Erzsébet
1 °C
4 °C

Árhullám vonul le a Hernádon és a Bodrogon

2004.07.30. 13:05
Harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Hernád teljes magyarországi szakaszán az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a folyó tovább árad, mint a Bodrog is, amelyen egyelőre elsőfokú a készültség. Szlovákiában, Romániában továbbra is nagyobb esőzések lehetnek, így a északkelet-magyarországi folyókon továbbra is magas víszintek várhatók.
Az elmúlt éjszaka a Hernád szlovákiai vízgyűjtő területén jelentős, átlagosan mintegy 10-35 milliméternyi csapadék esett, a folyó határszakaszán, Hidasnémetinél csupán 10 centiméterrel alacsonyabb a vízszint, mint a valaha mért legmagasabb, így harmadfokú készültséget rendeltek el. Árad a Bodrog is, a folyó Sárospatak alatti szakaszán első fokú a készültség, és szintén jelentős árhullám vonul le a Latorcán, az Ungon és a Laborcon is. A Hernád áradása miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állami Közútkezelő Kht. lezárta a forgalom elöl a Novajidrány és Vizsoly közötti utat.

Harmadfokú készültség

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a legtöbb eső a Laborc, az Ondova, a Tapoly és a Hernád-Tárca vízgyűjtőjén hullott, ahol a háromnapos csapadék általában 60-100 milliméter, helyenként 100-155 milliméter között alakult. A készültséggel érintett árvízvédelmi szakaszokon megszervezték az őri, segédőri szolgálatot, a töltésszakaszokat és zsilipeket folyamatosan ellenőrzik.

A Hernád tetőzése Hidasnémetinél hajnalban 380-420 cm között várható, míg Gesztelynél hétfőre alakulhat ki ugyanekkora vízállás. A vízszinteket a szlovákiai Ruzsini víztározóból leengedett vízmennyiség nagyban befolyásolhatja. Mint azt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletesétől megtudtuk, ezekkel az értékekkel az 1974-es és az 1989-es árvizek vízállási szintjei ismétlődhetnek meg. Áradáskor tapasztalható jelenségeket (szivárgásokat, buzgárokat) eddig még nem észleltek a szakemberek.

Védekezni kell

A Hernád folyó mentén egyébként nincs összefüggő árvízvédelmi védvonal, a nyílt ártéri területeken található települések (Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, Bőcs) védelmére csupán községi körtöltések épültek, amelyeken a vízkár-elhárítási feladatokat a helyi önkormányzatoknak kell ellátni. Itt az ideiglenes gátak felépítéséről, homokzsákos védekezésről kell gondoskodni a helybélieknek. A nyílt ártéri területeken több település védelmére még körtöltés sem épült (a Hernád jobb partján Encs-Fügöd, Csobád, Aszaló, Szikszó; a Hernád bal partján: Hernádbüd, Pere, Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa, Hernádkak), e települések mély fekvésű területeit a levonuló árhullám veszélyeztetheti.

Várható időjárás

Az esős időszak nehezén már túl vagyunk, bár pénteken és szombaton lesz még eső, záporeső az észak-keleti keleti régiókban - tájékoztatott a várható időjárásról Németh Lajos meteorológus. Már távolodóban van az a nedves légörvény, ami az elmúlt napok hatalmas esőzéseit okozta, de mivel kelet felé mozog, ezért Erdélyben, a Maros és a Kőrösök vízgyűjtő területein valőszínűleg hasonlóan sok eső fog hullani, ami miatt e folyók hazai szakaszain is számítani lehet komolyabb vízszintemelkedésre.

Magyarországon javul az idő, egyre kevesebb lesz az eső, a hőmérséklet is emelkedik, ugyanakkor a keleti országrészben továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok, a következő másfél napban akár 10 milliméter eső is eshet területi átlagban. Vasárnap már csak elszórva kell számítani jelentősebb csapadékra, és körülbelül augusztus 10-ig, ameddig az előrejelzés "ellát" nem lesz nagyobb mennyiségű "égi áldás". Sajnos ugyanez nem mondható el a Hernád, Sajó, Bodrog határon túli vízgyűjtő területeire, ahol a következő harminchat órában akár átlagban húsz milliméter is eshet. A hétvégére csitul ugyan az esőzés, de jövő hét kedden, illetve szerdán ismét esősre fordul a szlovákiai időjárás az előrejelzések szerint - tudtuk meg a meteorológustól.

Árvízkárok Borsodban, Zemplénben
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 70 éve nem tapasztalt eső zúdult a hét elején a falvakra. Számos lakóházat és több hidat is elmosott az özönvíz. A folyamatos esőzés miatt leginkább Gönc és Göncruszka került veszélybe, de jelentős gondot okoz az özönvízszerű eső több zempléni településen is. Göncön mintegy 150 milliméter csapadék hullott le, ott ekkora esőre hetven éve nem volt példa. Az özönvíz miatt a Gönci-patak kilépett a medréből, és mintegy félszáz pince, valamint tucatnyi lakóház került víz alá. Göncruszkán egy családot ki kellett költöztetni, mert a patak vízszintje egy teljes méternyit emelkedett, és egy lakóház össze is dőlt. A katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a polgári védelem szakemberei homokzsákokkal igyekeznek körbevenni a veszélyeztetett épületeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?