Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Állandó gát kéne a Dunakanyarban

2006.04.05. 15:20
A fővárosban éjfélkor tetőzött a Duna, a Dunakanyarban - Vác kivételével - apad a folyó. Persányi Miklós nem látja szívesen a Fidesz aktivistáit a gátakon, szerinte a párt pánikkeltést folytat. Az árhullám dél felé vonul, Paks alatt okozhat újra komolyabb gondokat. Vácon még árad a Duna a Gombás-patak miatt.

17:50 | Az eső nem emeli a vízszintet

A dunai árhullámra a szerdai esőzések nincsenek döntő hatással, de a jövő hétre várható csapadék megemelheti a Duna vízszintjét - közölte Göncz Benedek, az Országos Műszaki Irányító Törzs helyettes vezetője szerda délutáni budapesti sajtótájékoztatóján.

17:14 | 10 méteres tetőzést várnak a Tiszán

A lehetséges forgatókönyvek közül az egyik legrosszabb vált valóra, így nagyon jelentős árhullám alakult ki a Tisza felső szakaszán - mondta Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Miután a Tisza a vásárosnaményi szelvényben már tetőzött, az ott mért értékből arra lehet következtetni, hogy a folyó középső szakaszán április 17-én Kiskörénél 975, Szolnoknál pedig 970 centiméter körüli tetőzés várható. A becsült értékektől való eltérés plusz-mínusz 20 centiméter lehet.

A Duna és Tisza árhulláma 2-3 napos különbséggel találkozni fog a Tisza torkolatánál, ami az alsó szakaszon lelassítja a lefolyást. A szakember az aktuális vízállásokról elmondta: a Tiszán Szolnoknál 721 centimétert mutat a vízmérce, s ott az áradás a 20-30 centiméteres napi emelkedés miatt már csütörtökön eléri a másodfokú védekezési szintnek megfelelő értéket. (MTI)

17:02 | Az MFB dolgozik a helyreállítási hitelen

A Magyar Fejlesztési Bank megkezdte a kormány által április 5-én meghirdetett, az árvíz okozta károk helyreállítását segítő kedvezményes hitellehetőség részleteinek kimunkálását. Az MFB közleménye szerint az árvízkárok helyreállítására fordítható hitelt az elemi kárt szenvedettek - gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, természetes személyek - vehetik igénybe. A 40 milliárd forintos hitelkerethez 100 százalékos állami kezességvállalás kapcsolódik. A 25 éves lejáratú, 3 év türelmi időt biztosító újjáépítési hitel a fejlesztési banknál és a vele szerződésben álló kereskedelmi bankoknál a lehető legrövidebb időn belül igényelhető lesz. (MTI)

16:11 | A Fidesz is üzent

A Fidesz szerint Persányi Miklós "otromba módon megbántotta mindazokat, akik energiát, pénzt, időt nem sajnálva, sokszor családjuktól, munkahelyüktől távol önként jelentkeztek, hogy segítik a fenyegető árvíz elleni védekezést". "Senki nem azért ment a gátakra, hogy politikai nézeteit népszerűsítse" - olvasható a párt közleményében. "Felhívjuk Persányi Mikós figyelmét, hogy nem most van itt az ideje, hogy tisztázzuk: ki felel az árvízvédelem terén elmaradt beruházásokért, az elégtelen védekezési forrásokért, a területért felelős állami szervezet szétveréséért. Ez a szolidaritás, az összefogás, a közös munka ideje! Persányi Miklós feladata a védekezés irányításában való részvétel" - írták. A Fidesz - mint a olvasható - továbbra is arra buzdítja aktivistáit és az állampolgárokat, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az árvízvédelmi munkálatok segítése érdekében.

