Mátyás
-6 °C
1 °C

Lezárják a rakpartot Budán és Szegeden

2006.06.04. 16:48
Az utóbbi napok esőzése hatására újabb árvízvédelmi készültséget rendeltek el a magyarországi folyókon. Utakat is le kell zárni.

Várhatóan hétfőn délben lezárják a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között , közölte a Fővinform munkatársa vasárnap. A rakpartot a Duna magas, 540 centimétert elérő vízállása miatt zárják le, a HÉV menetrendjét a forgalomkorlátozás nem érinti. Az alsó rakpartot legutóbb a tavaszi árvíz idején kellett lezárni, a Duna akkori, 600 centiméter feletti vízállása miatt rövid ideig a HÉV sem közlekedett.

Utakat zárnak le

A Tisza áradása miatt várhatóan vasárnap éjszaka vagy hétfőn hajnalban lezárják a szegedi alsó rakpartot is, mondta az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese vasárnap délelőtt. A folyó vízállása vasárnap reggel 540 centiméter volt Szegednél, ez 20 centiméterre van a rakpart szintjétől, ezért a nap folyamán elhelyezik a megállni tilos táblákat az útszakaszon, tette hozzá Kemény László. A rakpartot várhatóan vasárnap éjszaka vagy hétfőn hajnalban kell lezárni.

A Tisza a tavaszi árvíz idején 1009 centiméteren tetőzött, a vízszint május végére 324 centiméterre csökkent, azóta azonban több mint két métert emelkedett.


Lezárták a rakpartot Budán (Klikk a képre!)

A folyó szegedi szakaszán nincs árvízvédelmi készültség, az első fokozatot 650 centiméteres vízállásnál rendelik el. Az elmúlt tíz nap során az igazgatóság területén átlagosan 65 milliméter csapadék hullott, de volt, ahol 94 milliméter eső esett. A belvízzel elöntött területek nagysága nőtt, a becslések szerint 7400 hektár van víz alatt, mondta Kemény László. Az igazgatóság területén 12 szivattyútelep üzemel, melyek naponta mintegy 600 ezer köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe.

A folyók, patakok áradása miatt több út egy-egy szakaszán nem lehet közlekedni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor minden település elérhető, közölte a Magyar Közút Kht. megyei ügyeletese vasárnap. A Sajó áradása miatt nem lehet közlekedni a Sajóivánka-Sajókaza közötti út egy szakaszán, a Szerencs patak áradása miatt pedig Abaújkér belterületén, mondta Sajó Tamás. Ugyancsak lezárták a forgalom elött a tardonai és a sajóörösi bekötőutat, a Hernád áradása miatt pedig a Sajólád-Bőcs közötti utat, és nem lehet közlekedni a Novajidrány-Vizsoly közötti út egy rövid szakaszán.

Árhullámok a Dunán és a Tiszán

A Dunán és a Tiszán árhullámok indultak el, miután mindkét folyó vízgyűjtő területein 40-70 milliméter csapadék hullott az elmúlt napokban - mondta az Országos Műszaki Irányító Törzs ügyeletese vasárnap.

A Duna jelenleg osztrák területen, a határhoz közeli Wildungsmaurer térségében tetőzik. Az árhullám várhatóan gyors lefutású lesz, ami Nagybajcsnál akár III. fokot is megközelíthet, de Budapestnél már csak az I. fok valószínű, szerdai tetőzéssel. A magyarországi folyószakaszok fővédvonalain 1794 kilométer hosszúságon van védelmi készültség. Ebből csak a Sajón van III. fokú készültség - a korábbi rendkívüli árvíz utáni helyreállításokkal érintett szakaszokon kívül -, összesen 169 kilométer védvonalon.

Az árhullámok, bár a védvonalak közel felét készültségi szinten érintik, egyelőre néhány töltésláb felázáson kívül nem igényeltek beavatkozást. A 11 vízügyi igazgatóság területén összesen 64 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. Az elöntött terület nagysága 75 ezer hektárra növekedett. Az elmúlt napon 118 szivattyútelep üzemelt, összesen 8,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Másodfokú árvízvédelmi készültség a Duna felső szakaszán

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget vasárnap a Nagy-Duna felső szakaszán Vének és Rajka között. Nagybajcsnál a Duna tetőzése 590-610 centiméter között hétfőn várható - közölte Baross Károly, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese.

Első fokú az árvízvédelmi készültség a Nagy-Duna Komárom-Almásfüzitő közötti és esztergomi szakaszán. Komáromnál 550-570 centiméter körüli vízállással várható a tetőzés hétfőn. Ugyancsak hétfőn tetőzik a Duna Esztergomnál az előrejelzések szerint 530-550 centiméterrel.

A Mosoni-Dunán Vének és Dunaszentpál között első fokú készültséget rendeltek el vasárnap. Ugyancsak első fokú a készültség a Lajtán az országhatár és Mosonmagyaróvár között. A folyó tetőzése akár a harmadfokú készültséget is elérve 210-230 centiméter között várható hétfőn.

Belvízvédekezés is folyik az észak-dunántúli térségben, mivel a vízzel elöntött terület nagysága megközelíti a hétezer hektárt. Másodfokú a belvízvédelmi készültség a Kapuvár-hansági, továbbá a Rábca-menti és a Mosoni-Duna bal parti szakaszokon. Továbbra is elsőfokú a készültség a Duna-menti és a Marcal-menti öblözetekben. Ezeken a területeken kilenc szivattyútelep üzemel.

Sajó és Hernád: harmadfok

Harmadfokúra, tehát a legmagasabb szintre emelte az árvízvédelmi készültséget a Sajón és a Hernádon vasárnap az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig), tájékoztatta az MTI-t az igazgatóság szóvivője. A folyamatos esőzések miatt kellett elrendelni a legmagasabb árvízvédelmi készültséget a két folyó teljes magyarországi szakaszán, mondta Csont Csaba.


