Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tetőznek és apadnak a hazai folyók

2005.03.21. 13:35
Rohamosan apad a Hernád, a hűvös időjárás hatására megszűnt a vízutánpótlása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyókon vonuló árhullámoknak, a Lajta tetőzését keddre várják a szakemberek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyolcezer hektárnyi területet borít belvíz.

Az ország folyóinak többségén árvízvédelmi készültség van érvényben, az olvadást követő vízszintemelkedés mind a Duna, mind a Tisza vízrendszerében éreztette hatását - közölte hétfőn az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság. A hét végén beköszöntött lehűlés a vízutánpótlás jelentős csökkenését eredményezte, aminek következtében a legkeletibb Maros vízgyűjtő kivételével valamennyi folyó felső szakaszán csökkent a vízszint.

Az elmúlt napokban hirtelen bekövetkezett enyhülés miatt a Duna és a Tisza vízgyűjtő területén felhalmozódott nagymennyiségű hó egyaránt olvadásnak indult, ami vízszintemelkedést eredményezett. Jelenleg a harmadfokú készültség szintjét meghaladóan vonul le a Körösök vízgyűjtőjében a korábban megindult árhullám: a Fekete-, Fehér-, Kettős-Körösön és Hármas-Körös felső szakaszain, 126 kilométer hosszon.

Másodfokú készültségi szint van összesen 213 kilométer hosszon a Duna felső szakaszán, a Lajtán, a Hernádon, a Berettyón és a Sebes-Körösön. Első fokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a Mosoni-Duna, Rába, Marcal, Ipoly, Zagyva, Tisza-felső szakaszán, a Lónyai-csatorna, Kraszna, Szamos, Túr, Hernád, Sajó, Takta, Berettyó, Sebes-Körös, Hármas-Körös különböző védelmi szakaszain, összesen 908 kilométer hosszban. A Dunán és mellékfolyóin is emelkedik a vízszint. Árvédelmi készültség összesen 1247 kilométer hosszúságú védvonalon van érvényben. Az árvízi védekezés költsége január 1-től 149 millió forint.

A belvízzel elöntött területek nagyságát az országban 97 ezer hektárra becsülik, melyből közel 52 ezer hektár a vetés-szántó. A belvízi védekezés napi kalkulált költsége megközelítőleg 46 millió forint, január 1-től összesen 786 millió forint - áll az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

Tetőzik a Lajta

Keddre várható a Lajta tetőzése Mosonmagyaróvárnál, a folyó teljes magyarországi szakaszán hétfőtől másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyón levonuló árhullám oly mértékű, amely megközelíti a harmadfokú készültség elrendelésének szintjét - közölte az MTI-vel Baross Károly központi védelemvezető helyettes. A Mosoni-Dunán Győr térségében hétfőtől első fokú a készültség.

A Nagy-Dunán Vének és Rajka között a szigetközi szakaszon másodfokú a készültség, a tetőzés hétfőn az esti órákban várható Nagybajcsnál 580-600 centiméteres vízállással. Ez hozzávetőleg kétszerese a szokványos vízállásnak. "A folyó kilépett medréből, elárasztotta a hullámteret és elérte a szigetközi töltéseket" - mondta a védelemvezető helyettes.

Mérsékelték a készültséget a Hernád mentén

Rohamosan apad a Hernád, ezért hétfőn első fokúra mérsékelte a még vasárnap elrendelt másodfokú készültségi fokozatot az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az Ékövízig jelenleg a Tisza, a Bodrog, a Hernád és a Takta egy-egy szakaszán tart fenn árvízvédelmi készültséget.

A Hernád teljes magyarországi szakaszán, a Taktán, az Inérhát-taktaföldvári árvízvédelmi szakaszon, a Tiszán Zalkod és Tiszacsermely, valamint a folyó bodrogközi és taktaközi szakaszán első fokú a készültség, míg a Bodrogon Viss és Felsőberecki között hasonló a készültségi fokozat. Az igazgatóság összességében több mint 320 kilométer töltésen tart fenn készültséget - adott tájékoztatást Csont Csaba, az Ékövízig szóvivője.

Belvíz Szabolcsban

Nyolcezer hektárnyi a belvízzel elöntött terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A földekről stabil- és hordozható szivattyúk emelik át a vizet a csatornákba, valamint a folyókba, a legutóbbi 24 órában például több mint 850 ezer köbmétert távolítottak el a gépek az elöntött határrészekről. A készültséget tartó vízügyi dolgozók a szivattyúk működtetése mellett a csatornákból eltávolítják a vízfolyási akadályokat, folyamatosan tisztítják az átereszeket is - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója az MTI-vel.

A vízügyi szervezet vezetője elmondta azt is, hogy az igazgatóság mellett a Felső-szabolcsi Vízgazdálkodási Társulat, illetve a tiszaberceli önkormányzat ugyancsak másodfokú belvízvédelmi készenlétet tart területén. Tiszabercel mellett Magosligeten fenyeget még a belvíz településrészeket, ott a Batár patak mentén automata szivattyút működtet a helyi önkormányzat, hogy víztelenítse a kis község belterületét.

A szabolcsi folyók apadnak

Az éjszakai fagy- és csapadékmentes időjárás hatására megszűnt a vízutánpótlása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyókon vonuló árhullámoknak. A Tisza Tiszabecs és Vásárosnamény közötti szakaszán már megkezdődött az apadás, Vásárosnamény és Záhony, valamint Nagyhalász és Gávavencsellő között még emelkedik a vízszínt, így továbbra is érvényben van az első fokú, figyelőszolgálatot jelentő árvízvédelmi készültség a gátak mentén - mondta Bodnár Gáspár. A Szamos és a Túr is tetőzött már, de az első fokú készenlétet ott is fenntartják még.

Az igazgató beszámolt arról, hogy ugyancsak figyelőszolgálat működik a Kraszna mentén, ahol a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt emelkedett meg a folyó vízszintje.

Hulladék-szennyezés a Szamoson

Nem jelentős a Szamos magyar szakaszán levonuló kommunális hulladék-szennyeződés, amely Romániában, egy illegális szemétlerakóból került a megáradt folyóba - mondta Bodnár Gáspár. A romániai Szatmárnémetitől több tíz kilométeres távolságra egy illegális szemétlerakót mosott be az árhullám a hét végén a Szamosba. A román fél a Szamos több pontján végzi a hulladékok összegyűjtését és leszedését a folyó felszínéről; a beavatkozás eddig eredményes, hiszen magyar területen szennyező hullám nem észlelhető, a határszelvényben hétfőn délelőttig, csak kisebb mennyiségű úszó palackot, üveget és műanyag maradványt vitt a víz.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a Szamoson folyamatosan figyelik a hulladék-szennyeződés helyzetét is. A vízügyi igazgatóság felkészült arra, hogy amennyiben szükséges, intézkedéseket tegyen a folyón érkező szemét eltávolítására.

Lezárják a Budai alsó rakpart egy szakaszát

Hétfő dálutánra kisebb árhullám éri el Budapestet, a Duna vízállása az előrejelzések szerint elérheti a 605 centimétert. Ez a vízmennyiség veszélyeztetheti a Budai alsó rakpart gépjármű-forgalmát, ezért útlezárásra kell számítani.