Komárom-Esztergom megyében véget ér a tetőzés

2002.08.18. 20:30
Várhatóan vasárnap éjjel véget ér a Duna tetőzése a folyó Komárom-Esztergom megyei szakaszán. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletén a kora esti órákban az MTI-nek elmondták: a két legveszélyeztetettebb szakasz a Komárom és Szőny, illetve a Tát és Esztergom közötti rész volt, de a tetőzés óta mindkét helyen apad a folyó.
A dömösi vízbázis elszennyeződése miatt a Duna-menti Regionális Vízmu lajtos kocsikkal rendszeresen szállítja a tiszta ivóvizet az érintett településekre, sőt a kisgyermekes családok palackos vizet is kapnak.
Hendrik István, Dömös polgármester elmondta, falujukba a megye másik részén fekvő Tardosról és Vértessomlóról is érkeztek önkéntes segítők.
Benkovics László, Pilismarót polgármestere arról beszélt, hogy még mintegy százan tartózkodnak az elöntött és áram nélkül maradt üdülőterületen.
Egy részük azért, mert féltik az ottani értékeiket, mások pedig egyféle kalandvágyból, vélekedett.
A polgármester hozzátette: az érintettekkel nyilatkozatot írattak alá arról, hogy saját felelosségükre tartózkodnak a veszélyeztetett területen.

Kisorosziba helikopterrel érkeztek a katonák

Helikopterrel sorkatonák érkeztek Kisoroszira, ahol vasárnap délután a Duna áttörte az ideiglenesen kialakított nyúlgátat, és több lakóházat elárasztással fenyeget.

A védekezési munkákban részt vevő Nemes Péter a távirati irodának elmondta: homokzsákokkal próbálják körülvenni a házakat, de attól tartanak, hogy a Duna vize teljesen elárasztja az alacsonyabban lévő területeket. Nemes Péter elmondta, noha a település szinte teljesen el van zárva a világtól, mert csak a révhajó közlekedik, egyelőre van elég homokzsák és rendelkezésre állnak a szükséges technikai eszközök is.
A dunabogdányi Kutya-hegyről látható, hogy a megáradt víz már megközelítette a települést, és messziről úgy tűnik: több lakóházat is körbezárt a megáradt Duna.

Pünkösdfürdőn buzgárok törtek fel

Több buzgár megfékezésére csoportosítottak át 300 embert Pünkösdfürdő északi részére, ahol egy 10 méteres terméskőgát tövében tört fel több helyen a víz.
Tarlós István III. kerületi polgármester vasárnap este az MTI-nek elmondta, hogy a buzgárok lakóépületeket nem veszélyeztetnek, legfeljebb a Békásmegyer északi határában lévő úgynevezett óbudai tsz-földeket öntheti el a víz. Homokzsákokkal igyekszünk elejét venni a buzgároknak, a kiáramló vizet pedig hat szivattyú emeli vissza a Dunába, mondta a polgármester.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!