16:10 | Ideiglenes nyúlgátakkal védik Nádudvart

Ideiglenes nyúlgátak kialakításával védik Nádudvart az elöntéstől a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) szakemberei, közölte Kóthay László védelemvezető szerdán az MTI-vel. Tájékoztatása szerint továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón. A nagyiváni tározó töltése érdekében az ágotai híd fölött megnyitották a Hortobágy-főcsatorna jobb parti ideiglenes nyúlgátját, de a tározóban összegyűlt víz lokalizálása érdekében folyamatosan alakítanak ki földtorlaszokat, amelyek Nádudvar elöntéstől való védelmét szolgálják.

Kóthay László közlése szerint továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között, ahol egy nap alatt újabb 32 centimétert áradt a folyó. Kóthay László elmondta azt is, hogy a Berettyó torkolati szakaszán már apad a folyó vízszintje, de még mindig fenntartják a harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

15:20 | Visegrádon nyugodt a hangulat, mennek a szivattyúk

Visegrádot továbbra is csak Pilisszentlászló felől lehet megközelíteni, igaz, nem mindenkit engednek be a városba a katasztrófaturisták miatt, jelenti az Index a helyszínről. A város közepén, ahol kedden buzgár tört fel, még mindig két kéizlabdapályányi területet víz borít, de már katonai szivattyúk is segítenek a víz visszavezetésébe. A Duna szemmel láthatóan apad.

15:16 | Vácon még árad a Duna a Gombás-patak miatt

A Dunakanyar más szakaszaival ellentétben, Vácon egy kisebb térségben, a Gombás-patak mentén tovább áradt a víz. Ennek a speciális helyzetnek az az oka - mondta el az Indexnek Ferjancsics László alpolgármester, hogy itt egy félnapos késéssel követi a Duna szintjét a víz. A Gombás-patak immár a 2-es utat teljes szélességében elárasztotta szerda délután. Ennek ellenére a mentési munkálatokat irányítók bizakodnak, miután a Duna maga immár Vácon is apad. Így várhatóan fél nap múlva a Földváry lakótelep 120 lakásában is fellélegezhetnek az emberek - őket fenyegeti leginkább a váci patak áradása. Ugyanakkor a helyi futballstadion továbbra is vízben áll - mondta az alpolgármester. Bővebben >>>

15:10 | Persányi: nincs szükség Fidesz-aktivistákra a gátakon

A gátakon nem Fidesz-aktivistákra, hanem segítő állampolgárokra van szükség, jelentette ki Persányi Miklós vízügyi miniszter délután. Az árvízi veszélyhelyzetet nem szabad politikai kampánycélokra használni, mondta sajtótájékoztatón a miniszter, aki szerint a Fidesz katasztrófapolitizálást, pánikkeltést folytatott.

Nincsen szükség a Fidesz részéről pártbizottságok alakítására, az árvízi helyzet elemzésére. A szakemberek tudják és végzik a dolgukat, nincs szükségük a partvonalon kívül lévők bekiabálására, mondta Persányi.

Kitért arra, hogy valóban van a Beregben a Fidesznek egy referenciamunkája. "Ez volt az a hely, ahol az előző kormány sikertelenül szervezte meg a védekezést és több falu víz alá került". Persányi Miklós megjegyezte, hogy a jelenlegi kormány 30 százalékkal költött többet árvízvédelmi fejlesztésekre, mint elődje, 2002 és 2005 között.

14:45 | Szentendre feélkészült egy gátszakadásra

Szentendrén a 11-es járdáján elkészült a második védvonal, jelenti az Index a helyszínről. A homokzsákok egy méter magasan tornyosulnak, hogy ha átszakadt az első, már eléggé átázott gát, megtartsa a beömlő vizet. Dietz Ferenc polgármester elmondta, nem kellett kitelepíteni senkit.

13:53 | Nincs pénz biztonságos gátrendszerre a Dunakanyarban

Mielőbb meg kell építeni a Dunakanyarban az árvizek ellen biztonságot jelentő gátrendszert, erre a városoknak, községeknek megvan a koncepciója, de pénzük nincs hozzá, a többi között erről beszélt három érintett település polgármestere szerdán Nagymaroson.

