Boglárka
19 °C
35 °C

Levonulóban az árhullám a hazai folyókon

2004.03.29. 12:26
A Dunán közepes a vízállás, a folyó enyhén árad, komolyabb vízszintemelkedésre nem kell számítani. Jelenleg másodfokú készültség van a Tisza felső szakaszán. A következő három napban csapadékmentes időjárásra számítanak a vízügyi szakemberek.
Záhony alatt még árad a Tisza, ezért Tiszabercel térségében másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget - közölte hétfőn a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna felső és középső részén szintén másodfokú készenlét van érvényben - mondta Bodnár Gáspár.

Levonulóban

A Túr Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán folytatódik a lassú apadás, ezért elsőfokúra mérsékelték a készültséget. A szabolcsi vízügyi igazgatóság összesen 205 kilométer hosszú védvonalon tart készenlétet, eddig csak kisebb beavatkozást igénylő árvízi jelenségek, szivárgások és fakadó vizek megszüntetésére volt szükség - közölte az igazgató. Vasárnap 1-7 milliméter eső hullott a folyók vízgyűjtő területén, de a határon túli hegyekben fagypont alatti volt a hőmérséklet. Az árhullámnak ezért nincs számottevő vízutánpótlása. A Szamos gátjainál már meg is szűntették az elsőfokú készültséget.

A Fekete-Körösön és a Túron már nem harmadfokú a készenlét, levonult a hétvégi árhullám - tájékoztatta az Indexet Korompay András, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság felszíni vizek főosztályának vezetője. A Dunán közepes a vízállás, enyhén árad, komolyabb vízszintemelkedésre nem kell számítani - tette hozzá a szakember. Jelenleg másodfokú készültség van a Tisza felső szakaszán (ahol most Tokajnál tetőzik az árhullám), a Sajón, a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön, elsőfokú a készültség többek között a Tiszán Vásárosnaménytől Szolnokig, a Túron, a Bodrogon, a Szamoson, a Berettyón és a Hármas-Körösön. Az elsőfokú készültség figyelőszolgálatot, a másodfokú készültség pedig fokozott figyelőszolgálatot, vagyis a gátak őrzésében résztvevők számának emelését jelenti.

Védekeznek

Összesen ezerkétszáz kilométernyi töltésen kell védekezni, 890 kilométeren elsőfokú, a többin másodfokú a készültség. A töltéseken folyamatos figyelőszolgálatot tartanak a vízszint változásainak követésére, helyenként kisebb beavatkozásokra - zsilipelésre, hullámverés elleni védekezésre, szivárgások elhárítására - is szükség van. Huszonegy hektár belvízzel elöntött területen hatvankét szivattyú is dolgozik, másodpercenként száz köbméter vizet juttatnak a folyókba - szolgált adatokkal Korompay András.

A következő három napban az előrejelzések alapján csapadékmentes időjárásra számítanak a vízügyi szakemberek a hazai folyók vízgyűjtő területein is, majd a hét vége felé a keleti országrészben várható ismét esős idő illetve ebből adódóan kisebb árhullám.