Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Spanyolország élen jár a kokain- és marihuánafogyasztásban

2004.09.15. 12:08
"A spanyol társadalom nem érzékeli a veszélyt" - mondta az egészségügyi miniszter, és közölte, Spanyolországban nem lesz legalizáció. Az országban sokan már 13-15 éves korukban drogfogyasztóvá válnak, és új szintetikus szerek jelentek meg a piacon. Szigorítani fogják a dohányzással és alkoholfogyasztással kapcsolatos törvényeket.
Az európai országok közül Spanyolországban van a legtöbb kokain-, marihuána- és ecstasyfogyasztó, közölte szerdai számában az abc című spanyol internetes újság.

"Valami nem működik: a spanyol társadalom nem érzékeli a veszélyt" - idézi a lap Elena Salgado egészségügyi minisztert. A cikkben leírtak szerint a kábítószerek, főként a kokain fogyasztása ugyan egész Európában növekszik, de Spanyolország a kokainfogyasztók arányát tekintve ma már az Egyesült Államokkal vetekszik.

A helyzet súlyosbodását mutatja, hogy a spanyolok egyre nagyobb arányban fogyasztanak többféle kábítószert, illetve drogkoktélokat, és új szintetikus kábítószerek jelentek meg a piacon. Különösen riasztó, hogy az emberek egyre fiatalabb korukban nyúlnak a drogokhoz: az egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg 13 és 15 éves koruk között kezdenek el kábítószert fogyasztani.

Nem legalizálnak

"Mielőtt Spanyolország végleg elveszítené a drogokkal folytatott háborút, alaposan át kell gondolni, hogy milyen stratégiát válasszunk" - mondta a miniszter. Hozzátette, az idén hivatalba lépett spanyol szocialista kormány a legfiatalabbak körében történő megelőzését tekinti a legfontosabbnak.

Közölte, a spanyol kormány nem kívánja törvényesíteni a marihuána fogyasztását. Ebben nem erkölcsi megfontolások, vagy a dogmákhoz való ragaszkodás vezérli, hanem az a tény, hogy a tudományos vizsgálatok szerint a marihuána skizofréniát, rákos megbetegedéseket okozhat.

Törvény a legális drogokról

Az egészségügyi miniszter közölte, új törvényt készítenek elő a dohányárukról és szeszes italokról is. Ez a törvény szabályozná egyebek között a dohányáruk reklámozását és árusítását, illetve kijelölné azokat a helyeket is, ahol szabad dohányozni. A készülő jogszabály szigorúan tiltaná, hogy fiatalkorúaknak szeszes italt adjanak el. Jelenleg Spanyolországban három olyan autonóm tartomány van, ahol tizenhat éves kortól kezdődően lehet szeszes italokat vásárolni.

A dohányzással kapcsolatos szabályok a mediterrán országban valóban naqyon lazák: a legtöbb étteremben nincsenek elkülönített dohányzóhelyek, és a gyorsétteremekben is szabad cigizni. A drogfogyasztók sem élnek félelemben: a nagyvárosok egyes negyedeiben még a helyi viszonyokban járatlan turista számára is egyszerű könnyűdrogokhoz jutni az utcán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!