Nagymaroson eleve hiányos a város költségvetése, az árvízelleni küzdelem pedig már eddig is 30 millió forintos kiadást jelentett, a kormány által ígért pénz még nem érkezett meg. A 3,5 km hosszú ideiglenes védvonal fenntartása ugyanannyiba kerül, mint az építés.

Soós Gábor, Sződliget polgármestere szerint a Duna-menti településeken az árterekre vonatkozó építési szabályok nagyfokú szigorítására lenne szükség, ezzel a károk egy része eleve mérsékelhető lenne. Folyóparton számolni kell az árvizekkel >>

13:18 | Katasztrófaturisták Budapesten

Budapesten minden idők legmagasabb vízállását mérték néhány órával ezelőtt. A víz már apadt néhány centimétert, de talán nem került ki későn a katasztrófaturistáknak útvonalat ajánló tábla. Képes riport a Batthyány téren >>

13:05 | Persányi: a figyelem nem apadhat

A Duna felső szakaszán megkezdődött apadás ellenére a figyelem nem apadhat, mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. A miniszter közölte, "az árvíz javán túl, de a nehezén innen vagyunk."

A miniszter szerint lassú apadás várható a folyón, a Szigetközben az elmúlt két napban csupán 37 centimétert csökkent a vízszint. Most az alsóbb Duna szakaszon kell felkészülni intenzív védekezésre, komolyabb erőfeszítésekre a folyó Pakstól délre lehet számítani.

A Tisza romániai és ukrajnai szakaszán az esőzések miatt jelenleg emelkedik a vízszint, eközben a Felső-Tiszán még apadás tapasztalható. Az Alsó-Tiszán viszont már árad a folyó a Duna visszaduzzasztó hatása miatt. A Tiszán is megkezdődött már az ideiglenes védművek építése a felsőbb szakaszokon. Jelentősebb védekezésre tíz nap múlva lehet szükség a Tiszán. (MTI)

12:07 | A Fidesz ötmilliót ad a fővárosi árvízkárokra

A Fidesz ötmillió forintot adott a fővárosi árvízi kárelhárításra a vasárnapi nagygyűlésen az - eredetileg a Bethesda gyermekkórháznak, valamint mozgássérülteknek - összegyűjtött több mint tízmillió forintból, közölte Kupper András, a Fidesz budapesti frakcióvezetője szerdán. Az adományt a károsult mintegy 400-500 család kárainak enyhítésére fordítják majd a Budapesti Vöröskereszten keresztül. A Fidesz azért döntött így, mert a nagygyűlésen a "várakozásokat messze meghaladó" pénzösszeg gyűlt össze. Az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre az adományt megköszönve arra kérte képviselőtársát, segítsen azt elérni, hogy egyetlen politikai erő se használhassa kampánycélra az árvizet. (MTI)

12:07 | Lassult a vízszint növekedése Paksnál


Térkép: ELTE
Bátán jelenleg 24 lakóházat fenyeget a víz. Tolna megyében a Duna és a Sió teljes hosszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Duna vízállása szerdán reggel 6 órakor a Sió torkolati műnél, az árvízkapunál 1 203, Paksnál 854 centiméter volt. Az emelkedés éjfél óta mindkét vízmércén 4 cm-es, szemben a kedden mért 8 cm-es emelkedéssel. (MTI) 11:11 | Dombrádnál jár a tiszai árhullám

Dombrád és Tiszabercel között jár a Tiszán vonuló árhullám, a tetőzés 820 centiméter fölött csütörtökön várható a folyó tiszaberceli részén. A területen harmadfokú az árvízvédelmi készültség, attól feljebb, Vásárosnaményig másod-, Tarpáig pedig már csak elsőfokú. (MTI)

10:20 | Árvízi kormánybiztost neveztek ki

A kormány által elfogadott árvízvédelmi cselekvési terv koordinálására és az újjáépítés előkészítésére kormánybiztossá nevezte ki Dudás Ferencet, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárát Gyurcsány Ferenc szerdán. Ezt a kormányfő délelőtt jelentette be a Petőfi laktanyában, amikor 70 fős katonai egységet indított útnak Szentendrére.(MTI)

10:11 | Pár nap múlva jön az újabb árhullám

A Dunakanyarban megkezdődött apadást a közeljövőben várható esőzések megakaszthatják ugyan, de előrejelzések szerint a vízszint az előző napok vízállása fölé már nem emelkedik - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A Dunakanyarban a Duna vízállása mintegy 10 centimétert csökkent az elmúlt napok tetőzési pontjához képest. Az elkövetkező 48 órában várható csapadék miatt azonban újabb árhullám várható. Továbbra is veszélyes a helyzet, de az újabb árhullámok várhatóan nem lesznek magasabbak a már levonultnál - mondta Persányi. Az ideiglenes védművek várhatóan még hetekig a helyükön maradnak.

09:51 | Megszakadt a vasúti összeköttetés

Megszakadt kedden este a vasúti összeköttetés Dél-Morvaország és Ausztria között, mert a síneket elöntötte a víz. Néhány helyi, illetve cseh-osztrák járat szünetel, míg a Prága-Bécs nemzetközi expressz kerülő úton közlekedik.

A régióban a meteorológusok szerint egy-két napon át esni fog, ami súlyosbítja a helyzetet. Ugyancsak komoly gond, hogy a felmelegedés következtében felgyorsul a hó olvadása a hegyekben, ami szintén problémákat okozhat a következő napokban. A területet a Morva folyó alsó-ausztriai szakaszán hétfőn és kedden történt két gátszakadása is sújtja, mert a víz egy része átfolyt morva területre.

09:47 | Vörös torony Nagymaroson

Nagymaroson reggelre 8-10 centit apadt a víz: A helyiek fellélegezhetnek, tegnap este már a védekezés mellett másra is jutott idő, a kápolnára új vörösréz tornyot szereltek.

09:39 | Marad a készültség

Az apadás ellenére a készültséget fent kell tartani, mondta reggel Demszky Gábor főpolgármester. A szentendrei úton sebességkorlátozást kellett bevezetni, mert a csatornafedeleknél jött föl a víz, néhol több centiméter víz gyűlt össze az úton, ami balesetveszélyes. Az éjszaka a római parti, csillaghegyi átszivárgásokat, átfolyásokat kellett kezelni, a töltés a bírja a terhelést, és védi a békásmegyeri lakótelepet. A védekezés Budapesten eddig 500 millió forintot emésztett fel, aminek az elrendelt veszélyhelyzet miatt a nagyobb részét a kormány állja.


Éjjel tetőzött a Duna (galéria)

Súlyos kárt a fővárosban csak a Római part szenvedett, az is a hiányzó gát miatt. Demszky üdvözölte a helyi vállalkozók felajánlását, hogy egy újabb gátat építsenek az állammal és önkormányzattal közösen.

09:20 | Dugó mindenhol

A főváros több pontján torlódik a forgalom. Egybefüggő a kocsisor a főbb útvonalakon, torlódás van a nagykörúton, Bajcsy-Zsilinszky úton, a műegyetemi rakparton is, a Szent Gellért rakpart egyelőre jól járható az Útinform jelentése szerint. Budáról nagyon nehéz megközelíteni a belső hidakat. A Közraktár utcában egyelőre folyamatosan lehet haladni, de a Lónyai utca már a Petőfi hídtól torlódik. Úgy látszik, volt értelme arra kérni az autósokat, hogy kerüljék a budai főbb útvonalakat, ugyanis a Fő utca egyelőre nem dugult be.

