Jenő
-2 °C
6 °C

Tízen haltak meg a székelyudvarhelyi esőzésekben

2005.08.24. 21:28
Farkasfalván még vészhelyzet van szerda késő este, a faluban három idős embert elsodort az ár. Akedden lezúdult esőzések után elöntött iskolák, kitelepített emberek és tíz halott a közeli Székelyudvarhelyen. Magyarországról szivattyúkkal segítenek. Nyugat-Európában tizenegy embert ragadott el az ár.

Egyedül Farkaslakán három ember vesztette életét a szerdára virradóra bekövetkezett árvíz miatt, Székelyudvarhely környékén tízen meghaltak, heten eltűntek.

Kilépett a medréből több patak is kedden Székelyudvarhelyen és környékén. A székelyföldi városban és környékén szerdára az árvíz tíz ember halálát okozta, mondta Adrian Panescu, a Hargita-megyei prefektúra vezetője. A tisztségviselő szerint heten tűntek el. A Hargita-megyei önkormányzat azonban szerda délután még hét halottról és tíz eltűntről tudott.

A gátak nagyon meggyengültek, már átlendült felettük a víz, nyilatkozta az Indexnek Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere. Az éjszaka két patak is kilépett a medréből, és elöntött több mint ezer épületet, köztük házakat, iskolákat, napközi otthonokat. A főutakon egy-két méteres magasságban hömpölygött az áradat. Több házban plafonig ért a víz.

Ki kellett telepíteni majdnem kétezer embert, akik szerencsére a szerda reggeli órákra visszatérhettek házaikba, mondta a polgármester. A károkat nehéz megbecsülni, de Szász szerint megközelíti a 44 milliárd régi lejt (mintegy 320 millió forintot)

A román kormánytól már kért támogatást a város, de segélykérő levelet készül intézni a magyar kormányhoz is. Támogatásért folyamadott a város a magyarországi testvértelepülésekhez és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezethez is. Ez utóbbitól és Debrecen városától már ígéretet is kaptak a segítségre, szivattyúkat küldenének.

Megközelíthetetlen falvak

Az elmúlt héten történtek már eddig is hatalmas károkat okoztak. Hargita megyében kétszázötven lakást, ötvenkét kilométer útszakaszt és harminc hidat rongált meg a víz, ami elöntött ezernégyszáz hektár mezőgazdasági területet is.

A Nyikó menti falvakban több mint hétszáz házat öntött el a víz, ami alámosta a Segesvár és Székelyudvarhely közötti vasútvonalat is. Bikafalván a vasút alatt az árvíz százméteres léket vágott, gyakorlatilag alámosta a síneket, a vasúti közlekedés megbénult. A településen az egyik utcát gyakorlatilag teljesen letarolta a víz, a csapás nyolcvan családot érint.

A közeli Hodgya faluban nincs ivóvíz, a kutak megteltek sárlével. Két másik falu - Farcád és Sükő - gyakorlatilag megközelíthetetlen, mert az ár leszakított egy hidat. Az Oroszhegy községhez tartozó Ülkét és Székelyszenttamást csak kerülő úton lehet megközelíteni, mert abban a körzetben is leomlott egy híd.

11 halott Nyugat-Európában

Svájcban négy ember halt meg az áradások miatt a berni Alpok és St. Gallen közötti térségben. Bernt is elöntötte a víz, a folyómenti történelmi városrész víz alatt van, akárcsak Lucerne és Interlaken. Svájcban ezer embert telepítettek ki, de Ausztriában és Németországban is százaknak kellett elhagynia otthonát.

Az Alpok völgyeit elöntötte az ár, Ausztriában három embert keresnek Tirolban és Vorlarlbergben. Szlovéniában és Horvátországban a Mura mentén van készültség, a határfolyó Zala megyében is öntött el utakat. Bulgáriában ugyancsak több ezer hektárt elöntött az ár, az országban az utóbbi hetekben legalább húszan haltak meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?