Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A Duna apad és házakat önt el

2002.03.27. 17:14
Katasztrófahelyzet továbbra sincs sehol, ez nem Tiszai árvíz - jelentette ki az Indexnek a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A Duna apad, ám elöntés fenyegeti a gemenci ártéri erdőt.
Tíz fővárosi lakost költöztettek ki otthonából a Lágymányosi öbölben, mert az áradó Duna elérte házukat - mondta el megkeresésünkreDobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A XI. kerületben, a Vízparti úton a hullámtérben lévő kőházból két felnőttet és két gyermeket költöztettek ki egy közeli faházba. Katasztrófahelyzet azonban továbbra sincs sehol - jelentette ki Dobson. Ez nem ugyanis nem Tiszai árvíz - tette hozzá.

Az ár miatt kedden egy másik közeli házból is elköltözött egy házaspár, és szintén a Lágymányosi öbölben két sporttelepet is elért az víz.

A Szigetközben, Szendendrén és Dunakeszin most a legrosszabb a helyzet

Az országban egyébként pillanatnyilag három helyen jelentős az árvízvédelmi munka. Ilyen a Szigetköz alsó területe, ahol 23 kilométeren át fakad, csurog a víz a gátakról. Itt 127-en dolgoznak a töltések mentén. Pest megyében változatlanul Szentendrén a legrosszabb a helyzet: itt pár négyzetméteres gátszakaszon csurog a víz.

Pillanatnyilag ötszázötven kilométer hosszú védvonalon van érvényben valamilyen szintű készültség a Dunán vonuló árhullám miatt. Budapestnél a hajnali órákban tetőzött a folyó 767 centiméterrel, a nap folyamán megkezdődött a lassú apadás. A fővárosi szakaszon általában egy-másfél méteres víz borítja a budai és a pesti alsó rakpartot.

A Duna felső szakaszán, a Szigetközben másodfokúra mérséklik a készültséget szerdán este hat órától, ugyanis csökkent a vízállás. Győrnél már 650 centiméter alá süllyedt a vízszint, így a Mosoni-Duna jobb partján másodfokúra enyhítették a készültséget. Továbbra is harmadfokú a készültség a Mosoni-Duna bal partján, ahol Szentpál térségében a folyó kilépett medréből. Komáromnál ugyancsak másodfokúra csökkentették a védelmi készültséget szerda délben, estétől Esztergomnál is ez a védelmi fokozat lép érvénybe.

Veszélyben a gemenci vaddisznók és szarvasok

A Duna Tolna megyei szakaszán, valamint Bajától az országhatárig jelenleg elsőfokú készültség van érvényben, de ezt a további áradás miatt csütörtökön várhatóan másodfokúra emelik.

A Duna áradása miatt elöntés fenyegeti a gemenci ártéri erdőt, leállt a szekszárdi Duna-híd építése, de a folyó menti települések továbbra sincsenek veszélyben.

A vízügyi szakemberek a vízszint csökkentése érdekében lezárták a Sió csatorna torkolati művét, és a gemenci erdő védelmében a Pörböly-Keselyűs közötti töltésszakaszt. Solti Imre, a Gemenc Rt. szekszárdi erdészetvezetője közölte: az áradás a védekezés ellenére is veszélyezteti Európa egyetlen ártéri erdejét. - Ha igazak az előrejelzések és Paksnál 870 centiméterrel tetőzik a Duna, a 20 ezer hektáros erdő teljes ártéri része víz alá kerülhet - mondta.

Ebben az esetben a víz elmossa az utakat, elsodorja a feldolgozott faanyagokat, életképtelenné teszi a facsemetéket. Hozzátette: az árvíz elől a fiatal vaddisznók és szarvasok jelentős része nem tud elmenekülni, ez összességében több tízmillió forintos kárt okozhat a vállalatnak. Solti Imre hozzátette: az állatok esetleges pusztulása ellen úgy védekeznek, hogy napok óta a magasabban fekvő területeken etetik őket.

Híd sem épül most

A Magyar Autópálya-építő Konzorcium szóvivője, Turgyán Tamás tájékoztatása szerint a magas vízállás következtében hétfőn leállt a Szekszárd környéki Duna-híd építése is. A munkaterületet a hét elejére teljesen elöntötte a víz, amelyből csak a készülő pillérek csúcsa látszik ki. A szóvivő szerint a mederhíd és a Tolna megyei oldal ártéri hídjának építése egy hét múlva folytatódhat, a kényszerszünet kárt nem okoz és a 2003 júniusra tervezett átadás határidejét sem módosítja.

Az Index értesülése szerint az árvízvédelmi készültséget - az apadástól függetlenül - április 10-éig mindenképpen fenntartják.

Mindezek mellett megtudtuk, hogy az eddigi közlésekkel ellentétben nem kellett 23 lakóháza kiüríteni Szobon. Bár valóban több, part menti épületet fenyegetett az ár, mindössze egyetlen házat kellett kiüríteni. A többinél ugyanis - az értékeket ugyan raklapokra menekítették - a víz a küszöbök alatt pár centivel megállt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!