09:10 | Forgalomkorlátozások Horánytól Surányig

A dunai árvíz miatt elsősorban a Dunakanyarban kell forgalom-korlátozásra számítani - közölte az Útinform szerdán. A 2-es főutat Sződligetnél és Vácnál zárták le. Gödnél a 2/A jelű útra terelik a forgalmat, onnan a kosdi csomóponton át lehet bejutni a városba. Lezárták a főutat Dunakeszi és Budapest között is. Minden járművel a 2/a jelű út felé kell kerülőt tenni. A 10-es főút Süttő és Neszmély között nem járható. Tardos felé lehet kerülni. A 11-es főút változatlanul zárva Leányfalu és Tahi között, Dunabogdányban, Visegrád és Dömös-, Basaharc és Pilismarót-, valamint Esztergom és Tát között. Közúton nem közelíthető meg Tahitótfalu, Dunabogdány, Pilismarót, Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései (Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Horány, Surány). Szentendre felől csak Leányfalu, Alszeghy térig közlekednek a távolsági autóbuszok. Visegrád a Pilisen keresztül érhető el. Esztergomba a Pilisen át, vagy Dorog felől lehet eljutni. Lezárták az 55-ös főutat a Duna-híd és Pörböly között. Bajánál tehát nem lehet átjutni a túlpartra, a szekszárdi Duna híd felé kell kerülni - közölte az Útinform. MTI

08:45 | Katasztrófaturizmus!

Vicces táblákat helyeztek Budapest forgalmasabb csomópontjain. Riporterünk a Batthyány téren találkozott a kétnyelvű, magyar és angol információs táblával, melyekről nem lehet megállapítani, hogy ki pakolta ki őket. A táblára nagy betűkkel azt írták: Katasztrófaturizmus! A szerzők útvonalat ajánlanak: a legtöbb látnivaló szerintük a Jászai Mari tér - Margit híd, Bem rakpart - Clark Ádám tér - Lánchíd - Roosevelt tér - Belgrád rakpart - Március 15. tér vonalán van. Alatta felirat: Látnivalók, érdekességek: Árad a Duna!


Kritikus pontok Budapesten - klikk a képre!

08:33 | Áll a gát Visegrádon

Jól átvészelte az éjszakát Visegrádon a gát, eddig egyetlen családot sem kellett kilakoltatni a dunakanyari településen. Eddig hozzávetően 250 ezer homokzsákot kellett a város védelmére a gátba beépíteni, s ez elegendőnek bizonyult - mondta Hadházy Sándor polgármester. A 11-es Duna-parti út alatt a víz szivárog a város felé eső területen, ahol éjjel is százan dolgoztak. Jelenleg hozzávetően 100 épület van veszélyben, de eddig csupán a pincéket érte el a víz, emiatt senkinek nem kellett elhagynia otthonát.

Visegrád most nehezen megközelíthető, mert a Budapestre vezető út leányfalui része is le van zárva, ezért a város lakói kerülővel, a pilisi parkerdő erdei útján juthatnak el Budapest irányába.

08:25 | Kismaroson javult a helyze

Kismaroson éjjel megnyomta a víz gátat, de csak erősebb szivárgást észleltek. Éjjel érkeztek gyáli polgárőrök, akik segítettek a mentésben és beüzemeltek egy szivattyút. Reggelre 10 centit apadt a vízszint.

08:23 | Szentendrén épül a második védelmi vonal

Szentendrén a kaszinónál lévő ideiglenes gát jól bírta a víz nyomását, kisebb átvizesedések voltak csak. Viecz Ferenc az Indexnek elmondta, a 11-es úton épített második védelmi vonal kialakítása is jó ütemben folyik, de még nem készült el, a főút forgalméban az előzetes várakozásokkal ellentétben mégsem okozott akkora zavart, mert a homokzsákokat a járdára pakolják. A vízszínt a keddi tetőzés óta 1-2 centimétert csökkent, de 2-3 napig a mostanihoz hasonló marad.

