Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Spanyolország élen jár a kokain- és marihuánafogyasztásban

2004.09.15. 12:08
"A spanyol társadalom nem érzékeli a veszélyt" - mondta az egészségügyi miniszter, és közölte, Spanyolországban nem lesz legalizáció. Az országban sokan már 13-15 éves korukban drogfogyasztóvá válnak, és új szintetikus szerek jelentek meg a piacon. Szigorítani fogják a dohányzással és alkoholfogyasztással kapcsolatos törvényeket.
Az európai országok közül Spanyolországban van a legtöbb kokain-, marihuána- és ecstasyfogyasztó, közölte szerdai számában az abc című spanyol internetes újság.

"Valami nem működik: a spanyol társadalom nem érzékeli a veszélyt" - idézi a lap Elena Salgado egészségügyi minisztert. A cikkben leírtak szerint a kábítószerek, főként a kokain fogyasztása ugyan egész Európában növekszik, de Spanyolország a kokainfogyasztók arányát tekintve ma már az Egyesült Államokkal vetekszik.

A helyzet súlyosbodását mutatja, hogy a spanyolok egyre nagyobb arányban fogyasztanak többféle kábítószert, illetve drogkoktélokat, és új szintetikus kábítószerek jelentek meg a piacon. Különösen riasztó, hogy az emberek egyre fiatalabb korukban nyúlnak a drogokhoz: az egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg 13 és 15 éves koruk között kezdenek el kábítószert fogyasztani.

Nem legalizálnak

"Mielőtt Spanyolország végleg elveszítené a drogokkal folytatott háborút, alaposan át kell gondolni, hogy milyen stratégiát válasszunk" - mondta a miniszter. Hozzátette, az idén hivatalba lépett spanyol szocialista kormány a legfiatalabbak körében történő megelőzését tekinti a legfontosabbnak.

Közölte, a spanyol kormány nem kívánja törvényesíteni a marihuána fogyasztását. Ebben nem erkölcsi megfontolások, vagy a dogmákhoz való ragaszkodás vezérli, hanem az a tény, hogy a tudományos vizsgálatok szerint a marihuána skizofréniát, rákos megbetegedéseket okozhat.

Törvény a legális drogokról

Az egészségügyi miniszter közölte, új törvényt készítenek elő a dohányárukról és szeszes italokról is. Ez a törvény szabályozná egyebek között a dohányáruk reklámozását és árusítását, illetve kijelölné azokat a helyeket is, ahol szabad dohányozni. A készülő jogszabály szigorúan tiltaná, hogy fiatalkorúaknak szeszes italt adjanak el. Jelenleg Spanyolországban három olyan autonóm tartomány van, ahol tizenhat éves kortól kezdődően lehet szeszes italokat vásárolni.

A dohányzással kapcsolatos szabályok a mediterrán országban valóban naqyon lazák: a legtöbb étteremben nincsenek elkülönített dohányzóhelyek, és a gyorsétteremekben is szabad cigizni. A drogfogyasztók sem élnek félelemben: a nagyvárosok egyes negyedeiben még a helyi viszonyokban járatlan turista számára is egyszerű könnyűdrogokhoz jutni az utcán.