Pongrác
12 °C
23 °C

Kitelepítések és készültség az áradások miatt

2008.07.26. 16:54
A Tisza áradása miatt szombaton három település üdülőövezetéből kellett kiköltöztetni az ott tartózkodókat, a folyó országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el. A Hernád Hidasnémetinél a hajnali tetőzés óta lassan apad, az észak dunántúli folyókon is készültséget kellett elrendelni.

A Tisza áradása miatt szombaton kitelepítik az üdülőövezetekben tartózkodókat Tivadar, Jánd és Gergelyiugornya területéről, és az oda bevezető utakat is lezárják, tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Szombat estig 2500 embernek kell elhagynia a környéket, a folyó csaknem 500 lakóházat veszélyeztet. Gergelyiugornya polgármestere azt mondta, reményeik szerint szerdára visszahúzódik az árhullám.

Nézzen megáradt folyókat országszerte.
fotó:MTI

Az utóbbi napok nagy esőzései miatt kialakult árhullám olyan magas vízszintet okozhat, hogy a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán, tájékoztatott Gallyas István. A védelmi törzs vezetője szerint a tiszai árhullám tetőzését szombatra lehet várni Tiszabecsnél.

A Felső-Tisza mellékfolyói közül a Túr vízállása elsőfokú készültség mellett már tetőzött, a Szamoson az árhullám nagysága nem éri el a készültségi szintet, míg a Krasznán ugyancsak elsőfokú készültséget tartanak.

Érintett települések

Továbbra is árad a Hernád, bár a folyó a magyar-szlovák határ térségében, Hidasnémetinél szombat hajnalban több mint hat órán át tetőzött 415 centiméteres magassággal. Utána lassan megindult az apadás. A Borsod megyei Bőcsön megelőzésképpen szombat reggel két családot már kitelepítettek. A települést egyébként szombat délelőtt már kettévágta a Hernád, a víz már kilépett medréből, a két településrészt összekötő út ha nehezen is, de autóval még járható.

Zsákok ezreit töltik meg homokkal a Hernád menti településeken élők, készülnek az utóbbi évtizedek harmadik legnagyobb áradatára. Az árhullámot a folyó alsó szakaszára várják, ahol nem épültek ki a településeket védő körtöltések. A tetőzés szombat este, vasárnap hajnalban vagy reggel várható, Ócsanálosnál számítanak a legnehezebb helyzetre.

Az észak-dunántúli vízügyi igazgatóság illetékességi területéhez tartozó Duna-szakaszon megindult az apadás. A vízügyesek 340, illetve 300 centimétert várnak ezeken a szakaszokon.

Az Észak-Dunántúlon a Lajta folyón másodfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget 18 órától, közölte Baross Károly, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese. Mint mondta, a Lajta felső vízgyűjtőjén már lassú apadás kezdődött.

Tóth László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy az időjárási helyzet egyértelműen javul, bár a következő 24 órában még várható nagyobb csapadék. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy elvonulóban van az a hidegörvény, ami az elmúlt napok csapadékos időjárását okozta. Hozzátette, hogy a most lehulló csapadék érdemben nem befolyásolja a jelenlegi árvízi helyzetet, hiszen a jelenlegi vízállást a pár nappal ezelőtti esőzések okozták.