08:21 | Újabb kitelepítések

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, az éjszaka folyamán nem találtak újabb veszélyes buzgárokat, a megépített ideiglenes gátak ellenálltak a víz nyomásának, nem volt komoly vízbetörés sehol. A fővárosban nem voltak újabb kitelepítések, de Pest megyében újabb 23 személynek kellett elhagynia otthonát.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Dunán Komáromtól Tassig jelenleg 158 folyamkilométeren van rendkívüli veszélyhelyzet, a belvízzel elöntött területek nagysága 172 ezer hektár, és 516 főt kellett kitelepíteni az árvíz és belvíz. Több mint 11 ezer épületet és 32.600 főt veszélyeztet az ár- és belvíz.

Összefoglalónk >>>

08:18 | Budán akadozik a vízellátás

Több budai háztartásban nincs víz. A Fővárosi Vízművek ügyeletese szerint a 11. és 12. kerületből nagyon sok bejelentés érkezett. A sajtóosztályon azt mondták, hogy vannak tervezett leállásaik a városban, de nem az érintett kerületekben. A szóvivő nem zárta ki, hogy csőtörés miatt akadozik az ellátás, de pontosabbat egyelőre nem tudott mondani. Azt azonban nem tartja valószínűnek, hogy a bejelentett vízhiány összefüggene az árvízhelyezettel.

07:05 | A Tiszán is közeledik az árhullám

Elhúzódó védekezés várható Magyarországon az áradó folyók miatt - közölte szerda reggel az MTI-vel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta, hogy a Duna mellett a Tiszán is közeledik az árhullám, Tiszadobnál a vízügy és önkormányzat dolgozói kedden intenzív gáterősítési munkálatokat végeztek. MTI

22:59 | Hiller helyettesíti Gyurcsányt a kampányeseményeken

Az árvízi helyzet miatt Gyurcsány Ferenc valamennyi választási programját lemondta - mondta Hiller István kedden Mezőkövesden. A köztársaság miniszterelnökének most az a dolga, hogy irányítsa az árvízvédelmi munkákkal kapcsolatos döntéseket, összehangolja, koordinálja a védekezést, a szükséges döntéseket meghozza - mondta az MSZP elnöke. Hiller István közölte: a szocialista párt vezetése egyetértett ezzel a döntéssel, így Gyurcsány Ferenc hétfői, keddi, szerdai és csütörtöki kampányrendezvényeit lemondta, "az esetek döntő többségében én képviselem a szocialista pártot a rendezvényeken". A vitákat, így a Gyurcsány-Orbán vitát, illetve a csütörtöki miniszterelnök-jelölti négyes vitát természetesen megtartják, ezen az MSZP miniszterelnök-jelöltje részt vesz - tette hozzá.

20:02 | Két nap múlva tetőzhet a Tisza BAZ-megyében

Az előrejelzések szerint két nap múlva tetőzik a Tisza Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol jelenleg 550 ember dolgozik a gátakon - mondta keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Hozzátette: harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Tiszán és a Bodrogon, valamint a Takta alsó szakaszán, másodfokú a riasztás a Hernádon és kedden este hat órától megszűnt az árvízvédelmi készültség a Sajón.

Az operatív törzs koordinálja az árvízvédekezési munkákat - hangsúlyozta az igazgatóság vezetője, aki jelezte, hogy a külföldi vízgyűjtő területek szakembereivel is folyamatosan tartják a kapcsolatot. "A szlovák kollégák a víztározók segítségével fogják vissza vizet, de egyelőre nem lehet megjósolni, mekkora lesz a Tisza vízszintje tetőzéskor" - mondta Rétközi Ferenc. A Tisza magas vízállása a Bodrogon is gondot okozhat, így ott is megerősítették a védműveket. MTI