Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A szakadó eső nehezíti az árvízi védekezést

2006.04.28. 13:27
A heves esőzés ellenére intenzíven folyik a védekezés Szelevény, Csépa és Tiszasas körzetében. A Tisza és a Körösök mentén 710 km-en még mindig a legmagasabb, rendkívüli fokozatú árvízvédekezési készültség van érvényben.

Nagyban nehezíti az árvízi védekezést a heves esőzés, a Köröszugban háromezer ember bőrig ázva dolgozik a gátakon, mondta az MTI-nek Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szóvivője az MTI-nek péntek reggel. A heves esőzés ellenére intenzíven folyik a védekezés Szelevény, Csépa és Tiszasas körzetében, közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a Hármas-Körös térségében a vízszint lassan csökken.

A gátak menti házak udvarán mintegy félméteres víz áll, a beljebb fekvő vályogházak egy része megrogyott, a település utcáit sár borítja, az árvízi védekezéshez használt járművek csak nehezen tudnak közlekedni, jelentette az MTI Kunszentmártonban tartózkodó tudósítója.

710 km-en rendkívüli készültség van érvényben

A Tisza és mellékfolyóinak térségében összesen 2119 ember kényszerült elhagyni otthonát, rendkívüli árvízi védekezés 59 településen van, mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek pénteken reggel.


Aktuális árvízvédekezési fokozatok (Térkép: www.vizugy.hu)

A Szolnok Megyei Vízügyi Igazgatóság kezdeményezte, hogy a Köröszugba vezényelt mintegy 500 tűzoltót rendeljék vissza állomáshelyükre, az árvízi védekezésben résztvevők péntek délig visszatérnek a laktanyájukba és a megszokott 24-48 órás szolgálati rendre térnek vissza. Hét motorcsónakot a tűzoltóság a térségben hagyott az árvízi védekezés segítésére.

Az ország folyóin jelenleg 1793 kilométeren folyik valamilyen szintű árvízvédekezés, 336 km-en elsőfokú, 319 km-en másodfokú, 428 km-en harmadfokú és 710 km-en a legmagasabb, rendkívüli fokozatú árvízvédekezési készültség van érvényben. A leghosszabb veszélyeztetett gátszakasz továbbra is a Tisza bal és jobb partján található, összesen csaknem nyolcszáz kilométeren kell megfeszített erőkkel védekezni, emellett továbbra is a Körösök mentén van hasonló helyzet.

Lassú apadás

A Tisza teljes magyarországi szakasza továbbra is nagyon lassan apad; a Dunán és a Tisza felső szakaszán már folyik a kárfelmérés - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) pénteken az MTI-vel.

A Tisza Szolnoknál 990 centiméter, a tetőzés óta - 4 nap alatt - 23 centimétert apadt; Csongrádnál 1004 centiméter, vagyis a tetőzés óta - 5 nap alatt - 30 centimétert apadt; Szegeden 988 centiméter, és a tetőzés óta - 5 nap alatt - 21 centimétert csökkent a vízállás. A Hármas-Körös apadása is igen lassú ütemű, Szarvasnál 920 centiméter a vízállás, a tetőzés óta - 6 nap alatt - 66 centimétert apadt. Kunszentmártonnál 1004 centiméter, a tetőzés óta - 5 nap alatt - 37 centimétert csökkent a vízszint. A Maros is apad: Makónál a vízállás 480 centiméter volt reggel 6 órakor.

A tartós és igen magas vízállások hatására tovább nőtt az árvízi jelenségek - buzgárok, csurgások, szivárgások, talaj-felpuhulások - száma. A talpszivárgásos töltésszakaszok hossza 6,5 kilométerrel, a töltéstesten keresztüli csurgások száma 67-tel nőtt. Csütörtökön összesen 539,3 kilométer fakadóvízzel érintett védvonalhosszat, 22.510 hektár fakadóvíz elöntést, a töltéstesteken 117.200 méter szivárgást, 1898 darab csurgást, 163,1 kilométer hosszon töltés melletti talpszivárgást, 603 méter rézsűcsúszást, 6 műtárgy-meghibásodást és 4338 méter hosszanti töltés-repedést tartottak nyilván.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft