Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Már a Margitsziget fölött van a víz

2006.04.01. 16:57
Szombaton reggel hatkor 766 centiméteresre emelkedett a Duna vízszintje, azaz a Margitsziget alacsonyabban fekvő területei már víz alá kerülnének, de az önkéntesek eddig megakadályozták az elöntést. A szigetet este héttől lezárják. Tátnál búvárok fóliázzák a gátakat, Sződligetről fogyatékosokat evakuáltak. A szakemberek szerint mégsincs akkora veszély, mint négy éve.

Több mint háromszáz kilométernyi folyószakaszon rendelték el a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget, országszerte mintegy 3500-an vesznek részt a védekezésben, mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A helyzet a Komárom-Esztergom megyei Tát környékén a legsúlyosabb, ott tűzoltó búvárok fóliázzák átázás ellen a gátakat.

Klikk a képre!

Az összes magyarországi folyót érintő áradások miatt szombatra már 341 embert kellett kitelepíteni otthonából. Ki kellett menekíteni a sződligeti fogytékosok otthonának nyolcvan lakóját is. A budapesti Római partról 21 embert kellett kiköltöztetni, Szobról 15öt.

Bár pénteken még a négy évvel ezelőtti zöldárat meghaladó árvíztől tartottak, Dobson szerint idén összességében kisebb a veszély, mint 2002-ben vagy az azt megelőző években volt. Mint az Indexnek elmondta, a szakemberek szerint alacsonyabb lesz a vízszint, de tartósabb lesz az árhullám, így legalább akkora erőkkel kell védekezni, mint 2002 nyarán. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a négy évvel ezelőttivel szemben most nemcsak a Dunán, hanem az ország valamennyi nagy folyóján árhullám van.

Budapesten a Római-part és a Margitsziget a legveszélyeztetettebb, itt homokzsákokkal védekeznek. A főpolgármester bejelentette, hogy balesetvédelmi okokból szombaton este hét órától lezárják a szigetet, csak azokat fogják beengedni a szigetre, akik a munkálatokban részt vesznek.

Szombaton várhatóan délelőtt 10 órától lezárják a látogatók elől a Népszigetet a Duna áradása miatt. A Batthyány téren van némi szivárgás, de ez egyelőre nem veszélyezteti a HÉV közlekedését.

Klikk a képre!

Az Országos Műszaki Irányítótörzs tájékoztatása szerint harmadfokú a készültség a Duna szigetközi alsó, valamint a komáromi, esztergomi és nagymarosi szakaszán, a Mosoni-Duna alsó szakaszán; a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, a Bodrogon és a Hernád mentén, valamint a Fekete-Körösön.

A Duna magyarországi szakaszán most is végig árad, szinte azonos, 2-3 centiméter/óra intenzitással. A szigetközi szakaszon több mint egy méterrel, Esztergomnál fél méterrel meghaladta a vízállás a III. fokú szintet.

Budapestnél szombat reggel 6 órakor 766 cm volt a vízállás, ami már a Margitsziget alacsonyabb fekvésű részeit elöntheti. A szigeten "nagyon sok ember, tűzoltók , katasztrófavédelmisek és önkéntesek" védekeznek, mondta el az Indexnek Dobson.

A Tisza Vásárosnaménytól a déli országhatárig árad, felette a hazai szakaszon apad, de Técsőnél ismét vízszintemelkedés jelentkezik. Tiszabecs felett már megszűnt a készültség, és Vásárosnaményig is másodfokra csökkent, viszont alatta Záhonyig harmadfokra, Záhonytól a Lónyay-főcsatornáig másodfokra emelték a készültséget.