2006.06.06 10:05

Közlése szerint mind a Sajó, mind a Hernád szlovákiai vízgyűjtőjén vasárnap folyamatosan esett az eső, azért a vízszint további emelkedésére számítanak. Csont Csaba elmondta azt is, hogy az Ékövizig a Tiszán Zemplénagárd és Sarud között továbbra is első fokú készültséget tart fenn, miként a Bodrogon is Sárospatak és Tokaj között. A Takta gátjainál másodfokú a készültség.

Vasárnap a Tisza zempléni, borsodi szakaszán a vízállásokban jelentősebb változás nem várható, továbbra is első fokú készültség van érvényben Zemplénagárd és Sarud között. A Bodrogon lassan tovább folytatódik a mérsékelt áradás, Sárospatak és Tokaj között első fok van érvényben.

Nem kellett senkit kitelepíteni

Vasárnap reggelig mintegy 200 riasztás érkezett a tűzoltókhoz a lehullott nagymennyiségű csapadék és a vihar okozta károk miatt, kitelepíteni azonban még egyetlen családot sem kellett, közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap.

A sok eső miatt az ország északi megyéiben több patak megáradt, jelenleg is 20 helyen szivattyúzzák a vizet a tűzoltók pincékből, árkokból és a belvízzel elöntött területekről. Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősek a károk, ahol jelenleg is esik az eső. A védekezés jelenleg a Boldva mélyen fekvő részein, Nyékládházán, Abaújszántón, Szikszón és Miskolc egyes részein folyik, illetve utómunkálatokat végeznek Bükkaranyoson, Tardonán, és Komlóskán a szombaton kiáradt patakok miatt.

Borsod-Abaúj-Zemplénben a megáradt patakok vize több településen házakat veszélyeztet, emellett néhány községben a hegyről lezúduló víz okoz gondot. Vasárnap hajnal óta rengeteg riasztás érkezik a katasztrófavédelemhez, jelenleg is rakják a homokzsákokat a Szerencs patak mentén, Abaújszántó és Korlát térségében, közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Két utcát vett körbe a víz Boldván, ahol az Ördög-patak és a belvíz együttesen okoz problémát. Itt nehezíti a védekezést, hogy nincs hová szivattyúzni a vizet, tette hozzá Rétközi Ferenc. Beszámolt arról, hogy Nyékládházán szintén homokzsákokkal próbálják megállítani az áradást, a Bódva mentén Bódvaszilason pedig több ház pincéjébe betört a talaj-, illetve a hegyről lefolyó víz. Szivattyúzni itt nem tudnak, mert a vízelvezető árkok telítődtek. A faluban nincs csatornarendszer, és a sok csapadék miatt a szennyvízgödrök is megteltek.

Készültség 250 kilométernyi szabolcsi gáton

Az esős időjárás nyomán kialakult árhullám miatt már több mint 250 kilométer hosszú gátrészen tartanak árvízvédelmi készültséget Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóügyeletese. A Lónyay-főcsatorna Kemecse és Kótaj közötti részén másodfokú készenlétet rendeltek el 31 kilométeres töltésszakaszon. Elsőfokú a készültség 225 kilométeren a Tisza Vásárosnamény-Záhony közötti, valamint tiszaberceli térségében, illetve a Krasznán és a Lónyay-főcsatorna torkolatánál is, Kótajtól, Gávavencsellőig, mondta Csorbák Erika.

Az elmúlt 24 órában a szabolcsi folyók külföldi vízgyűjtő területén 12-32 milliméter közötti eső hullott, a hazai körzetben 9-10 milliméter. A Tisza határszelvényi részén, Tiszabecstől, Vásárosnaményig azonban már apadás kezdődött, lejjebb viszont tovább emelkedik a folyó vízszintje.

Változatlanul árad a Kraszna is, míg a Lónyay-főcsatornán a Tisza visszaduzzasztó hatása, valamint a belvízi csatornákon érkező jelentős mennyiségű víz okoz gondot a véderőknek. A Szamoson és a Túron kisebb mértékű az áradás, várhatóan ott nem lesz szükség készenlét bevezetésére a töltéseknél.

Csorbák Erika elmondta: négyszáz hektárral, 12900 hektárra nőtt az elöntött terület, Felső-Szabolcs mindhárom öblözetében, illetve a Szamos-Kraszna közben továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség. Jelenleg tíz szivattyútelep gépei emelik át a vizet az elöntött határrészekről a csatornákba és a folyókba, egy nap alatt egymillió köbméternyit továbbítanak a gépek.

Tovább áradnak a Körösök is

A Körösök romániai és magyarországi szakaszain egyaránt jelentős csapadék hullott az elmúlt 24 órában, ezért a folyók tovább áradnak, közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Körkövizig) vezetője. Az igazgatóság működési területén a Fekete-, a Kettős- és a Sebes-Körösön, valamint a Berettyón már korábban elrendelték az első fokú árvízvédelmi készültséget, míg a Hármas-Körös felső szakszán vasárnap reggel óta van érvényben hasonló szintű készültség, tájékoztatott Bak Sándor.

Az igazgató a belvízvédelemmel kapcsolatban elmondta: a Körkövizig 10 védelmi szakaszából nyolcban van érvényben készültség, közöttük a mezőberényi szakaszon vasárnap reggel óta a legmagasabb, harmad fokúra emelték a védekezést. A belvízzel elöntött területek nagysága megközelíti az ötezer hektárt, amelyből több mint két és félezer hektár a vetés.

Szombaton az igazgatóság 13 szivattyútelepet működtetett, amelyek némileg több mint másfél millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadókba.