Piroska
-2 °C
5 °C

Megszűnt a vészhelyzet a Dunán, árad az Alsó-Tisza

2006.04.10. 16:20
A Duna Mohácsnál 44 órai, a Tisza Tokajnál 48 órai tetőzés után kezdett apadni. A kormány mai ülésén visszavonta a Duna felső szakaszán elrendelt árvízi veszélyhelyzetet. A Tisza alsó szakaszán felkészülnek a védekezésre.
A Duna Mohácsnál 44 órai, a Tisza Tokajnál 48 órai tetőzés után kezdett apadni hétfőn, az ország folyószakaszain összesen 2.686 kilométeren van készültség - közölte az MTI-vel az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A Tiszán a tetőzés Tiszalök és Tiszapalkonya között van, alatta a folyó végig árad, Sárospataknál 12 centimétert apadt a tetőzés óta. A közlés szerint a folyó Tokajnál 890 centiméter, a tetőzés óta mindössze két centimétert apadt.

A kormány mai ülésén visszavonta a Duna felső szakaszán elrendelt árvízi veszélyhelyzetről szóló jogszabályt - közölte Batiz András kormányszóvivő. A kabinet múlt kedden rendelte el a veszélyhelyzetet a Duna felső szakaszán. Az ár azóta levonult, így a Kormányzati Koordinációs Bizottság értékelése szerint a továbbiakban nincs szükség különleges intézkedésekre.

Továbbra is érvényes ugyanakkor az a 12 pontos cselekvési terv, amely garantálja, hogy az árvízzel sújtott települések önkormányzatai a lehető leggyorsabban kaphassanak anyagi segítséget a költségvetésből.

Árvízi segélyekre eddig összesen 482,4 millió forintot fizetett ki az állam. A központi vis maior tartalékból 416,7 millió forintot, a megyei vis maior keretből 33,3 millió forintot használtak fel, ezen felül a 300 millió forintos árvízi lakossági gyorssegély keretből 32,4 millió forintot fizettek ki.

Megkezdték a rakpartok takarítását

A dunai árhullám levonulását követően a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hétfőn 25 géppel, valamint 100 fő kézi úttisztítóval megkezdte a pesti alsórakpart Dráva utca és Margit híd, illetve a budai oldalon a Lágymányosi híd és Halász utca közötti szakaszán a hordalék takarítását és elszállítását, valamint a fertőtlenítést. Az árhullám apadását folyamatosan figyelemmel kísérik, és annak függvényében takarítják és fertőtlenítik a további rakpartszakaszt.

#alt#
Takarítják az alsó rakpartot.

A takarítási munkák után kátyúzni kezdenek a kérdéses utakon. Ha nem lesz nagy esőzés, illetve újabb árhullám, akkor valószínűleg szerdán, vagy csütörtökön nyílhat meg újra a rakpart a forgalom előtt.

A kormány hétfői ülésén döntött egy tárcaközi bizottság létrehozásáról. A testület feladata az árvíz miatti újjáépítési munkálatok összehangolása lesz. A tárcaközi bizottságot Dudás Ferenc kormánymegbízott vezeti.

Batiz András közleménye szerint az árvíz és a belvíz okozta problémákat enyhítheti az is, hogy a kabinet lehetővé teszi a források átcsoportosítását az önkormányzati szervezésű közcélú munka finanszírozására szánt 15 milliárd forintos kereten belül. Miközben ugyanis egyes önkormányzatok nem tudják elkölteni a közcélú munkára folyósított összegeket, addig másutt - különösen a belvízzel és az árvízzel sújtott területeken - forráshiánnyal küzdenek.

A kormány döntése értelmében a június 15-ig fel nem használt összegekből tartalékot képeznek, amelyből a nehéz helyzetbe került önkormányzatok igényelhetnek majd pénzt. Közcélú munka keretében egyébként azok a tartósan munkanélküliek juthatnak álláshoz, akiknek a munkanélküli segély már nem jár.

Felkészülés az Alsó-Tiszán

A Tisza nagy víztömege miatt több napig tetőzik Szolnoknál, és a tartósság azért veszélyes, mert alaposan igénybe veszi a töltéseket - hangzott el a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) hétfői szolnoki sajtótájékoztatóján. Varga László megjegyezte, hogy a következő napokban szeles időt várnak, és a széllökések által felkorbácsolt hullámok megrongálhatják a kiépített létesítményeket.

Az Alsó-Tiszán közben folynak a védelmi előkészületek: a kritikus helyeken homoklerakatokat hoztak létre és elkezdődött a homokzsákok töltése. A korábbi árvizek tapasztalata alapján a kritikus helyeken elkezdődött a homok és a zsákok felhalmozása, emellett a teljes védelmi szakaszon folyamatos a figyelő- és őrszolgálat.

Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZG) szóvivője azt mondta: a várható tetőzés mértékét csak az árhullám Szolnokra érkezését követően lehet kiszámolni. Ezt jelentősen befolyásolhatja, hogy az előrejelzések szerint a következő napokban csapadék várható a Maros vízgyűjtő területén, ami tovább emelheti a Tisza vízszintjét Szegednél.

Csónakkal érkeznek az árvízi hiénák

A száraz idő a védekezésnek kedvez, az árvíz a bűnözőknek. A sárospataki rendőrség közleménye szerint pénteken nem sokkal éjfél előtt fogtak árvízi tolvajokat. A település határában lévő sertéstelepről korábban már loptak el disznókat, a rendőrök ezért figyelő szolgálatot szerveztek. Az áradó folyón egy csónak közeledett a sertéstelephez, de emikor a csónakban utazók ki akartak kötni a telepről két kutya elijesztette őket. Kicsit távolabb kikötöttek, és gyalog indultak a telep felé, ekkor azonban már a rendőrökkel találkoztak. A futásnak eredő csónakosokat a derékig érő vízbe gázolva fogták el.

A csónakkal hét olaszliszkai férfi érkezett az éj leple alatt a telephez, állításuk szerint halászni, halászati engedéllyel azonban egyikük sem rendelkezik. Az elsődleges adatok szerint a gyanúsítottak korábban legalább négy állatot vágtak le és tulajdonítottak el. A rendőrség lopás gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.