Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ercsinél tetőzik a Duna

2002.08.19. 13:47
Bár csak estére várták, már délelőtt elérte a dunai árhullám Ercsit, s a vártnál ugyancsak korábban 15- 16 órára várják Adonynál a tetőzést - tájékoztatta az MTI-t a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hétfőn.
Üveges László ezredes elmondta: Ercsinél 717 centiméteren "áll a víz", Adonynál az elozetes számítások szerint 730 centiméteres tetőzést várnak, ezért feltehetően nem kell harmadfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni a Duna Fejér megyei szakaszán.

Fejér megye biztonságban van

Fejérben egyébként kedvezőbb a helyzet, mint a folyó felső folyásánál. A fővédművek jól állják a víz nyomását, s csak néhány lakóházat, Dunaújvárosnál a Szalki-szigetet, Kisapostagnál pedig az ártérre épült üdülőházakat veszélyezteti a víz.

Ercsinél alaposan felkészültek az árvízre: az elmúlt napokban 11 000 homokzsákból 800 méter hosszú védvonalat építettek, amellyel mintegy 20-30 lakóház védelmét biztosították. A városnál a löszfal átázása okozhat gondot, hogy mekkorát, azt majd később tudják pontosan megállapítani.

Adonynál az árhullám érkezésére várva már korábban lezárták a kompkikötőt, s az esetleges átszivárgás megelőzésére a Szent László patak visszaduzzadó torkolata környékén fóliával és homokzsákokkal erősítették meg a töltést Sinatelep és környékének védelmére.

Veszélyben a kukorica

Fóliával igyekeznek megvédeni a helyi termelőszövetkezet hibridkukorica-vetőmag tábláját, amelynek elöntésével 120 gazda 80-100 millió forintot érő munkája semmisülne meg. Rácalmásnál 5-10 lakóházat kellett homokzsákokkal körberakni, de a lakók kitelepítésére egyelőre nem volt szükség.

Dunaújvárosnál a víz már elöntötte a Szalki-szigetet, az odavezető utakat lezárták, az ottani épületeket áramtalanították, lakóépületeket, üzemeket nem veszélyeztet a víz a városban. Kisapostagnál az ártérre épült üdüloházakból a tulajdonosok már kimentették az értékeket. A 6-os utat nem fenyegeti veszély, de Sinatelepnél 60 kilométeres sebességkorlátozást rendeltek el, amelynek betartását a rendőrök folyamatosan ellenőrzik.

Eredményes védelem Dunabogdányban

Dunabogdány teljes védelmi szakaszán konszolidálódott a helyzet és biztosra vehető, hogy nagy katasztrófa már nem történhet - jelentette ki hétfőn Schuszter József, a település polgármestere. Elmondta: "természetesen észnél kell lenni és a következő három nap folyamán is mindent el kell követni a váratlan árvízi jelenségek megelőzéséért".

Schuszter József kacsának nevezte azokat a szárnyra kapott híreket, melyek szerint fel kell robbantani valahol a védelmi vonalat, hogy lehetővé tegyék a víz levonulását.

- Nem kell robbantani sehol semmit, reményeink szerint szerdáig felszabadítjuk a 11-es utat és elkezdjük a víz átszivattyúzását - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!